chatgpt
chatgpt

Je hebt het vast al wel gezien in het nieuws of op sociale media: ChatGPT en AI zijn immens populair en here to stay. De toepassingen zijn eindeloos en zullen ongetwijfeld onze manier van werken veranderen. Wat dat nu net betekent voor de HR-wereld, ontdek je in dit artikel.

wat is chatgpt?

ChatGPT, of Chat Generative Pre-trained Transformer, is de laatste ontwikkeling binnen Generative AI – een platform dat zelf content kan creëren die natuurlijk klinkt. 

Het gaat om een AI chatbot van onderzoekslab Open AI, die op een menselijke manier over een heleboel topics kan converseren. Het verwerkt razendsnel duizenden databronnen en kan daaruit een compleet antwoord produceren op (bijna) alle vragen.

meer tijd voor de dingen die tellen

Innovatie gaat dikwijls met angst gepaard. Ook nu ChatGPT de wereld veroveren, vrezen verschillende mensen voor hun job. ChatGPT kan inderdaad verschillende taken automatiseren, maar dat betekent niet dat er jobs zullen verdwijnen. Bekijk het eerder als een hulpmiddel dat tijdrovende routinetaken makkelijker maakt of zelfs overneemt. 

Ook binnen HR kan ChatGPT het (werk)leven makkelijker maken. Maar let op: zonder jou werkt het niet. De AI-tool heeft misschien een antwoord op nagenoeg elke vraag klaar, maar er moet wel iemand zijn om de juiste vragen te stellen. Het creatieve en strategische denkwerk moet dus nog steeds door HR-experts worden uitgevoerd. Door routinetaken te automatiseren komt er bijgevolg meer tijd vrij voor dat denkwerk. 

Klinkt dat nog een beetje abstract? We hebben een aantal toepassingen voor de HR-wereld voor je verzameld:

toepassingen van chatgpt binnen hr

ChatGPT kan je helpen volledige teksten op te stellen, creatieve ideeën te genereren, en zelfs data te analyseren. Concreet kan je dus vertrouwen op AI om je wat extra slagkracht te geven in je dagelijkse operaties, zonder dat je er uitgebreide technische skills voor moet hebben.

recruitment

Binnen recruitment kan ChatGPT je grote sprongen helpen maken. Schrijf moeiteloos volledige vacatures of functiebeschrijvingen op basis van je eigen criteria, maak een vacature meer inclusief of spreek een bepaalde doelgroep aan. Die eerste versie kan je zelf herschrijven of finetunen door meer vragen te stellen aan de chatbot.

Bovendien kan ChatGPT je ook nieuwe ideeën aanreiken, zoals mogelijke vragen die je tijdens sollicitatiegesprekken kunt stellen. Maar het kan ook de geautomatiseerde e-mailcommunicatie die je met kandidaten wil voeren volledig opstellen.

engagement onder werknemers

ChatGPT kan je leuke ideeën brengen om je medewerkers geëngageerd te houden. Bovendien kan de chatbot enquêtes of vragen genereren en de nodige resultaten analyseren. Dat maakt het makkelijk om te peilen hoe werknemers je bedrijf en hun werk ervaren. 

Verder kan de AI-tool verbonden worden met een Learning Management System, zodat het je medewerkers opportuniteiten voor groei kan aanreiken.

interne communicatie

Ook voor je interne communicatie kan je de hulp van ChatGPT gebruiken. Zo kunnen e-mails en antwoorden op vaak gestelde vragen makkelijk gegenereerd worden volgens jouw wensen. 

Bovendien wordt onboarding een fluitje van een cent. Laat ChatGPT op basis van jouw vragen en input de nodige documenten en informatie samenstellen zodat je nieuwe talenten in een oogwenk volledig mee zijn. Zo hoef je niet telkens opnieuw te beginnen of naar een expert te stappen. 

hr-strategie en procedures

Doordat deze AI-tool moeiteloos verschillende bronnen kan samenvoegen en reageert op je vragen en input, kan je je volledige HR-strategie en procedures laten opstellen door ChatGPT – als je zelf de juiste vragen stelt en de chatbot correct stuurt, natuurlijk. Hetzelfde geldt voor je beleid en bepaalde documenten die je met werknemers moet delen. 

En het beste van al? ChatGPT geeft al je documenten en procedures snel een update wanneer dat nodig is. Zo ben je er zeker van dat je altijd de laatste wetgevingen respecteert.

zo ga je om met de komst van chatgpt

Laat deze nieuwste ontwikkeling niet aan je voorbijgaan: AI gaat nergens heen en kan je grote sprongen vooruit helpen maken. Stel alvast een intern HR-team van geïnteresseerden samen zodat zij kunnen uitzoeken hoe ChatGPT binnen je organisatie en werking past.  If you can’t beat them, join them.