wat is een schilder?

Een schilder is verantwoordelijk voor het afwerken van muren en andere oppervlakken in gebouwen. Een goede specialist kan de uitstraling van een ruimte of interieur snel verbeteren en een uniform geheel creëren, rekening houdend met het doel van het gebouw. De schilder houdt zich niet enkel bezig met schilderwerk, maar ook met een goede voorbereiding. Daarbij werkt hij of zij samen met anderen in zowat elke sector. Als je graag meer wilt weten over een job als schilder, hoeveel je dan verdient en wat je takenpakket is, lees dan snel verder.

Een schilder gebruikt uiteenlopende gereedschappen en materialen om de uitstraling van oppervlakken te verbeteren. In de meeste gevallen gaat het om het interieur van een woning of kantoor en oppervlakken buitenshuis. Hij of zij gebruikt vernis, verf, behangpapier, afdichtingsmiddelen en andere producten om het gewenste resultaat te bereiken. Daarnaast is een goede voorbereiding van het te behandelen oppervlak erg belangrijk. Dit gebeurt door middel van stucwerk of pleister. Ook verwijdert de schilder oude verf, schuurt hij het oppervlak en gebruikt hij fillers om er een mooi geheel van te maken.

Er bestaan verschillende soorten schilders in zowat elke industrie, vaak in samenwerking met bouwbedrijven en interieurontwerpers. Deze specialist kan aan de slag bij particulieren, maar ook in de zakelijke sector.

bekijk alle jobs
1

het loon van een schilder

Het overgrote deel van de schilders in België verdient tussen de €1.793 en €3.331 bruto per maand. Als beginnende specialist kan je een bruto maandloon verwachten tot maximaal €2.351. Dit bedrag stijgt echter nogal sterk als je over voldoende jaren ervaring beschikt. Zo verdient een professional die al vijf jaar actief is tussen de €2.058 en €2.668 bruto per maand.

2

soorten schilders

Het takenpakket van een schilder is niet beperkt tot het schilderen en afwerken van muren en andere oppervlakken. Er bestaan verschillende specialisaties en jouw verantwoordelijkheden hangen dan ook vooral af van welke richting je uitgaat:

  • industriële schilder: deze specialist gebruikt zijn of haar vaardigheden om de uitstraling van een gebouw te verbeteren tijdens de constructie ervan. In de meeste gevallen werk je de buitenzijde van een gebouw af met onder andere verf, om het visueel aantrekkelijk te maken. In bepaalde gevallen gebruik je hiervoor speciale gereedschappen en machines.
  • decoratieschilder: een decoratieschilder optimaliseert de look en feel van het interieur van een woning met verf en andere materialen, afhankelijk van de gewenste stijl. Hierbij werkt men met een breed gamma aan kleuren, verf, vernis en andere hulpmiddelen.
  • designschilder: sommige schilders en decorateurs kiezen ervoor om zich te specialiseren in design en interieur. Tot het takenpakket behoren dan onder andere het afwerken van muren met behangpapier, speciale posters of andere elementen. Creativiteit is van groot belang bij deze specialisatie.
003
003
3

werken als schilder

Een job als schilder biedt heel wat mogelijkheden en flexibiliteit, maar ook de enorme variatie aan werkomgevingen trekt heel wat mensen aan. Daarnaast is het takenpakket erg uitgebreid, zoals je hieronder leest.

4

opleidingen en vaardigheden

Er zijn verschillende manieren om schilder te worden in België, via uiteenlopende opleidingen. Hieronder een overzicht:

3e Graad SO:

7e Specialisatiejaar BSO:

Daarnaast kan je ook extra opleidingen volgen bij Syntra. Je vindt bijvoorbeeld cursussen om schilder te worden, maar ook interieurinrichter behoort tot de mogelijkheden.

competenties en eigenschappen van schilders

Als schilder beschik je over veel verschillende vaardigheden. Van goed kunnen communiceren tot materiaalkennis. Een aantal voorbeelden:

  • oog voor detail: het is van groot belang dat je de juiste kleuren op de correcte combineert. Daarbij werk je foutloos.
  • time management: schilders houden zich aan strakke deadlines en planningen. Vaak ben je zelf verantwoordelijk voor je werk en je presteert dan ook prima zelfstandig.
  • technische vaardigheden: je houdt rekening met de voorbereiding van oppervlakken, zowel buiten als binnen. Afhankelijk van de situatie gebruik je je gereedschappen en materialen op een andere manier.
  • communicatieve vaardigheden: schilders werken vaak samen met anderen in uiteenlopende sectoren. Goed kunnen communiceren en instructies kunnen opvolgen of geven is dus een must.
  • goede fysieke conditie: afhankelijk van het project ben je als schilder erg fysiek actief. Je bouwt steigers op en gebruikt ladders, maar je staat vooral lang recht en werkt soms in uitdagende settings.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over schilders:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.