pascal-meyns
pascal-meyns

28 april is de jaarlijkse 'Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk' (World Day for Safety and Health at Work). De tijden zijn enorm aan het veranderen, zowel voor jou als werkgever als voor je werknemers. 



Zitten jouw werknemers ook met rugklachten, omdat ze tijdens het telewerken de verkeerde houding aannemen? Wij vroegen Pascal Meyns, Safety Manager bij Randstad, een aantal tips over hoe je vandaag voor een veilige en gezonde werkomgeving kan zorgen.

 

zozitdat-turqouise
zozitdat-turqouise

speel in op de huidige uitdagingen

“Als we het hebben over veiligheid en welzijn, gaat het vaak over klassieke arbeidsongevallen waar we soms weinig impact op hebben”, vertelt Pascal. “Dat is een shift die we echt moeten maken, want de wereld is veranderd”.

“Enerzijds moeten we meer focussen op woon-werkverkeer. Daar vinden in onze tertiaire economie de zwaarste ongevallen plaats.”

“Anderzijds moeten we inspelen op het feit dat mensen vandaag de dag van thuis uit werken. Ergonomie en psychosociale aspecten zijn de uitdagingen van de toekomst. Het is belangrijk dat zowel werkgevers als hun preventieadviseurs zich voldoende bijscholen in deze materie.”



zoom uit

“Als een werknemer een fietsongeval heeft onderweg naar het werk bijvoorbeeld, is het belangrijk dat we ons niet blindstaren op dat ene specifieke geval. Als we kijken naar oplossingen, is het belangrijk dat we uitzoomen en op zoek gaan naar tendensen die de grotere issues blootleggen.”

“Zo kunnen we in dit geval bijvoorbeeld vaststellen dat er een chronisch gebrek aan fietsonderhoud is. Dat ene fietsongeluk zal dit gebrek niet aan het licht brengen. Een data-analyse zal dat wel doen. Als je er dan voor zorgt dat de fietsen van je werknemers in orde staan, maak je het niet alleen veiliger voor die ene medewerker, maar voor iedereen die met de fiets naar het werk komt.”

go digital

“Digitaliseren is de boodschap”, zegt Pascal. “Gidsen kan vandaag de dag perfect vanop afstand en veiligheidsadvies geven kan bijvoorbeeld gewoon via Whatsapp. Als je medewerker van de trap is gevallen, hoef je die trap niet fysiek te zien om een advies te kunnen formuleren. Dat kan perfect via foto of video.”

“Dat geldt trouwens ook voor het voorbeeld van het fietsongeval. Naar de plaats van het ongeval gaan, is verleden tijd. Maar ook wanneer we zo’n probleem willen oplossen, kunnen we inzetten op technologie. Zo kunnen we medewerkers bijvoorbeeld gebruik laten maken van een app die de veiligste fietsroute aanduidt, zonder zwarte kruispunten. Of een app die je werknemers toelaat een onderhoud in te boeken.”

 

zozitdat2_turqouise
zozitdat2_turqouise

investeer in kennis

“Ook inzetten op kennis is belangrijk”, merkt Pascal op. “Als we kijken naar telewerk, zou je kunnen denken dat je elke werknemer van een nieuwe bureaustoel moet voorzien. Dat is niet noodzakelijk het geval. Veel belangrijker is je medewerkers leren hoe ze hun werkplek op de juiste manier kunnen instellen. We moeten hen begeleiden en leren hoe ze controle kunnen nemen over hun eigen welzijn. Zo zorgen we ervoor dat onze medewerkers weerbaar en zelfredzaam worden.” 

walk the talk

“Als je zelf als werkgever het correcte gedrag vertoont, zal dat automatisch doorsijpelen naar je medewerkers.”

“Sterke waarden en normen hebben als bedrijf is op zich niet genoeg. Je moet er als werkgever ook zelf ook naar handelen. Als je bedrijf waarden zoals ‘respect voor elkaar’ hoog in het vaandel draagt, kan je kwetsende opmerkingen op de werkvloer niet tolereren. Als er een verschil is tussen je wat je zegt en wat je doet, zal dat hoe dan ook voor problemen zorgen. En dat is niet alleen op vlak van welzijn zo”, aldus Pascal.

 

kies de geschikte vertrouwenspersoon

“Een vertrouwenspersoon is een grote meerwaarde op vlak van welzijn. Denk als werkgever goed na over het profiel van deze persoon. Je kiest best voor iemand met de nodige maturiteit en die al redelijk wat ervaring achter de rug heeft.”

“Of het een man of vrouw is, doet er uiteraard niet toe. We zien dat de meeste vertrouwenspersonen vandaag vrouwen zijn, maar ik denk dat we ook op dat vlak naar een evenwicht mogen streven.”

 

zozitdat3_turqouise
zozitdat3_turqouise
quote icon

De kunst is eigenlijk om voor meer veiligheid te zorgen, zonder iets te verbieden.

Pascal Meyns

zorg voor veiligheid, maar behoud de waakzaamheid

De laatste tip is misschien wel de belangrijkste. “Zet je medewerkers zelf aan het stuur”, zegt Pascal. “De kunst is eigenlijk om voor meer veiligheid te zorgen, zonder iets te verbieden. Als je alle gevaren wegneemt door van alles te verbieden, denken je werknemers niet langer zelf na. Dan wordt veiligheid een kwestie van ‘gehoorzaam volgen’, wat voor minder oplettendheid zorgt en dus eigenlijk zelfs voor meer gevaar.” 



“Het zorgt er ook voor dat je medewerkers zich verloren zullen voelen als ze plots in een situatie komen waar ze wel zelf moeten denken en handelen. Als je minder regels en voorschriften oplegt, leg je de verantwoordelijkheid meer bij je medewerkers zelf. Zo blijven je medewerkers alert. Dat leidt in tegenstelling tot blindelings de regels volgen, wel tot een veiligere werkomgeving. 



Inzetten op welzijn is niet alleen noodzakelijk, het maakt je bedrijf ook aantrekkelijker voor nieuw talent. “Wil je de slag in de war of talent winnen, dan kan je niet anders dan inzetten op welzijn”, aldus Pascal.