wat is een pijpfitter?

Een pijpfitter is een gespecialiseerde vakman die is opgeleid in het assembleren, organiseren en onderhouden van mechanische leidingsystemen. Je werkt aan industriële installaties onder hoge druk voor verwarmings- en koelsystemen, stoom, ventilatie, brandstofsystemen en chemische transmissie.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn pijpfitters geen loodgieters. Zelfs steamfitters, die een soort loodgieterswerk doen, zijn verantwoordelijk voor heel andere soorten leidingen dan een loodgieter. Loodgieters werken in de water- en sanitaire industrie. Pijpfitters werken in een breed scala aan industrieën en gebruiken metalen zoals roestvrij staal en koolstof in plaats van gelegeerde metalen en kunststof. In deze functie vorm je buizen volgens exacte specificaties voor industrieel gebruik. Je kunt blauwdrukken interpreteren en beoordeelt plannen.

Als pijpfitter selecteer je buizen en andere materialen en apparatuur die nodig zijn voor een project. Je hebt de kennis om buizen om te vormen tot de gewenste constructie. Je installeert deze systemen om een vlot transport van vloeistoffen of gassen mogelijk te maken. Als pijpfitter voer je tests uit, verhelp je storingen en lekken en elimineer je gevaren. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat de leidingen optimaal presteren in omgevingen met hoge druk, zoals bijvoorbeeld onder water. Als je problemen ontdekt, voer je aanpassingen uit om het systeem soepel te laten werken. Naast het installeren van nieuwe pijpleidingen voer je reparaties en onderhoudstaken uit op bestaande systemen.

Zou werken als pijpfitter passen bij jou? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om een functie als pijpfitter te vervullen.

bekijk alle jobs
1

het loon van een pijpfitter

In België zijn pijpfitters met name werkzaam in twee sectoren, namelijk als havenarbeider in de petrochemie of in de bouwsector. Ze kunnen gemiddeld €2.700 per maand  verdienen, al naargelang hun ervaring. Toch zijn er grote verschillen in lonen van pijpfitters, je ontdekt hier waar deze verschillen vandaan komen en hoe jij jouw loon als pijpfitter kunt optimaliseren.

Je loon is afhankelijk van je ervaring en opleiding. Bepaalde bedrijven zijn actief in de bouwsector maar leunen aan tegen de petrochemie. Werk je als pijpfitter bij een dergelijk bedrijf? Dan kan je rekenen op een toeslag van €0,735 op je uurloon. Lonen van de bouwunie worden regelmatig geïndexeerd. Bepaalde bedrijven bieden zelfs getrouwheidszegels wanneer je binnen de bouwsector aan de slag blijft, deze getrouwheidszegels vormen een mooie extra op je jaarlijkse inkomsten.

Havenarbeiders die werken als pijpfitter kunnen een ander loon verwachten. Het werk is doorgaans ook wat zwaarder dan in de bouwsector en de werkdruk hoger. Indien gewenst werk je in drie shiften en verdient een uurloon naargelang de shift waarin je werkt. Pijpfitters die in deze industrie tewerkgesteld zijn kunnen makkelijk 20% tot 30% meer verdienen dan hun collega's in de bouwsector. 

bekijk alle jobs
2

soorten pijpfitters

De verschillende types pijpfitters zijn afhankelijk van het ervaringsniveau en de specialisatie in de sector. Enkele voorbeelden

