wat is een houtbewerker?

Een houtbewerker ontwerpt en creëert de houten onderdelen van een gebouw of andere constructies. Bijvoorbeeld kozijnen, deuren, trappen en decoratieve elementen. Daarnaast maakt de houtbewerker ook meubelstukken, zoals boekenkasten. Hierbij maak je gebruik van zowel traditionele technieken als moderne software. Een job als houtbewerker is perfect voor wie graag zijn of haar creativiteit en technische vaardigheden combineert en tegelijk iets moois wil maken.

Als houtbewerker werk je met verschillende projecten, maar het helpen bouwen van huizen is toch wel een van de belangrijkste. Daarnaast ben je ook bezig met het inrichten van bedrijfsgebouwen en het samenstellen van kleinere objecten uit hout. Denk maar aan houten schappen, uitstallingen en meer. Je kunt je zelfs specialiseren, bijvoorbeeld in de productie van houten onderdelen van filmdecors. Naast het feit dat de houtbewerker in de eerste plaats nieuwe producten vervaardigt, houdt hij zich ook bezig met het onderhouden en herstellen van bestaande houten constructies.

Past deze job perfect bij jouw nauwgezette manier van werken, geduld en oog voor detail? Hier gaan we dieper in op wat je nodig hebt om het helemaal te maken als houtbewerker.

bekijk alle jobs
1

het loon van een houtbewerker

Houtbewerkers verdienen in België gemiddeld tussen de €1.856 en €3.670 bruto per maand. Begin je net met je job? Dan zal je maandloon waarschijnlijk niet hoger liggen dan €2.554 bruto. Na ongeveer vijf jaar werkervaring kan dat bedrag echter al snel hoger worden, tussen €2.091 en €2.905 per maand.

2

soorten houtbewerkers

Houtbewerkers werken meestal in een atelier om kleinere onderdelen samen te stellen, maar je kunt ook aan de slag op een bouwwerf of op locatie bij een klant. In dat geval ben je verantwoordelijk voor het monteren en installeren van houten onderdelen. Er zijn specialisten die vooral aan een werktafel werken om kleinere elementen te ontwerpen en te vervaardigen, maar anderen brengen dan weer vooral tijd door op de bouwplaats of werf om die onderdelen in elkaar te zetten. Houd er rekening mee dat deze specialisaties elkaar vaker dan niet overlappen en dat je takenpakket als houtbewerker meestal erg uitgebreid is.

houtbewerker
houtbewerker
3

werken als een houtbewerker

Houtbewerkers zijn verantwoordelijk voor het complete bouwproject, van het opstellen van technische tekeningen tot de kleinste afwerking. Als je niets liever doet dan met je handen bezig zijn en graag visueel aantrekkelijke (interieur)elementen bouwt, dan is deze job perfect voor jou.

4

onderwijs en vaardigheden

Je laten opleiden tot houtbewerker kan in België op verschillende manieren. Zo is het een optie om een cursus houtbewerking te volgen via Syntra, perfect voor wie buiten de werkuren les wil volgen. Tot de verschillende modules behoren onder andere:

 • basis hout en schrijnwerk 
 • machinale houtbewerking - vervaardigen van een eenvoudig object 
 • machinale houtbewerking - vervaardigen van een constructieobject met eenvoudige verbinding 
 • machinale houtbewerking - vervaardigen van een constructieobject met complexe verbinding en freeswerk 
 • basis AutoCad - 2D - cluster hout 

Wil je je bijscholen of omscholen? Dan is de VDAB waar je moet zijn. Hier vind je verschillende opleidingstrajecten tot houtbewerker op basis van je regio, gewenste specialisatie en meer. Vaak kiezen houtbewerkers in spe ervoor om eerst een algemene cursus houtbewerking te volgen en zich tijdens hun carrière of na een paar jaren te specialiseren in bepaalde technieken of toepassingen.

competenties en eigenschappen van houtbewerkers

Hoewel ervaring en technische vaardigheden natuurlijk essentieel zijn voor de houtbewerker, moet je ook over een paar soft skills en talenten beschikken. Hieronder enkele onmisbare eigenschappen voor een succesvolle houtbewerker:

 • goed kunnen communiceren met partners, zoals architecten, interieurontwerpers en klanten
 • oog voor detail, vooral wanneer je ornamentele producten vervaardigt
 • snel kunnen hoofdrekenen bij het afmeten van werkstukken
 • materialen, machines en gereedschappen correct onderhouden, zodat ze lang meegaan en echt bijdragen aan producten van goede kwaliteit
 • zelfstandig werken onder druk, zonder begeleiding of toezicht
 • technische tekeningen correct kunnen opstellen, lezen en interpreteren
 • gebruik maken van complexe software en computersystemen 

De nodige vaardigheden, van communicatie tot technische skills, zorgen ervoor dat je als houtbewerker keer op keer goed werk aflevert. Daarbij maken ze je een onmisbare schakel in een bouwteam voor zowel kleine als grote projecten. Een goede samenwerking is immers van essentieel belang om het bouwproces van A tot Z goed te doen.

5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over houtbewerkers:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.