ai_digital_professionals
ai_digital_professionals

De wereld draait door. Technologische innovaties en digitale evoluties volgen elkaar steeds sneller op, en dat stelt ons mentale vermogen op de proef. De oplossing? Onze menselijke eigenschap, adaptieve intelligentie, trainen.

Hoor je het in Keulen donderen? Geen paniek: wij interviewden Tim Vermeire, een expert op het vlak van adaptieve intelligentie. Dit is wat we zijn te weten gekomen:

wat is adaptieve intelligentie?

Adaptieve intelligentie is een eigenschap die elk levend wezen heeft, al zij het in verschillende mate. Zo is een mens anders en meer adaptief dan een krokodil. Adaptiviteit stelt ons in staat om alles wat nieuw of anders is, een plaats te geven en om hier ook anders mee om te gaan. Met andere woorden: het zorgt ervoor dat we minder overweldigd worden door de opkomst van AI, TikTok, en andere ontwikkelingen die het leven veranderen. Het biedt ons de mogelijkheid om nieuwe zaken te selecteren en sneller te adopteren.

het hoofd bieden aan een wereld die snel verandert

De veranderingen volgen elkaar steeds sneller op – een tempo dat in de toekomst alleen maar zal toenemen. Bovendien worden nieuwe ontwikkelingen alsmaar complexer en krijgen we 24/7 prikkels via al onze digitale apparaten (je laptop, smartphone, televisie,...).

Een hele kluif voor je brein, dus. Zelfs zo’n kluif dat we het steeds vaker moeilijk hebben om het overzicht te bewaren en de wereld bij te benen. Dat brengt onzekerheid, stress en verwarring met zich mee, wat ons vermogen om kwaliteitsvol te denken onderuithaalt. Die troebele wolk in je hoofd is natuurlijk nefast voor de productiviteit, maar ook voor je gemoed en mindset. Adaptiviteit zal hier een antwoord op bieden. 

een kwestie van dempen en versterken

Adaptief vermogen steunt op het vinden van de optimale balans tussen stabiliteit en flexibiliteit. Dat kan je doen door te dempen en versterken. De eerste vaardigheid is wellicht de moeilijkste. 

dempen: op zoek naar stabiliteit

Dempen wordt vaak uit het oog verloren omdat we als mens nu eenmaal een hekel hebben aan het woord “nee”. En toch kunnen dappere en duurzame keuzes je helpen om het tempo en het gewicht van je leven een beetje te verlagen. En dat geeft je mentale rust. Noem het ‘lichter leven’ met meer voldoening en impact als gevolg.

Ga eens na: helpt het jou (of je omgeving) om je in duizend bochten te wringen voor een klant zodat je een project een dagje vroeger kan opleveren? Doet het je goed om niet te lunchen zodat je al je projecten op het einde van de dag kunt inleveren? Waarschijnlijk niet. Hoog tijd dus om “nee” te leren zeggen. We kunnen je verzekeren dat het enger lijkt dan het is. Het gaat niet over altijd neen zeggen, maar meer neen wil zeggen dat je op de zaken die essentieel vindt meer aandacht kan geven en finaal meer impact. Minder is meer. 

versterken: op weg naar flexibiliteit

De stabiliteit die dempen je brengt, helpt je om energie te bewaren en je hoofd leeg te maken. Zo heb je meer mentale ruimte over om veranderingen te trotseren en nog belangrijker, ze met nieuwsgierigheid en aandacht te benaderen.

Ga op onderzoek uit: hoe passen nieuwe veranderingen (zoals AI) binnen jouw leven? Hoe kan het je helpen? Waar ligt het potentieel? Door een leergierige houding aan te nemen, kan je ontdekken hoe ze een antwoord kunnen bieden op jouw behoeften en die van je omgeving (zoals je job).

hoe je job en bedrijf bijdragen aan adaptieve intelligentie

Adaptief vermogen lijkt nu misschien een individueel iets, een spier die je op je eentje moet trainen. Maar je omgeving speelt ook een grote rol. Zo kan je baas of de organisatie waarin je werkt en zelfs de overheid een invloed hebben op je adaptieve vermogen. 

laat je omgeving het toe?

Het is belangrijk dat je omgeving of organisatie psychologische veiligheid biedt. Een plek waar je fouten mag maken, dingen mag uitproberen en waar eerlijk met elkaar gesproken wordt.

Is je omgeving dat niet, dan kan er individualistisch denken optreden. Mensen beschermen dan zichzelf, worden onzeker en steken vooral hun nek niet uit. Nieuwsgierigheid en adaptiviteit vallen bijgevolg ook weg.

transformationeel leiderschap baant de weg

Transformationele leiders brengen vertrouwen wanneer ze met hun team op veranderingen botsen. Ze zijn leergierig en innovatief, wat hen de ideale leiders in tijden vol nieuwe ontwikkelingen maakt. Ze zijn in staat om transformatief te redeneren, participatief te werken en kunnen van onduidelijkheid gebruik maken om anderen aan het stuur te komen zitten van verandering. Ze hebben dus aandacht voor het proces.

Dit type leider zal ons de weg wijzen naar een meer collectieve (in plaats van individuele) en adaptieve manier van werken. Precies daarom moeten we transformationeel leiderschap stimuleren – en er misschien zelf het een en ander van leren.

zelf op zoek naar adaptieve intelligentie?

Tim Vermeire, die aan het hoofd staat van AQ, toont leiders, teams en organisaties hoe ze hun adaptiviteit kunnen herontdekken, meten en versterken in functie van optimaal functioneren en presteren. Zo schreef hij een boek “AQ: adaptieve intelligentie”, waar je meteen mee aan de slag kan, en gaf hij onlangs bij Randstad Professionals een webinar over dit thema.

de details van het webinar?

lees de samenvatting