 • meester-pijpfitters: een meester-pijpfitter is een gediplomeerd vakman die leiding geeft aan leerling pijpfitters. Als meester-pijpleidingmonteur werk je aan nieuwbouwprojecten en houd je toezicht op het hele proces. Je onderhoudt en inspecteert ook bestaande systemen.
 • algemeen pijpfitter: als algemeen pijpfitter ontwerp, fabriceer, installeer en onderhoud je industriële leidingsystemen. Je werkt aan systemen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan commerciële, productie- en industriële specificaties. Bij deze job werk je gedeeltelijk binnen in een productiehal en verder op werven waar de pijpleidingen worden aangelegd.
 • steamfitter: als steamfitter ben je gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van systemen die de stroming van gassen en vloeistoffen onder hoge druk beheren. Je test ook systemen op functionaliteit en voert reparaties of routineonderhoud uit.
 • gasfitters: een gasfitter is een technicus die technische expertise gebruikt om gas veilig door pijpen te leiden. Gas is vluchtig, ervaring en nauwkeurig werken is dus zeker vereist. Gasfitters zijn verantwoordelijk voor het delicate evenwicht tussen apparatuur, leidingen en meters. 
 • sprinklermonteurs: als sprinklermonteur ben je gespecialiseerd in leidingen voor brandbestrijdingssystemen. Je installeert, inspecteert en certificeert alle lucht-, antivries-, water-, chemische en anti-brandschuimoplossingen.
341.jpg
341.jpg
3

werken als pijpfitter

Werken als pijpfitter betekent jongleren met meerdere taken en oplossingen formuleren voor vraagstukken die zich voordoen. Laten we eens kijken naar de specifieke taken, verantwoordelijkheden, werkschema's en vooruitzichten van pijpfitters.

4

opleidingen en vaardigheden

welke studierichtingen kun je volgen om pijpfitter te worden?

Als basisopleiding volgen pijpfitters over het algemeen een secundaire BSO opleiding, meer specifiek als lasser. Voor deze opleiding kies je een volledige opleiding achter de schoolbanken of voor duaal leren. Bij duaal leren ga je deeltijds naar school en kies je deeltijds voor een opleiding in de praktijk en ga je aan de slag bij een bedrijf. Wie een minimaal aantal uren bij een werkgever doorbrengt in het kader van duaal leren, zal ook een loon ontvangen voor de gepresteerde uren.

Lassers kunnen door ervaring of specifieke keuze van werkgever terechtkomen in een job als pijpfitter. Ben je er echter al meteen van overtuigd dat je als pijpfitter aan de slag wilt? Kies er dan voor om nog een zevende specialisatiejaar te volgen als pijpfitter. Ook dit kan via een standaard of duaal leertraject.

competenties en eigenschappen van een pijpfitter

Als pijpfitter heb je brede kennis op verschillende domeinen. Jouw beste eigenschappen en competenties zijn onder meer:

 • communicatief: pijpfitters delen voortdurend informatie met collega's, leidinggevenden en veiligheidsmedewerkers. Je doet kritisch werk en moet weten wat er gebeurt. Communicatievaardigheden helpen je om op de juiste manier met iedereen om te gaan en problemen vlot te formuleren.
 • flexibiliteit: pijpfitters werken met gespecialiseerde apparatuur en passen zich ter plekke aan situaties aan. Elke situatie is anders of er kunnen zich problemen voordoen. Een pijpfitter die flexibel is kan zich aanpassen aan een nieuwe situatie. 
 • kennis van mechanica: als pijpfitter is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste technische snufjes in je sector. Je moet weten hoe je pijpleidingsystemen in elkaar zet, repareert en de materialen beheert die nodig zijn om ze te implementeren. Je krijgt uiteraard opleidingen van je werkgever, maar het is belangrijk dat je leergierig blijft. 
 • fysieke kracht en behendigheid: pijpfitters gebruiken gereedschappen, materialen en apparatuur die zwaar kunnen zijn. Je kunt op stellingen werken of in smalle en moeilijk bereikbare plekken. 
 • vaardigheden in het oplossen van problemen: het is belangrijk dat je zelfverzekerd bent in het ontwikkelen van nieuwe pijpleidingsystemen en snel kunt schakelen als zich een probleem voordoet. Delicate operaties en noodsituaties vereisen vaak snel denken.
 • ervaring met lassen en hvac: een goede pijpfitter moet weten hoe je veilige verbindingen tussen metalen maakt. Sommige pijpfitters maken HVAC-infrastructuren voor grote commerciële en industriële HVAC-units. Bij dit werk leg je gas- en waterleidingen aan en zorg je ervoor dat heet water of stoom veilig naar alle eenheden wordt gedistribueerd. 
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over pijpfitter:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.