wat is een ingenieur?

Ingenieurs passen wiskunde en wetenschap toe in de praktijk om oplossingen te vinden voor alledaagse (technische) problemen. Het werk van een ingenieur is essentieel om ervoor te zorgen dat commerciële toepassingen voldoen aan de verwachtingen en behoeftes van de maatschappij en de consument.

Ingenieurs ontwikkelen producten en infrastructuur op basis van geteste ontwerpen en processen. Bij het vervaardigen van een nieuw product bepaalt de ingenieur de technische vereisten en stelt hij of zij de onderdelen samen. Daarbij houd je je als ingenieur bezig met het testen van de prestaties en functie van het product, alsook de veiligheid en betrouwbaarheid. Ingenieurs maken gebruik van ontwerpen, analyses en testprocedures om uiteenlopende producten te maken, van computers tot chemicaliën en voertuigen.

De voornaamste taak van een ingenieur is productontwerp, maar ook productonderhoud is belangrijk. Zo ben je als ingenieur vaak toezichthouder in een fabriek om te controleren of machines en gereedschappen correct gebruikt worden. Daarbij onderzoek je de oorzaak van eventuele technische problemen met machines en voer je herstellingswerken uit. Je bent betrokken bij het onderhoud van apparatuur en zorgt dat alles up-to-date en functioneel blijft.

Ingenieurs werken in verschillende sectoren, afhankelijk van hun specialisatie. Vaak ga je aan de slag in de bouw of een industriële setting, maar ook in de energiesector en de farmaceutica zijn ingenieurs broodnodig.

Denk je dat een job als ingenieur bij je past? Lees dan snel verder en je komt alles te weten over de vaardigheden, talenten en eigenschappen van een succesvolle ingenieur.

bekijk alle jobs
1

het loon van een ingenieur

In België verdient een ingenieur gemiddeld €4.345 bruto. Zoals bij elke specialisatie hangt het effectieve loon grotendeels af van het aantal jaren werkervaring. In een aanvangspositie kan je bijvoorbeeld rekenen op een bruto maandloon van gemiddeld €2.882, maar na vier jaar stijgt dat bedrag al sterk. Werk je 20 jaar als ingenieur? Dan verdien je zo’n €5.493 per maand, terwijl dat bij een ingenieur met 30 jaar ervaring kan oplopen tot €6.287 per maand. 

2

soorten ingenieurs

Ingenieurs specialiseren zich in een bepaalde sector. De meest voorkomende zie je hieronder:

  • werktuigbouwkundig ingenieur: een werktuigbouwkundig ingenieur draagt bij aan het ontwerpen en ontwikkelen van industriële machines en apparatuur. Je gaat aan de slag in de productie van industriële computers, voertuigen (zoals treinen) en gereedschappen. 
  • chemisch ingenieur: chemische ingenieurs zetten chemische stoffen om tot bruikbare producten om problemen op te lossen. Zo kan een chemisch ingenieur medische producten onderzoeken en ontwikkelen op basis van chemische bestanddelen in bepaalde ingrediënten. Daarnaast stel je recepten en procedures op voor chemische producten.
  • burgerlijk ingenieur: een burgerlijk ingenieur ontwikkelt gebouwen, bruggen, tunnels en spoorwegen en controleert de stabiliteit, stevigheid en veiligheid van constructies.
  • elektrisch ingenieur: als elektrisch ingenieur ga je vooral aan de slag met elektrische installaties en elektronische machines. Zo installeer je bijvoorbeeld elektriciteitskabels in winkelcentra of woonzones of sta je in voor de productie van elektronische systemen.
Two men working together in an office
Two men working together in an office
3

werken als ingenieur

Creativiteit en probleemoplossend vermogen staan centraal bij een job als ingenieur. Hier gaan we wat dieper in op het takenpakket van de gemiddelde ingenieur.

4

opleidingen en vaardigheden

Hoe word je precies ingenieur? In België zijn er verschillende opleidingen tot ingenieur, juist doordat er zoveel verschillende soorten bestaan. Hier vind je daar meer informatie over.

Tot de mogelijkheden behoren volgende opleidingen:

Bachelor

Master

competenties en eigenschappen van ingenieurs

Hoewel de juiste opleiding en vaardigheden belangrijk zijn om het te maken als ingenieur, moet je natuurlijk ook over een aantal specifieke talenten en eigenschappen beschikken:

  • kritisch denkvermogen: ingenieurs lossen problemen op en moeten dus onderzoekend en kritisch kunnen denken. Daarbij kan de ingenieur defecten verhelpen met systemen en apparatuur als deze niet aan de normen voldoen.
  • oog voor detail: als ingenieur besef je dat een klein probleem of defect grote gevolgen heeft. Wanneer bepaalde onderdelen in een machine ontbreken, werkt het apparaat niet zoals het hoort of zelfs helemaal niet. Detailwerk is dus onmisbaar voor de ingenieur.
  • wetenschappelijk en wiskundig inzicht: de ingenieur past complexe wiskundige principes toe om oplossingen te vinden voor problemen en producten te ontwerpen en te analyseren. Als je goed bent met cijfers, wetenschap en technologie is ingenieur dus een job voor jou.
  • managementvaardigheden: ingenieurs zijn vaak met verschillende projecten tegelijkertijd bezig in verschillende fases, van ontwerp tot onderzoek en productie. Je tijd en energie goed kunnen beheren is dus essentieel om het beoogde doel te bereiken en binnen het vooropgestelde budget te blijven.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over ingenieurs:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.