opslag_vragen
opslag_vragen

Je voelt je zelfzeker. Dat project waaraan je keihard gewerkt hebt, werd erg goed onthaald in het hele bedrijf. Je bent er zeker van dat het resultaat van jouw werk een positieve impact zal hebben op de organisatie. Je bent een harde werker en een geëngageerde medewerker die zonder uitzondering beter presteert dan verwacht. Waarom heb je het dan zo moeilijk om opslag te vragen? En waarom krijg je niet gewoon vanzelf een loonsverhoging?

verdien je opslag? vraag ernaar!

Het antwoord op die laatste vraag is eenvoudig te beantwoorden. Misschien was het vroeger wel de gewoonte om jaarlijks vanzelf een loonsverhoging te krijgen bovenop de indexaanpassingen. Maar vandaag moet je daar zelf naar vragen. Wacht dus niet tot je manager er zelf mee komt, maar geef aan waarom je die loonsverhoging verdient.

wanneer vraag je best opslag?

Wanneer je opslag vraagt is even belangrijk als wat je vraagt. Probeer goed aan te voelen wanneer jouw bedrijf beslissingen neemt met betrekking tot loonsverhogingen. Is dat aan het eind van het fiscale jaar? Gelinkt aan jouw evaluatie? Ook al heb je recht op opslag, dan nog heeft het weinig zin om ernaar te vragen nadat het budget voor volgend jaar al werd vastgeklikt. Bij jouw evaluatie vragen naar een opslag is waarschijnlijk al te laat. Het is best om enkele maanden voordien - en dus voor jouw collega's - al aan te geven dat je opslag wil. Dan kan jouw management daar rekening mee houden bij de opmaak van het budget van jouw afdeling.

hoe vraag je best opslag?

Naast het feit dat je er best zelf om vraagt op het juiste moment, is de manier waarop je een loonsverhoging op de agenda zet uiteraard zeer belangrijk. Enkele tips:

1. weet wie je voor je hebt

Je weet hoe je manager of baas werkt en wat hij of zij het belangrijkst vindt… Hou daar rekening mee. Het is niet het moment om jouw tanden te laten zien of dit gesprek te offensief aan te pakken… Wees eerlijk, to the point en gebruik korte zinnen. De meeste mensen praten te veel als ze zenuwachtig zijn. Bouw stiltes in in dit gesprek. Straal rust uit.

2. breng in kaart waarom je een opslag verdient

Omdat je op een cruciaal moment zoals een gesprek over opslag waarschijnlijk net niet meer weet welk resultaat je precies neerzette met één van jouw knappe prestaties het afgelopen jaar, is het best dat je een logboek aanlegt met daarin jouw projecten, taken, nieuwe vaardigheden en de schouderklopjes en complimenten die je kreeg. Als je daar een overzicht van hebt, dan kan je er ook makkelijk naar teruggrijpen bij de voorbereiding van dit gesprek.
Geef voorbeelden van nieuwe taken die je hebt opgenomen en hoe die inspanningen en leermomenten een concrete toegevoegde waarde opleverden voor het bedrijf. Refereer naar nieuwe vaardigheden die je leerde en hoe je die toegepast hebt in jouw job.

3. weet wat jouw competenties waard zijn

Wees realistisch over je verwachtingen. Doe wat onderzoek naar hoeveel loonopslag je zou kunnen vragen. Ben je niet zeker over wat een eerlijk loon is in jouw job? Check dan salaris barometers om een indicatie te hebben van welke verwachtingen realistisch zijn.

4. wees flexibel en bereid om te onderhandelen

Hoewel het belangrijk is om het gesprek in te stappen met een bedrag in jouw hoofd, is het misschien wel beter om de bal in het kamp van jouw manager te leggen. Misschien is zijn voorstel beter dan hetgeen jij in gedachten hebt. Blijkt dat toch niet het geval, zeg je baas dan wat je verwacht en wees bereid om elkaar tegemoet te komen.

5. houd rekening met alle factoren

Het is uiteraard goed mogelijk dat je een opslag verdient, maar je zal toch ook rekening moeten houden met een aantal omstandigheden die een impact hebben op de loonvorming. Zoals bijvoorbeeld de omvang van jouw bedrijf of de locatie.
 

6. je verloning bestaat uit veel meer dan alleen loon

Is jouw baas niet bereid om je opslag te geven of zijn de omstandigheden er echt niet naar, weet dan dat er nog heel wat andere manieren zijn om jouw werk te compenseren dan het loon. Is het mogelijk om een dag per week thuis te werken? Is jouw werkgever bereid om een opleiding te betalen? Kan je verloning op andere manieren bijgestuurd worden? Lees dan zeker: "opslag vragen: verdien meer met een flexibel pakket".

Als er toch geen enkele vorm van compensatie mogelijk is, ondanks al jouw suggesties en voorbereiding en constructieve aanpak, dreig er dan nooit mee om jouw ontslag te geven. Want het gesprek waar je op dat moment in zit is niet het juiste gesprek om dat te doen. Ook omdat je best even rustig de tijd neemt om jouw opties door te nemen. Vraag jouw baas daarentegen wat je moet doen om wel in aanmerking te komen voor een loonsverhoging in de toekomst. Op die manier straal je een positieve attitude uit, maar geef je subtiel toch mee dat dit gesprek voor jou nog niet ten einde is.

Toch tot de conclusie gekomen dat je klaar bent voor iets anders?