wat is een schrijnwerker?

Voor een geschoold schrijnwerker hebben projecten met houten structuren geen geheimen. Je weet hoe je een ontwerp omzet in realiteit, zoals een gebouw of meubelen, en gebruikt je kennis om reparaties aan te brengen waar nodig. Van op maat gemaakte kasten en deuren tot structurele steunbalken voor trappen, schrijnwerkers leveren vakkundig werk op verschillende terreinen. Je gebruikt voor deze constructies kunststof of aluminium, maar het gros van het werk gebeurt met hout.

Voor een schrijnwerker is hout een mooi product om persoonlijkheid en warmte te brengen in huizen en openbare gebouwen. Met behulp van handgemaakte wandbekleding, op maat gemaakt meubilair of unieke sierlijsten breng je de schoonheid van het interieur naar een hoger niveau. Een schrijnwerker gebruikt zijn vaardigheden om van een praktisch voorwerp zoals boekenplanken een uniek decoratiestuk te maken.

wat doet een schrijnwerker?

Projecten variëren afhankelijk van de werkgever en het type gebouw waaraan je werkt – commercieel of residentieel – en omvatten soms ook het ontwerp van op maat gemaakte meubelstukken of ingemaakte kasten. 

Vergroot je graag je kansen op de arbeidsmarkt? Zet dan niet alleen jouw vakmanschap in de verf, maar toon dat je ook bij het creatieve proces wilt betrokken worden. Dit doe je door bijvoorbeeld voor meubelproductiebedrijven te werken en deel uit te maken van het creatieve team dat unieke items voor de verkoop produceert.

wat is het verschil tussen een meubelmaker en een schrijnwerker?

Hoewel de twee termen elkaar kunnen overlappen en ze ook vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er enkele officiële verschillen tussen een meubelmaker en een schrijnwerker. Een meubelmaker maakt voorwerpen zoals ramen, deuren en meubels in een werkplaats, terwijl een schrijnwerker de voorwerpen hoofdzakelijk ter plekke monteert. Een meubelmaker krijgt een ontwerp en voert dat uit, een schrijnwerker moet vaker ter plaatse maatwerk uitvoeren. 

Voor beide beroepen is grofweg dezelfde kennis vereist, omdat de meeste schrijnwerkers ook een opleiding op het gebied van meubelmaker hebben gevolgd. Afhankelijk van eerdere werkervaring of specifieke opleiding ga je een bepaalde richting uit en specialiseer je je als meubelmaker of schrijnwerker.

bekijk alle jobs
1

loon van een schrijnwerker

Het gemiddeld loon voor een beginnende timmerman in België is minimaal €1.950 per maand, maar als je vooruitgang boekt en je vak onder de knie krijgt, kan dit oplopen tot ongeveer €3.550 met ervaring. Zoals bij de meeste jobs in de houtindustrie hangt de hoogte van het loon af van het aantal werkuren. Wie meer kennis en ervaring kan voorleggen, zoals het zelf ontwerpen van schrijnwerk, is voor een werkgever waardevoller.

Werk je specifiek in een bedrijf dat actief is in de bouw? Dan volg je de barema's van de bouwunie en krijg je een uurloon volgens deze verschillende categorieën. Werk je voltijds, dan mag je als beginner al snel rekenen op ongeveer €2.500 per maand. Wie wat meer ervaring heeft, mag ongeveer €3.000 per maand verwachten.

Werk je voor een bedrijf dat zich houdt aan de regels van de bouwunie, dan liggen ook je vakantiedagen vast. Bedrijven die niet onder bouwactiviteit vallen, hebben soms een ander vakantieregime. 

welke factoren beïnvloeden het salaris van een timmerman?

Net als bij andere beroepen hangen je loon en secundaire arbeidsvoorwaarden af van je werkgever en of je voltijds of deeltijds werkt. Een kleine familiezaak in meubels bijvoorbeeld heeft minimale kwalificatie-eisen en voorziet in een lager salaris, maar biedt nog steeds een interessante kans om je vaardigheden te ontwikkelen. Je krijgt er vaak meer vrijheid en kunt jezelf specialiseren en beter ontplooien.

Bij een groter bouwbedrijf is het werk meer gespecialiseerd, waardoor je minder afwisseling hebt maar wel vaak een beter loon. Er zijn meer doorgroeimogelijkheden, maar je vrijheid is hier mogelijk beperkt. Je keuze van type bedrijf hangt dus van meerdere factoren en je eigen wensen af. 

