wat is een sales manager?

Een sales manager is een motivator en een planner. Jouw job is het leiden van de sales teams, zodat ze de strategie van het bedrijf volgen. Bovendien werk je samen met de afdeling marketing om campagnes te creëren die de verkoop en het klantenbestand vergroten. Je hebt de volledige controle over het sales budget van het bedrijf. Dankzij je job zit je in het managemen tteam van het bedrijf. Het managementteam komt regelmatig samen om alle teams in het bedrijf op dezelfde golflengte te krijgen. Sales managers zijn belangrijk in elke sector die goederen produceert, zowel business-to-business (B2B) als business-to-customer (B2C). 

bekijk alle jobs
1

loon van een sales manager

Als startende sales manager mag je rekenen op een bruto maandloon tussen € 2.622 tot € 3.846. Naarmate je meer ervaring krijgt, zal je loon stijgen. Na vijf jaar kun je rekenen op een maandloon van € 3.120 tot € 4.545. Later kun je tot wel € 6.293 verdienen. 

Je loon wordt beïnvloed door de grootte van het bedrijf waarvoor je werkt. Kleinere bedrijven hebben over het algemeen minder budget en zullen eerder een gemiddeld loon betalen. Grotere bedrijven zijn meer geneigd om boven het gemiddelde te betalen. Bovendien kan de geografische ligging van het bedrijf ook een rol spelen. Een bedrijf in een grote stad als Brussel, Gent en Antwerpen zal meer betalen dan een bedrijf in een klein dorp. Als laatste kan de regio waarvoor je verantwoordelijk bent een invloed zijn op je loon. Ben je enkel verantwoordelijk voor de nationale verkoop, dan zul je minder verdienen dan een sales manager die verantwoordelijk is voor de internationale verkoop. 

2

soorten sales managers

Er zijn meerdere soorten sales managers, die specifiek voor een bepaald onderdeel van de organisatie staan.

  • e-commerce manager: deze sales manager staat in voor de verkoop van de producten via de website. Je zorgt ervoor dat alle producten correct op de website worden weergegeven en je bent verantwoordelijk voor de goede werking van de website.
  • sales manager IT: in deze functie ligt de verantwoordelijkheid voor de verkoop van hardware en softwareapplicaties in jouw handen. 
  • sales manager internationaal: als sales manager internationaal bouw je de verkoopactiviteiten van je bedrijf uit naar het buitenland. Dit kunnen de naaste buurlanden of heel Europa zijn, maar ook een ander continent zoals Azië. In dat geval zul je je moeten verdiepen in de gewoonten van dit werelddeel. 
Randstad employer brand photo, internal, people, consultants, branch, branches
Randstad employer brand photo, internal, people, consultants, branch, branches
3

werken als sales manager

Als sales manager is het jouw taak om de omzet en de klantendatabase van je bedrijf te vergroten. Dit doe je door strategische plannen te ontwikkelen en je collega’s te motiveren om altijd een stapje verder te gaan. In de job als sales manager bekleed je een van de topfuncties in een bedrijf. Verwacht niet dat je als afgestudeerde in deze positie kunt starten, je zult je moeten opwerken vanaf een instappositie. Zodra je meer ervaring hebt in de verkoop en in management ligt een functie als sales manager binnen handbereik. 

Je functie als sales manager zal in verschillende bedrijven verschillende invullingen hebben. Hieronder vind je een overzicht van je taken, je verantwoordelijkheden en je werkomgeving die over het algemeen voor elke sales manager gelden. 

4

opleidingen en vaardigheden

Vaak start je als verkoper onderaan de ladder en werk je jezelf op tot de functie van sales manager. Deze ervaring helpt je om in je functie beter de noden van je klanten te begrijpen.

Er zijn geen specifieke opleidingsvereisten om een job als sales manager te kunnen starten. Vaak vraagt een bedrijf wel dat je een bachelordiploma hebt, in bijvoorbeeld bedrijfskunde, marketing, communicatie of TEW. 

Je kunt wel enkele opleidingen volgen om je te verbeteren als sales manager. Zo biedt Vlerick een opleiding sales management en ook bij de hogeschool van Gent kun je een postgraduaat salesmanagement volgen. 

competenties en eigenschappen van sales managers 

Om succesvol te zijn als sales manager heb je een aantal competenties en vaardigheden nodig:

  • kritisch en logisch denkvermogen: dankzij je kritisch en logisch denkvermogen ben je in staat om problemen met klanten of de verkoop te begrijpen. Bovendien heb je er geen probleem mee om een grote taak op je te nemen en deze op te delen in haalbare doelen. Daarnaast slaag je erin om succesvolle en winstgevende verkoopcampagnes te creëren. 
  • communicatieve vaardigheden: je onderhoudt regelmatig contact met je team leaders en hun verkopers. Daarom moet je op alle niveaus kunnen communiceren. Met sterke schriftelijke en mondelinge vaardigheden stel je positieve berichten en aanmoedigingen op, zodat wrijving en verwarring geen kans krijgt. 
  • motiverende vaardigheden: als sales manager heb je ook een mentale taak. Je moet immers je team leaders en hun verkopers aanzetten om dagelijks een stapje verder te gaan voor de klant. Zo worden de relaties met de klant verstevigd en stijgt de omzet. Hierbij heb je de kracht van motivatie nodig. 
  • leiderschap: als sales manager ben je een leider. Je moet je team leaders leiden in het aanpakken en afronden van projecten. 
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over sales managers.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.