wat is een marketing manager?

De marketing manager staat in voor de promotie van een merk, dienst of product. Je zorgt ervoor dat consumenten precies de goede boodschap krijgen om hun interesse aan te wakkeren en te behouden. Zo transformeer je nieuwsgierige bezoekers in vaste klanten. Marketing managers houden toezicht op de verschillende marketingaspecten en ondernemen de nodige activiteiten om de naambekendheid van een product te verhogen. Tijdens je werk zet je marketingcampagnes op, op sociale media en andere kanalen, maar je organiseert ook evenementen en je houdt je bezig met e-mailmarketing.

De marketing manager staat aan het hoofd van een productief en efficiënt marketingteam. Je belangrijkste verantwoordelijkheid is het inschatten van de vraag naar een bepaald product of dienst, waarna je dan een strategie ontwikkelt om consumenten precies te geven wat ze nodig hebben, via meerdere kanalen. De meeste bedrijven werken met een marketingstrategie, waarvoor de marketing manager de hoofdverantwoordelijk is.

Marketing managers zijn werkzaam in verschillende sectoren. Heb je bijvoorbeeld een passie voor financiën? Ga dan aan de slag als financial services verkoopspecialist of verzekeringsspecialist. Aan de andere kant kan je ook meewerken aan een bedrijf in de retail of productie, waar je je dan vooral focust op grote klanten die in bulk aankopen.

Steeds vaker zoeken bedrijven marketing managers met een zekere kennis en expertise van digitale marketing. Hoewel je niet per se gespecialiseerd moet zijn in dit gebied, loont het wel de moeite om je flexibel op te stellen en te blijven bijleren. Alleen zo kan je mee met de concurrentie en blijft de consument tevreden.

Past een job als marketing manager perfect bij jouw skills en enthousiaste karakter? Lees verder en je komt snel te weten wat je precies nodig hebt om het te maken als marketing manager.

bekijk alle jobs
1

het loon van een marketing manager

Een marketing manager in België verdient gemiddeld tussen de €2.622 en €6.293 bruto per maand. Er is dus heel wat groeipotentieel. Als beginnende marketing manager verdien je meestal niet meer dan €3.846 bruto, wat op zich al een mooi loon is. Heb je vijf jaar ervaring in de sector? Dan kan je een maandloon verwachten tussen de €3.120 en €4.545 bruto.

2

soorten marketing managers

Hieronder enkele soorten marketing managers op basis van hun specialisatie:

  • marketing managers voor merken: deze marketing manager helpt de naambekendheid van een merk of bedrijf opbouwen door middel van marketingstrategieën die de sterke punten en unique selling points in de verf zetten. 
  • content marketing managers: de content marketing manager houdt toezicht op het schrijven en publiceren van content, bijvoorbeeld op de website van de onderneming, maar ook op sociale media. Je belangrijkste taken zijn zorgen dat de website meer bezoekers krijgt en dat consumenten daadwerkelijk iets hebben aan de gepubliceerde content.
  • digitale marketing manager: de digitale marketing manager ontwikkelt marketingcampagnes voor digitale kanalen. Jij en je team optimaliseren advertenties op sociale media en in zoekmachines en je houdt je bezig met SEO (search engine optimization).
Smiling woman in an office
Smiling woman in an office
3

werken als een marketing manager

Als marketing manager verspreid je de meerwaarde van een product, merk of bedrijf via zowel offline als online kanalen. Hieronder gaan we dieper in op de verantwoordelijkheden en taken van een marketing manager.

4

opleidingen en vaardigheden

Wil je een opleiding volgen tot marketing manager of verkoopspecialist? Dan bestaan er in België meer dan genoeg mogelijkheden. Zo is Vlerick een organisatie die complete opleidingen biedt tot sales en marketing op basis van verschillende modules. Ook bij hogescholen en universiteiten, zoals de Brugge Business School, kan je terecht voor een diepgaande opleiding als je al een master of bachelor achter de rug hebt of wanneer je je wilt specialiseren in marketingtaken en hiervoor extra vorming zoekt.

Wil je een cursus marketing manager volgen via een andere instantie, zoals Syntra? Dan bestaan er ook tal van opties. Zo kan je een opleiding tot marketing coördinator of marketing en communicatie officer volgen. Op deze pagina vind je ten slotte alle opleidingen die de VDAB biedt in de wereld van de marketing.

competenties en eigenschappen van marketing managers

Hieronder vind je de belangrijkste eigenschappen en talenten van een echte marketing manager:

  • analytisch denken en handelen: de marketing manager baseert beslissingen op gegevens van marktonderzoeken en digitale kanalen. Dankzij je analytische denkvermogen ben je goed in het filteren en evalueren van data die bijdraagt aan het succes van marketingcampagnes.
  • creativiteit: marketing managers zitten vol nieuwe ideeën om de prestaties van een marketingcampagne te boosten. Daarbij creëer je dankzij je creatieve talenten aantrekkelijke content en bouw je duurzame marketingstrategieën op.
  • projectmanagement vaardigheden: je moet als marketing manager altijd een vast marketingproces volgen, dus managementvaardigheden zijn essentieel. Je zet doelen vast, plant, analyseert de voortgang van je project en beheert teams alsof het een tweede natuur is.
  • technische vaardigheden: ook beschikt de marketing manager over technische skills, die erg belangrijk zijn voor onder andere e-mailmarketing, SEO en het correct gebruiken van software. 
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over marketing managers:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.