Wil je een unieke positie innemen in de markt en zo de kans op een hoger loon vergroten? Denk dan aan specialisaties zoals reparatie van antieke meubelen of historische restauraties. 

2

soorten schrijnwerkers

Het gros van de jobs als schrijnwerker is te vinden als keukenbouwer, schrijnwerker voor deuren en ramen of het assembleren van structuren voor de industrie. Toch zijn er nog een aantal specialisaties die erg interessant zijn.

timmermanZoals eerder aangegeven worden de termen schrijnwerker en timmerman regelmatig door elkaar gebruikt. Taken kunnen inderdaad overlappen en in vacatures vraagt de werkgever soms naar een allround timmerman/schrijnwerker. Als timmerman werk je meer aan grote structuren, zoals het skelet voor een dak of het plaatsen van valse wanden.

  • timmerman: Zoals eerder aangegeven worden de termen schrijnwerker en timmerman regelmatig door elkaar gebruikt. Taken kunnen inderdaad overlappen en in vacatures vraagt de werkgever soms naar een allround timmerman/schrijnwerker. Als timmerman werk je meer aan grote structuren, zoals het skelet voor een dak of het plaatsen van valse wanden.
  • plaatser: Ook de job plaatser in de houtindustrie en schrijnwerker zijn quasi synoniemen. Plaatsers werken voor bedrijven die meubels op maat ontwerpen. Je plaatst bij de klant de gevraagde stukken op maat zoals een keuken, een dressing of ingemaakte kasten. Alle benodigde onderdelen haal je op bij het atelier. Een plaatser zaagt zelf geen stukken op maat, maar zet deze wel in elkaar. Je hebt ook plaatsers in andere industrieën zoals bijvoorbeeld verwarming of zonwering.
  • decorbouw: Wist je dat je als timmerman ook in de film- en theaterindustrie aan de slag kunt? Je zou je werk zelfs op het witte doek kunnen zien als de sets en rekwisieten waaraan je hebt gewerkt in de productie worden gebruikt.
  • standenbouw of timmerwerken voor winkels: Winkeliers willen vaak unieke ruimtes creëren door designmeubelen toe te voegen die passen bij de stijl van hun merk. Winkelinrichters installeren armaturen en schappen van natuurlijke materialen. Bedrijven werken aan hun naamsbekendheid bij het grote publiek door als exposant op een beurs te staan. Het ontwerpen en bouwen van deze stands vraagt specifieke kennis. De stand moet aantrekkelijk zijn en tevens praktisch, makkelijk op en af te bouwen en duurzaam. Een interessante job voor een geoefend schrijnwerker.
  • meubelontwerper: Als je creatief bent ingesteld, is meubelontwerp een aantrekkelijke carrièremogelijkheid voor je timmervaardigheden. Dit houdt in dat je vanaf het begin meubels ontwerpt, van de planningsfase tot en met de bouw. 
091.jpg
091.jpg
3

werken als een schrijnwerker

Je vraagt je af hoe het is om als schrijnwerker te werken? We hebben een gids samengesteld met de dagelijkse taken die je mogelijk uitvoert en hoe je werkschema eruit zou kunnen zien.

4

opleidingen en vaardigheden

Via onderwijskiezer zijn de verschillende soorten opleidingen terug te vinden die je kunt volgen om een goede schrijnwerker te worden. In eerste instantie wordt van een werkgever verwacht dat je een basisopleiding hebt gevolgd op BSO-niveau. Houtbewerking of houttechnieken zijn de beste opleidingen om je voor te bereiden op een job als schrijnwerker. Ook wie ervoor gekozen heeft om met een leercontract al deeltijds aan het werk te gaan in een houtverwerkend bedrijf en deeltijds op de schoolbanken te zitten, kan een waardevolle kennis hebben opgebouwd voor een job als schrijnwerker.

Uiteraard kan je ook nog een specialisatiejaar volgen, zoals een zevende jaar bijzondere schrijnwerkconstructies. Hier bouw je nog extra kennis van nieuwe materialen en speciale constructies op.

Er zijn ook tal van extra opleidingen te volgen in verschillende modules. Deze kunnen je klaarstomen voor een meer gespecialiseerde job in een richting die jou interesseert. Houd er ook rekening mee dat je steeds erg veel leert op de werkvloer zelf. Mocht een werkgever willen dat je je specialiseert in een bepaalde richting, dan kan het ook bespreekbaar zijn dat hij jouw opleiding financiert of je dit zelfs tijdens de werkuren kunt doen.

5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over het beroep van een schrijnwerker.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.