wat is een lasser?

De belangrijkste taak van een lasser is het gebruiken van extreem hoge temperaturen om materialen, zoals metalen of thermoplastic kunststof, met elkaar te verbinden. Lassers beschikken over alle vaardigheden om verschillende materialen doeltreffend en snel met elkaar te versmelten. Daarbij weet een lasser ook precies welke technieken en gereedschappen nodig zijn om op een veilige manier met hoge temperaturen aan de slag te gaan. Je werkt tijdens een job als lasser samen met anderen, zoals ingenieurs, om zo afgewerkte producten te vervaardigen. 

Lassen is een populaire specialisatie, vooral dankzij de combinatie van techniek en het feit dat er intensieve fysieke arbeid bij komt kijken, met precisie als belangrijkste focus. Denk je dat je een job als lasser wel graag zou doen? Wij vertellen je er meer over.

bekijk alle
1

het loon van een lasser

Een lasser in België verdient gemiddeld €2.519 per maand, wat neerkomt op €30.225 per jaar. Dit vertaalt zich in een uurloon van ongeveer €15,50. Houd er rekening mee dat lassers in een aanvangspositie gemiddeld €28.521 per jaar verdienen, terwijl dat bij specialisten met meer ervaring kan oplopen tot €33.853 per jaar.

2

soorten lassers

Er bestaan verschillende soorten lassers, gebaseerd op de technieken die ze hanteren. Enkele voorbeelden:

 • lassers die gespecialiseerd zijn in TIG-lassen (tungsten inert gas), een trage, complexe techniek voor de verbinding van specifieke objecten en materialen.
 • lassers die zich specialiseren in MIG-lassen (metal inert gas), een proces voor de verbinding van dikke metalen platen.
 • lassers die andere technieken toepassen, zoals het lassen van buizen. Deze aanpak vertoont veel overeenkomsten met TIG-lassen, maar omvat enkele specifieke methodes.

Juist door deze variatie vind je als lasser in spe hoe dan ook een baan die bij je past.

lasser
lasser
3

werken als lasser

Wat doet een lasser precies en welke taken behoren tot het standaard takenpakket van een lasser? Lees verder voor meer informatie.

4

opleidingen en vaardigheden

In België zijn er verschillende manieren om lasser te worden, onder andere bij een instelling als Syntra. Syntra biedt heel wat cursussen voor lassers in spe of lassers die zich verder willen specialiseren. Goed om te weten is dat functies als TIG-lasser een knelpuntberoep zijn, wat betekent dat de vraag naar dergelijke specialisten erg groot is. 

Bij de meeste opleidingen tot lasser wordt er dieper ingegaan op de vier centrale methodes:

 • gaslassen
 • BMBE-lassen (Booglassen met beklde elektroden)
 • MIG/MAG-lassen (half-automatisch lassen)
 • TIG-lassen

Bij Syntra volg je een eenjarige opleiding, met een combinatie van theoretische modules en een praktisch deel. Naast het aanleren van de technieken die nodig zijn om efficiënt te lassen, maken ook andere zaken deel uit van de cursus. Denk maar aan de installatie van lasgereedschap en rekening houden met de geldende veiligheidsvoorschriften. Als lasser maak je dan ook altijd gebruik van beschermende werkkledij, veiligheidsschoenen, een lashelm en passende handschoenen.

Rond je je opleiding tot lasser met succes af? Dan ontvang je een lascertificaat volgens de Europese norm EN 287-1, dat steeds vaker een basisvereiste is om aan de slag te gaan bij erkende opdrachtgevers. Dit certificaat is twee jaar geldig en moet om de zes maanden door de werkgever getekend worden als bewijs dat de lasser nog steeds dezelfde activiteiten verricht. 

Houd er rekening mee dat je als lasser om de twee jaar een nieuwe certificatieproef moet doen en dat het certificaat altijd wordt uitgereikt volgens een bepaald lasproces, het gebruik van een bepaald materiaal en materiaaldikte en zelfs een specifieke laspositie.

Hier vind je meer informatie over opleidingen tot lasser in België. Een handige tip: bij de VDAB kan je altijd terecht voor bijkomende opleidingen en info over opleidingscentra, maar ook voor advies bij de zoektocht naar jouw droomjob als lasser.

competenties en eigenschappen van lassers

Naast de juiste opleidingen en certificaten zoeken werkgevers ook specifieke karakteristieken en eigenschappen in een lasser:

 • initiatief nemen: aangezien je als lasser meestal alleen werkt, moet je zelf initiatief durven en kunnen nemen en je tijd goed weten in te delen.
 • handigheid en oog-handcoördinatie: lassers hebben beide nodig om nauwkeurig en veilig te kunnen werken.
 • oog voor detail: een echte lasser let op de details en inspecteert (zijn eigen) werkstukken kritisch.
 • bijkomende kennis: hoewel lassers niet op hetzelfde niveau werken als ingenieurs, kan achtergrondkennis in verband met technologie en techniek je alleen maar helpen om projecten tot een goed einde te brengen.
 • ICT-kennis: tegenwoordig beschik je als lasser ook best over basiskennis in verband met computers en de relevante toepassingen.

Als lasser werk je dan misschien vooral alleen, toch is goed kunnen communiceren een talent dat voor elke opdrachtgever belangrijk is. Instructies opvolgen en geven is vanzelfsprekend belangrijk. Jij werkt meestal in een team en dus telt communicatie.

5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over lassers.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.