wat is een dakdekker?

De dakdekker specialiseert zich in de bouw van daken. Hij of zij houdt toezicht op het volledige bouwproces, van het opstellen van de bouwplannen tot het effectief installeren van het dak. Je bouwt, renoveert en onderhoudt daken van kantoorgebouwen en openbare gebouwen, bedrijfsgebouwen en woningen. Daarbij ken je de belangrijkste verschillen tussen de uiteenlopende soorten daken en dakbedekkingen. De meeste industriële en commerciële gebouwen beschikken bijvoorbeeld over een plat of licht hellend dak, terwijl particuliere woningen doorgaans een hellend dak hebben. De dakwerker weet precies welke aanpak nodig is voor elk van deze types daken.

Elk project is anders, dus je moet aan de slag kunnen met verschillende soorten materialen. Denk aan leisteen, dakplaten, dakpannen en riet. Je houdt je niet alleen bezig met het plaatsen van nieuwe daken, maar ook met het onderhoud en de herstelling van bestaande daken. In de meeste gevallen voer je inspecties uit en zoek je de beste manieren om een dak te renoveren of in een nieuw jasje te steken. Je vervangt ook gehele daken en balken en installeert nieuwe panelen om het dak stevig te maken. Het is duidelijk dat een goede lichamelijke conditie essentieel is voor deze specialist, zeker aangezien hij of zij vaak gebruik maakt van zware materialen en gereedschap.

Lijkt een job als dakwerker je wel een leuke carrière vanwege je handigheid en fysieke kracht? Lees dan snel verder om te weten over welke opleiding, vaardigheden en eigenschappen je moet beschikken!

bekijk alle jobs
1

het loon van een dakdekker

Een dakdekker in België verdient gemiddeld tussen de €1.778 en €3.602 bruto per maand. Als beginnend dakwerker kan je je verwachten aan een maandloon tot maximaal €2.556 bruto. Zoals dat bij alle specialisaties het geval is, stijgt je maandloon naarmate je meer ervaring hebt. Zo zal je na vijf jaar werkervaring als dakdekker gemiddeld tussen de €1.967 en €2.825 bruto per maand verdienen.

2

soorten dakdekkers

Als dakdekker kan je je specialiseren in een bepaald type dakbedekking of gebouw. Hieronder een overzicht van veelvoorkomende opties en taken:

 • dakdekker in de commerciële sector: deze dakdekker installeert daken voor commerciële gebouwen, zoals winkels. Hiervoor heb je specifieke kennis en ervaring nodig, vooral omdat je vaak zware machines gebruikt. Je installeert de dakbedekking, maar ontwikkelt en hanteert ook onderhoudsprocedures om de kwaliteit van het dak te kunnen blijven garanderen. Daarnaast inspecteer je de staat van het dak bij een renovatie en voer je indien nodig herstellingswerken uit.
 • dakdekker voor particuliere woningen: je lost problemen en schade op bij daken van particuliere woningen. Dit vraagt iets minder tijd en vaardigheden dan het leggen van een dak, aangezien er minder technische aspecten bij komen kijken.
 • metalen dakelementen installeren: je installeert de verschillende metalen basiselementen van een dak, waaronder plaatmateriaal in woongebouwen of commerciële gebouwen, als voorbereiding van het dak zelf.
 • dakpannen leggen: de dakdekker installeert bepaalde elementen van het dak door middel van nagels en andere bevestigingsmaterialen.
Male with a smooth-shaven chin. Neutral expression. Caucasion man. Solid green T-shirt. Primary colors red/orange. Secondary color yellow.
Male with a smooth-shaven chin. Neutral expression. Caucasion man. Solid green T-shirt. Primary colors red/orange. Secondary color yellow.
3

werken als dakdekker

Als dakdekker kan je een carrière opbouwen die heel wat voldoening geeft, mede dankzij het uitgebreide takenpakket en de fysieke uitdagingen die erbij komen kijken. Hieronder gaan we dieper in op de verantwoordelijkheden en dagelijkse routine van een dakdekker.

4

opleidingen en vaardigheden

Dakdekker worden in België, dat kan op verschillende manieren. Een daarvan is een opleiding volgen via de website van Vlaanderen, waarbij men dieper ingaat op een heleboel onderwerpen, zoals:

 • het plaatsen van EPDM
 • isolatie en luchtdichtheid
 • inspectie daken en uitvoeringsdetails
 • hoogspanning

Ook bij het CVA (Centrum voor Afstandsonderwijs) vind je een studietraject tot dakdekker, wat vooral interessant is als je van thuis uit wilt kunnen studeren.

Als dakdekker moet je je regelmatig bijscholen om mee te blijven met de laatste ontwikkelingen. Bij instanties als Derbigum vind je gelukkig heel wat extra opleidingen, doorgaans gericht op de praktijk. Wil je meer informatie over officiële opleidingen tot dakdekker via het DBSO en welke criteria hiervoor bestaan? Hier lees je alles wat je moet weten. Ten slotte helpen we je ook bij Randstad zelf graag met officiële opleidingen en informatie, zodat je alles uit je nieuwe job kunt halen.

competenties en eigenschappen van dakdekkers

Elke goede dakdekker beschikt over onderstaande eigenschappen:

 • sociale vaardigheden: dakdekkers werken zelden alleen en moeten dan ook goed kunnen samenwerken met anderen in uitdagende situaties. 
 • een goede fysieke conditie: tijdens je werk als dakdekker hef je regelmatig zware objecten en werk je op grote hoogte. Een goede lichamelijke conditie is ook essentieel om lang recht te kunnen blijven staan en steigers en ladders moeiteloos te beklimmen.
 • handigheid: er is een goede dosis handigheid nodig om dakbedekking correct en veilig te gebruiken en te installeren. Het is ook belangrijk dat je het dak of gebouw waaraan je werkt niet beschadigt.
 • oog voor detail: een echte dakdekker focust zich op de details, bijvoorbeeld bij het leggen van een dak met een specifiek patroon. Je zorgt ervoor dat de verschillende elementen en patronen naadloos in elkaar passen en creëert op die manier een waterdicht dak. 
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over dakdekkers:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.