burn_out
burn_out

In België zijn er duizenden werknemers die met burn-out klachten kampen. Veel van hen lopen het risico om langdurig ziek te worden. Je hebt er dus absoluut baat bij om de symptomen te herkennen en in te grijpen. Ontdek in deze blogpost waar je voor moet uitkijken en hoe je jouw team optimaal kunt ondersteunen. 

wat is een burn-out?

Burn-out komt steeds vaker voor, maar weet je ook wat het precies inhoudt? Kort gezegd is een burn-out het equivalent van een lege batterij: mentaal, emotioneel én fysiek “opgebrand”. Dat betekent dat werken een gigantische uitdaging wordt. 

de symptomen van een nakende burn-out

  1. lichamelijke symptomen: je medewerker is wellicht enorm moe. Slecht slapen, rugpijn, hoofdpijn, misselijkheid, darmklachten en benauwdheid zijn nog een aantal fysieke klachten die kunnen opduiken.
  2. emotionele symptomen: je werknemer is prikkelbaar en angstig. De frustraties en emoties lopen snel op (meer irritatie, huilen,...) en de motivatie neemt af.
  3. mentale symptomen: een (opkomende) burn-out kan je ook merken aan concentratieproblemen, een minder goed geheugen of mindere prestaties. 

voorbeelden van signalen

Hier zijn een aantal dingen die je wellicht opvallen bij een medewerker die zich niet goed voelt: 

  1. vaak ziek
    Het lichaam kan steeds minder hebben in de aanloop naar een burn-out. In essentie probeert het lichaam je medewerker een halt toe te roepen voor het “te laat” is. 
  2. druk, druk druk!
    Je medewerker heeft het constant erg druk. Als je steevast hoort dat er te veel werk is, de werkdruk te hoog ligt of het moeilijk is om productief te blijven, dan is het tijd om in te grijpen. 
  3. hoe was je weekend?
    Hoor je van je medewerker dat vrije tijd vooral benut wordt om te herstellen, “de batterijtjes op te laden”? Natuurlijk mag je rusten tijdens het weekend, maar normaal is er sprake van een balans.
  4. desinteresse 
    Het kan zijn dat je medewerker het nut van de job niet meer inziet. Een algemene desinteresse, vaak gelinkt aan demotivatie, overheerst. 
  5. je medewerker lijkt anders
    Herken je je collega niet meer? Gedraagt je medewerker zich anders? Is de persoon kortaf, prikkelbaar, is iets kleins al snel te veel? Dan is er waarschijnlijk wat mis. 

hoe kan jij een burn-out helpen voorkomen?

Een burn-out kan verschillende redenen hebben. Het kan dus zijn dat je niet kan helpen. Maar gezien de gevolgen van een langdurige ziekte voor je medewerker en je bedrijf kan je beter het zekere voor het onzekere nemen. 

hou je ogen open

Door je team te observeren, kom je veel te weten. Toon interesse, stel vragen, heb aandacht voor hun houding, energie en wat ze over het werk te vertellen hebben. Vaak tonen medewerkers je vanzelf al dat het niet goed met hen gaat.

praat met elkaar

Merk je dat een collega of iemand uit je team zich niet goed voelt? Durf dan te praten. Ga de dialoog aan en probeer te ontdekken wat er mis loopt. Is je medewerker ongelukkig op het werk? Is er een specifieke reden? Zijn er dingen die jij kan doen om de situatie te verbeteren? Uit je bezorgdheid en zeg wat je vaststelt. Niet als collega of baas, maar als mens. Neem mensen apart om ze hierover aan te spreken en zorg dat je niet gestoord wordt.

help je medewerker op weg

Een goede eerste stap naar welzijn op het werk is om je medewerker aan te moedigen om hulp in te schakelen. Of dat nu een arts, HR, een vertrouwenspersoon of iemand anders is. Vaak beseft je medewerker te laat hoe ernstig de situatie is.

Vervolgens kan je je collega’s helpen luisteren naar de signalen van hun lichaam. Zo weten ze veel beter wat ze ervaren en wanneer er moet worden ingegrepen.

hulp nodig bij je HR-beleid?

Vertrouw op onze experts. We bieden verschillende oplossingen op maat aan zodat jij je kan focussen op wat echt telt: je bedrijf en je mensen.