evaluatiegesprek
evaluatiegesprek

2022 zit er bijna op. Tijd om terug te blikken op afgelopen werkjaar: heb ik bereikt wat ik voor ogen had? In welke mate ben ik gegroeid binnen mijn job? Hoe staat het met mijn werkgeluk en doe ik mijn werk nog graag? De eerste stap bij reflectie op afgelopen jaar is … zelfevaluatie. Maar, wat is dat juist? En hoe begin je daaraan? Randstad geeft 4 tips.

Bij zelfevaluatie observeer en analyseer je je eigen acties, wat je hebt bereikt én je werkgeluk. Je maakt de evaluatie best schriftelijk.

Of je nu aan zelfevaluatie doet louter voor jezelf, of omdat je baas het je vraagt: in beide gevallen levert het handige inzichten op. Want, als je weet waar je goed in bent, kun je je troeven beter uitspelen.

1. wees trots op jezelf …

Benadruk je eigen successen wanneer je jezelf evalueert. Noteer welke mijlpalen je hebt bereikt en wees daar trots op. Om een duidelijke zelfevaluatie te maken, schrijf je best zo gedetailleerd mogelijk je prestaties neer.

 • aan welke projecten werkte ik mee?
 • wat was mijn rol binnen de projecten?
 • hoe heeft het project zich dankzij mij ontwikkeld?
 • hoe heeft mijn persoonlijke input bijgedragen aan mijn bedrijf of team?

Je hoeft niet te wachten tot het einde van het jaar om je successen op te lijsten. Hou je een lijstje bij doorheen het jaar? Dan heb je na 52 weken een heleboel informatie verzameld. En geef jezelf nu maar een schouderklopje!

2. … maar kijk ook kritisch

Durf kritisch te zijn voor jezelf. Pas wanneer je je bewust bent van je werkpunten, kun je deze effectief aanpakken. Zie ze niet als tekortkomingen, maar als de dingen die je in de toekomst beter of anders wil zien.

Wanneer je je kritisch opstelt, kijk dan niet alleen naar je prestaties, maar denk ook na over je geluk en welzijn:

 • ben ik gelukkig binnen mijn job?
 • word ik voldoende geapprecieerd door mijn baas of collega’s?
 • wat kan ik zelf doen om mijn welzijn op het werk te verbeteren?

Communiceer je eigen werkpunten gerust aan je collega’s of leidinggevende. Zo krijgen zij ook hier een inzicht in en raken eventuele frustraties opgelost.

3. vraag naar de mening van anderen

Deze tip lijkt misschien tegendraads … je evalueert jezelf en vraagt daarbij naar de mening van iemand anders?

Jezelf evalueren is niet simpel. Stel je gerichte vragen aan je collega’s of baas, dan kom je hoogstwaarschijnlijk nieuwe dingen te weten over jezelf.

 • hoe is het om samen te werken met mij?
 • wat is mijn meerwaarde in het team?
 • wat zijn mijn werkpunten?
 • hoe ga ik om met stressvolle situaties?

Moet je alle dingen die zij zeggen aannemen als waarheid? Neen. Kritisch evalueren is ook hier de boodschap.

4. stel nieuwe doelen op voor volgend jaar

Wat zijn je ambities of doelen voor aankomend jaar? Lijst ze alvast op! Het beoordelen van jouw successen en tekortkomingen is alleen betekenisvol als je er zelfbewust van bent én bereid bent om ze verbeteren.

Kom maar op 2023!