wat is een merchandiser?

Een merchandiser speelt een belangrijke rol in de detailhandel. Een merchandiser werkt nauw samen met inkopers en neemt financiële beslissingen over de inkoop van producten. Verder kun je de vraag naar bepaalde producten voorspellen en stel je budgetten vast voor de inkoop van producten. Je werkt regelmatig samen met analisten, leveranciers of distributeurs, waarbij je beslist hoeveel je voor verschillende producten betaalt en hoeveel verschillende lijnen van een product je koopt. Je houdt toezicht op de leveringen en voorraadniveaus van producten en werkt eventuele problemen op dat vlak uit de weg. De belangrijkste taken variëren per dag, want een groot deel van het werk bestaat erin ervoor te zorgen dat de voorraad elke dag in de winkelrekken ligt en niet uitverkocht raakt. Dit betekent dat een van je vaardigheden bestaat uit het selecteren van de juiste hoeveelheid producten op het juiste moment.

bekijk alle jobs
1

het salaris van een merchandiser

Als succesvol merchandiser mag je op een mooie verloning rekenen. Een startende merchandiser verdient bijvoorbeeld gemiddeld €2.850 per maand bruto. Afhankelijk van je opleiding, je ervaring en de sector waarin je werkt, kan dit schommelen. Verder stijgt je loon ook naarmate je meer jaren werkervaring op de teller hebt. Neem je meer verantwoordelijkheden op of krijg je de kans op promotie? Dan kun je ook een hoger bedrag op je loonbriefje zien verschijnen.

2

soorten merchandisers

In de wereld van merchandising zie je vaak volgende onderverdelingen:

  • merchandising als onderdeel van winkelverkoop
  • visuele merchandising
  • product merchandising
  • digitale merchandising
  • een combinatie van bovenstaande

Of je nu in een fysieke winkel werkt of actief bent in de online verkoop, een goede merchandiser voorspelt welke producten het best gaan scoren. Je bent ook verantwoordelijk om de producten op een aantrekkelijke manier te presenteren en te promoten. Zo beslis je mee over verschillende promoties of hoe je items in de markt zet om ze de meeste aandacht te geven. Afhankelijk van het soort bedrijf is er soms behoefte aan verschillende soorten merchandisers. Een andere mogelijkheid is net het tegenovergestelde: dat je als een soort duizendpoot verschillende producten in de kijker kunt zetten.

lachende_man_merchandiser
lachende_man_merchandiser
3

werken als merchandiser

Een merchandiser heeft heel wat verantwoordelijkheden. Je werkt met veel verschillende mensen samen om de verkoop- en marketinghistoriek te bestuderen en te leren wat goed heeft gewerkt en wat niet. Je bent dus niet alleen creatief en enthousiast, je houdt ook van feiten en cijfers. In je job werk je samen met inkopers in winkels en met producenten en leveranciers van veel producten. Het werkrooster is meestal niet flexibel, dus reken op fulltime uren per week. Merchandising blijft een noodzakelijk onderdeel van de detailhandel, dus als dit een job is die je leuk vindt en waarin je uitblinkt, is er veel ruimte voor een duurzame carrière met diverse carrièremogelijkheden.

4

opleiding & kwalificaties

Een kant-en-klare opleiding tot de job van merchandiser is in Vlaanderen niet voorhanden. Wel verwachten werkgevers van je dat je een hoger diploma op het niveau van een professionele bachelor kan voorleggen. Een professionele bachelor in bedrijfsmanagement is bijvoorbeeld een mooi visitekaartje voor een job. Daarnaast is een studie in het domein van winkel- of retailmanagement ook een mooie troef. Om de kans te hebben om door te groeien in een organisatie, moet je met heel wat domeinen in het bedrijf vertrouwd zijn. Zo moet je bijvoorbeeld producten visueel aantrekkelijk kunnen presenteren, maar daarnaast ook een sterk cijfermatig inzicht hebben. Beschik je over een diploma in een economische richting, dan scoor je alvast sterk op dit laatste punt. Heb je een creatieve opleiding of een opleiding in de wereld van de marketing genoten, dan beschik je over sterke troeven om in de wereld van de visual merchandising aan de slag te gaan. Precies omdat merchandiser een veelzijdige en vernieuwende job is, kan elk diploma je dus toegang bieden tot deze job. Werkgevers letten hierbij vooral op je leergierige en creatieve instelling.

 

5

FAQ

Hier zijn de meest gestelde vragen over werken als merchandiser.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.