opslag_vragen
opslag_vragen

trek je stoute schoenen aan.

We stappen niet snel naar onze werkgever om opslag te vragen. Het voelt al snel een beetje oncomfortabel om zo’n vraag op tafel te gooien. Maar als je vindt dat je een loonsverhoging verdiend hebt, wacht dan niet tot je manager er zelf mee afkomt. Trek je stoute schoenen aan en vraag ernaar.

timing is alles.

Het tijdstip waarop je opslag vraagt is even belangrijk als de vraag op zich. Wanneer neemt je bedrijf beslissingen over loonsverhogingen? De jaarlijkse evaluatieronde is niet per se het beste moment in elk bedrijf. Als de budgetten al verdeeld zijn, kom je misschien te laat met je vraag naar opslag. 

Het is vanzelfsprekend dat je beter niet om opslag vraagt als je bedrijf net een belangrijke klant heeft verloren. Maar wist je ook dat je best voor je collega’s al aangeeft dat je opslag wil? Als er maar een beperkt budget is voor je team, maak je misschien een grotere kans door een ballonnetje op te laten. 

hoe vraag je opslag?

De manier waarop is essentieel, zeker wanneer je onderhandelt. Enkele tips:

1. breng in kaart waarom je opslag verdient. 

Bereid je goed voor op de vraag waarom je opslag verdient. Wat maakt jou zo waardevol voor het bedrijf? Aan welke projecten heb je bijgedragen? Welke knappe prestaties heb je het afgelopen jaar neergezet? Welke complimenten heb je gekregen? 

Je kan deze prestaties en projecten best bijhouden in een apart document zodat je bij deze gesprekken makkelijk alle documentatie terugvindt. Aan de hand van deze documentatie kan je aantonen welke nieuwe vaardigheden je hebt opgedaan en wat je bijdraagt aan het bedrijf.

2. denk na over je communicatiestijl.

Net zoals het oplossen van een conflict, is dit gesprek delicaat. Het is dus niet het moment om je aanvallend op te stellen. Blijf rustig, open en vriendelijk. Kan je inschatten wat belangrijk is voor je leidinggevende? Weet je hoe je leidinggevende communiceert? Speel daarop in. Sommige personen zijn bijvoorbeeld erg gericht op cijfers terwijl anderen een meer gevoelsmatige manier van overleggen verkiezen.

3. weet wat je waard bent.

Doe wat onderzoek naar hoeveel loonopslag je zou kunnen vragen binnen je functie met jouw ervaringsniveau. Ben je niet zeker over wat een eerlijk loon is in jouw job? Check dan online tools om je salaris te vergelijken of praat met je collega’s om realistische verwachtingen te stellen.

Wees bovendien flexibel. Het is belangrijk dat je ongeveer weet waar je verwachtingen liggen, maar het is ook goed om de bal in het kamp van je leidinggevende te leggen. Misschien is dat voorstel beter dan wat jij in gedachten hebt. En als dat niet het geval is, dan kan je nog altijd je verwachtingen delen en elkaar tegemoet komen.

4. je loon bestaat uit meer dan enkel geld.

Het kan zijn dat je leidinggevende niet bereid is om je opslag te geven, om welke reden dan ook. Maar er zijn nog heel wat andere manieren om je werk te compenseren dan het loon. Kan je een extra thuiswerkdag krijgen? Is je werkgever bereid om een opleiding te betalen die je graag wil volgen? Kan je verloning op andere manieren bijgestuurd worden?

Is er toch geen enkele vorm van compensatie mogelijk? Dreig er dan niet mee om je ontslag te geven. Het gesprek waar je je op dat moment in bevindt, is niet het juiste gesprek om dat te doen. Neem beter even rustig de tijd om je opties te bekijken. Vraag je baas wat je moet doen om wél in aanmerking te komen voor een loonsverhoging. Dat geeft een positieve en leergierige indruk, maar toont toch dat het gesprek voor jou nog niet ten einde is.

5. hou vol.

Is het financiële plaatje essentieel voor je en moet je zonder opslag noodgedwongen op zoek naar andere oorden? Geef dan niet op. Een opslag krijg je namelijk niet zomaar. Het kan zijn dat je leidinggevende momenteel te veel aan het hoofd heeft om erover na te denken of dat het momenteel niet binnen het budget past. Maar dat betekent niet dat het binnen een paar weken niet binnen het budget past. Plan dus een volgend gesprek in om op je loon terug te komen wanneer het wel past.

Gaat je leidinggevende zien wat die kan doen voor je? Laat het dan niet los. Herinner je leidinggevende aan diens belofte en vraag regelmatig hoe het zit. 

een uitzichtloze situatie?

Heb je al heel wat geprobeerd en is het financiële plaatje niet voldoende voor je? Misschien is het dan tijd voor iets anders. Bekijk onze vacatures al eens. Wie weet vind je je volgende job vandaag nog.