soft_skills
soft_skills

Je hebt al heel wat jaren gezwoegd om je (voorlopig) laatste diploma te halen en het einde is in zicht. Gefeliciteerd! Hard skills zoals programmeren, talenkennis, toveren met complexe getallen of digitaal tekenen heb je – naargelang je studierichting – al op zak. Maar hoe zit het met je soft skills? Die worden steeds belangrijker als je op zoek bent naar een job. Ontdek hier onze lijst van soft skills waarmee je jezelf kunt onderscheiden van andere sollicitanten.

wat zijn soft skills?

Kort door de bocht zijn soft skills niet-technische, persoonlijke vaardigheden. Het zijn eigenschappen die je anders maken dan andere sollicitanten, die misschien wel dezelfde hard skills hebben als jij.

Hard skills zijn het tegenovergestelde: de vaardigheden die je hebt opgedaan door middel van studie of oefening. In dat geval hebben we het over vaardigheden als het uitvoeren van proeven in een lab, een heftruck besturen of het opstellen van een training- of voedingsschema.

waarom heb je soft skills nodig op je cv?

Soft skills kunnen je onderscheiden van andere sollicitanten en worden steeds belangrijker binnen bedrijven. Het zijn menselijke kwaliteiten die essentieel zijn voor bedrijven en moeilijk kunnen nagebootst worden door tools zoals AI. 

Deze vaardigheden worden ook getest in de meeste sollicitatiegesprekken. Zo krijgt de werkgever of recruiter zicht op hoe je in elkaar zit en of je bij het bedrijf in kwestie past.

een lijst van 5 onmisbare soft skills

Verschillende soft skills komen goed van pas in het bedrijfsleven. Waarschijnlijk heb je een heleboel al op zak. We overlopen hier een aantal belangrijke soft skills die je op je cv kunt zetten:

1. communicatieve vaardigheden

Communiceren doen we allemaal. Communicatieve vaardigheden zijn in het beroepsleven dan ook onmisbaar. Onder deze paraplu vallen verschillende andere soft skills. Zo is het erg waardevol als je jezelf nauwkeurig kunt uitdrukken, je standpunten respectvol kunt beargumenteren, een idee kunt presenteren, constructieve feedback kunt geven en ga zo maar door. 

2. teamwerk

In nagenoeg elke job zal je weleens met een collega of klant moeten samenwerken. En dat is vaak nòg uitdagender dan een groepswerk. In de meeste bedrijven zitten er heel wat verschillende persoonlijkheden en dat kan tot conflicten leiden. Maar wanneer er synergie op de werkvloer heerst en verschillen opzij worden gezet, worden er mooie resultaten geboekt.

3. aanpassingsvermogen

Een eigenschap die goed van pas komt in een wereld die steeds sneller verandert. Hoe zit het met je adaptieve intelligentie? Deze eigenschap helpt je goed omgaan met veranderingen. Bovendien kan het je helpen om er mee voor te zorgen dat je werkgever meegaat met de tijd.

4. nauwkeurigheid

Deze soft skill komt bij ongeveer elke job van pas. Slordigheid is natuurlijk nooit goed, maar met oog voor detail onderscheid je jezelf en je werk. 

5. leergierigheid

Je komt misschien net van de schoolbanken, maar toch is leergierigheid een onmisbare kwaliteit. Het leren houdt nooit op, en maar goed ook! Hou je geest open voor nieuwe uitdagingen, vaardigheden en inzichten. Zo kan je telkens naar een volgend niveau klimmen of je job simpelweg interessant houden.

de lijst houdt niet op

We hebben de vijf belangrijkste soft skills overlopen, maar er zijn er nog veel meer. We sommen hier nog een paar soft skills voor je op:

  • probleemoplossend vermogen
  • kritisch denken
  • analytisch denken
  • klantgerichtheid
  • delegeren of coördineren
  • doel- of resultaatgerichtheid
  • netwerken
  • presenteren
  • debatteren
  • empathie

Houd bij het maken van je cv rekening met wie je zelf bent én de inhoud van de vacature. Vraagt de job om flexibiliteit en ben je flexibel? Vermeld het dan. Ben je niet zo goed in delegeren? Zet het dan ook niet op je cv. Zo kan je op zoek naar een job die past bij wie je bent en wat je wil. 

scherp je soft skills aan

Kan je nog een paar van deze soft skills op je cv gebruiken? Goed nieuws: je kan ze trainen. Neem een kijkje bij onze Good Habitz-trainingen en ga aan de slag.