wat is een gerant?

Als gerant ben je dé spilfiguur in de vestiging van een bedrijf of het filiaal van een winkelketen. Je bent verantwoordelijk voor een soepele werking van de dagelijkse activiteiten. Dat betekent dat je erg veelzijdig bent. Een gerant of winkelmanager heeft niet alleen commerciële feeling, maar ook uitstekende communicatieve vaardigheden en people management skills. Het is jouw verantwoordelijkheid om je team te motiveren, ervoor te zorgen dat de klanten tevreden zijn en dat alles operationeel vlot verloopt. 

Als gerant coördineer je de dagelijkse gang van zaken, anticipeer je op mogelijke problemen en zorg je ervoor dat alle teamleden op één lijn zitten. Je bent niet alleen een organisator, maar ook een inspirator die het beste in mensen naar boven haalt. 

Wil je graag meer weten over hoe het is om te werken als gerant? Houd je van een erg uitdagende en gevarieerde job? Hieronder gaan we in op het takenpakket, de vaardigheden en opleiding die je nodig hebt om een goede gerant te zijn.

bekijk alle jobs
1

het loon van een gerant of winkelmanager

Een gerant verdient gemiddeld €3.962 bruto per maand en dat loon wordt vaak aangevuld met bonussen en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het exacte loon varieert afhankelijk van het soort bedrijf, de locatie en jouw ervaring.

Meer verdienen als gerant? Enkele tips:

  • maak je toegevoegde waarde tastbaar: laat zien wat je doet voor het bedrijf. Meetbare prestaties zoals het verbeteren van de omzet, kostenbesparingen of het leiden van succesvolle projecten kunnen dienen als sterke argumenten voor een loonsverhoging.
  • stop nooit met leren: investeer in je ontwikkeling door opleidingen en cursussen te volgen. Nieuwe vaardigheden vergroten jouw toegevoegde waarde voor jouw werkgever.
2

soorten gerantens

Geranten of winkelmanagers zijn nodig in alle filialen van bedrijven of vestigingen van winkelketens. Er zijn dan ook veel verschillende soorten geranten. Twee belangrijke voorbeelden zijn:

  • gerant van een kledingzaak: als manager van een kledingwinkel ben jij ervoor verantwoordelijk dat de winkel goed draait. Je zorgt voor de personeelsplanning, voor de organisatie van de verkoop, van de bestellingen en leveringen,...
  • manager van een kleine supermarkt: deze gerant beheert een kleine winkel met verschillende producten, die klanten snel onderweg kunnen aankopen. Je beheert de voorraad in de winkel, de personeelsplanning, de verkoop,...
vrouw met laptop
vrouw met laptop
3

werken als gerant

Als gerant is het jouw taak om de operationele activiteiten van een winkel of een filiaal in goede banen te leiden. Check hier de taken, verantwoordelijkheden en werkomgeving van een gerant.

4

opleidingen en vaardigheden

Wil je graag aan de slag als gerant? Er zijn verschillende opleidingen die je kunt volgen. Dit zijn enkele populaire studietrajecten volgens opleidingsniveau:

Ook de VDAB biedt uiteenlopende cursussen tot graduaat winkelmanager in meerdere jaren of assistent filiaalhouder, een knelpuntberoep.

competenties en eigenschappen van geranten

Deze eigenschappen heb je nodig als je een succevolle gerant wil worden:

  • leiderschapsvaardigheden: als gerant leid je een team, motiveer je jouw mensen en zorg je ervoor dat iedereen zich aan zijn of haar takenpakket houdt. Ben je creatief en ben je sterk in het oplossen van problemen? Dan is dat een grote troef als je als gerant aan de slag wil. 
  • psychologische vaardigheden: als gerant is het belangrijk dat je jouw mensen goed kunt inschatten en motiveren. Een team dat goed in zijn vel zit, doet het veel beter. Belangrijke skill dus! 
  • organisatorische vaardigheden: als gerant ben je een kei in het organiseren en stroomlijnen van processen. Je zorgt ook voor een goede werkplanning en kan verschillende bordjes tegelijkertijd in de lucht houden. Fluitje van een cent voor jou? Dan is een job als gerant misschien wel jouw ding.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over geranten:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.