inclusieve_bedrijf
inclusieve_bedrijf

Tachtig procent van de professionals houdt rekening met een inclusieve bedrijfscultuur wanneer ze een job zoeken. Dat blijkt uit een bevraging van Deloitte. Een inclusieve bedrijfscultuur versterkt je imago en is een troef om nieuw talent aan te trekken. En dat is extra belangrijk nu de arbeidsmarkt zo krap is. Maar wat is een inclusieve bedrijfscultuur? En hoe geef je die vorm? Ontdek het in dit artikel.

wat is een inclusieve bedrijfscultuur?

Een inclusieve bedrijfscultuur staat open voor de eigenheid van medewerkers, voor hun meningen en invalshoeken. Je vertrekt vanuit de sterktes van je medewerkers. Iedereen krijgt dezelfde kansen om zich te laten horen en te ontwikkelen. Op die manier durven medewerkers meer zichzelf te zijn op de werkvloer. En dat komt ook jouw bedrijfsresultaten en merkimago ten goede.

ingrediënten van een inclusieve bedrijfscultuur:

 

1. een ander soort leiderschap

In een inclusieve bedrijfscultuur speel je als leidinggevende een belangrijke rol. Zorg voor psychologische veiligheid in je team, zodat iedereen zijn beste zelf kan zijn. Stel je kwetsbaar op en omarm alle meningen en invalshoeken van je medewerkers als een toegevoegde waarde. Zo breng je het beste in hen naar boven.Op die manier merken je medewerkers dat je echt in hen gelooft. Ze zullen vaker hun kritische, creatieve en vernieuwende inzichten met je delen. Die nieuwe inzichten helpen je om bedrijfsprocessen bij te sturen en te verbeteren en dat heeft dan weer een positief effect op je resultaten.

2. bottom-up werkmethodes

Een systeem van permanente feedback kan de inclusie in je bedrijf verder versterken. Organiseer bijvoorbeeld discussiegroepen met medewerkers met een ander profiel of functie. Zo geef je iedereen de kans om hun mening en ideeën te delen.

Op die manier leer je als groep aanvaarden dat iedereen werkpunten heeft – ook de bedrijfsleider of de leidinggevenden – en dat je elkaar daarop mag aanspreken.

Verlaten medewerkers je bedrijf? Vraag ook dan naar hun feedback: waarom gaan ze weg? Welke stappen hadden jullie kunnen ondernemen om je medewerker aan boord te houden? Zo krijg je nieuwe inzichten om je beleid aan te passen en cruciaal talent sterker aan je bedrijf te binden. 

3. levenslang leren

In een inclusieve bedrijfscultuur moedig je je medewerkers aan om continu bij te leren. Dat stelt Birgit Wachtelaer, equal treatment coach bij Randstad Group Belgium, in een interview over duurzaam ondernemen. “Je erkent hun talenten en vaardigheden en toont dat je hen wil helpen om die te verfijnen.”

Levenslang leren loont ook voor je organisatie. Je medewerkers zetten de nieuwe kennis in om jouw bedrijfsprocessen te verbeteren en zo ontstaat er een circulaire beweging, waar je medewerkers en je organisatie elkaar continu versterken.

4. cijfer empathie niet weg

Veel bedrijven hebben een cijferfetisj: ze focussen vooral op directe resultaten. Jammer, want zachte, indirecte factoren hebben eveneens een grote invloed op het succes van je bedrijf. Denk aan klanttevredenheid, hoe collega’s met elkaar omgaan en hoe kandidaten worden behandeld.

Daarom is het ook een goed idee om de verschillende behoeftes van je medewerkers in kaart te brengen. Bespreek samen met hen hoe je daar rekening mee kunt houden in je hr-beleid. Denk aan flexibele werktijden, vaderschapsverlof, vieren van verschillende culturele feestdagen, aanpassingen in gebouw voor mensen met een beperking.

5. de juiste doelen

Een inclusieve bedrijfscultuur vraagt inzicht. Verzamel relevante data over het engagement, de betrokkenheid en de doorgroeimogelijkheden van je medewerkers.Breng zowel objectieve als subjectieve data samen. Zo kun je de diversiteit van je team via exacte cijfers meten, maar zul je je medewerkers moeten bevragen of ze zich ook wel aanvaard en gerespecteerd voelen.Zie je verbeterpunten? Dan kun je concrete doelstellingen formuleren en zo werk maken van een inclusief en betrokken hr-beleid.

levenslang leren stimuleert inclusie