wat is een office manager

Een office manager houdt zich bezig met het organiseren van administratieve taken om alles het kantoor van een onderneming in goede banen te leiden. Belangrijk hierbij is dat je eerst de nodige leidinggevende vaardigheden ontwikkelt, zodat je een team kunt motiveren en de teamleden kunt doen samenwerken. Je pakt spanningen en problemen tussen werknemers aan. Daarbij werf je personeel aan en ontsla je werknemers als dat nodig is.

Jouw takenpakket hangt vooral af van de grootte van het bedrijf. Bij een kleine onderneming ben je zelf verantwoordelijk voor de meeste zaken, maar in een groter bedrijf houd je vooral toezicht op een team, dat de belangrijkste taken uitvoert. In dat geval moet je je teamleden goed kunnen motiveren en aansporen om productief te werken.

Tijd is geld en dat geldt voor elk bedrijf. De vraag naar office managers is dan ook sterk toegenomen de laatste jaren. De office manager helpt bedrijfsleiders vooral bij het halen van deadlines, maar hij of zij ontvangt ook klanten die bijvoorbeeld de bouwwerf van een project bezoeken. Als het gaat om een grotere onderneming, zal de office manager klanten helpen met vragen en problemen.

bekijk alle jobs
1

het loon van een office manager

Hoeveel verdient een office manager in België? In de meeste gevallen ligt het bruto maandloon tussen de €2.195 en €4.522. Als beginner kan je je verwachten aan een maandloon tot maximaal €2.860. Houd er rekening mee dat je met een aantal jaren ervaring als office manager al snel een stukje meer verdient. Zo ligt het maandloon van iemand die al vijf jaar ervaring heeft tussen de €2.548 en €3.304 bruto per maand.

2

soorten office managers

Elk bedrijf heeft behoefte aan een goede teamleider en dat betekent dat je als office manager heel wat mogelijkheden hebt in eender welke sector. In de meeste gevallen loopt het takenpakket gelijk, maar er zijn wel een aantal verschillende specialisaties te onderscheiden:

 • juridisch office manager: deze specialist is verantwoordelijk voor het beheren van een advocatenkantoor en de werknemers van het juridisch team.
 • zakelijk office manager: als zakelijk office manager sta je in voor elk segment van een bedrijf of onderneming.
 • medisch office manager: deze office manager houdt zich bezig met het organiseren van teams in een klinische omgeving, zoals een ziekenhuis, en behandelt problemen gerelateerd aan dat ziekenhuis.
 • virtual office manager: als virtual office manager werk je meestal vanop afstand samen met verschillende bedrijven. In dit geval zijn thuiswerk en digitaal advies veelvoorkomend.
glimlachende vrouw met blauwe blazer, stylus en tablet vasthoudend
glimlachende vrouw met blauwe blazer, stylus en tablet vasthoudend
3

werken als office manager

Geen enkele onderneming is hetzelfde, dus je takenpakket als office manager varieert naargelang het bedrijf waarvoor je werkt. In het geval van een kleine organisatie houd je je waarschijnlijk bezig met de klantendienst en HR. Wil je meer weten over het takenpakket, uurrooster en de werkomgeving van de office manager? Lees dan snel verder.

4

opleidingen en vaardigheden

Universiteiten, hogescholen en andere instanties zoals het CVA (Centrum voor Afstandsonderwijs) bieden heel wat opleidingen tot office manager. In veel gevallen gaat het om een eenjarige opleiding, maar aan de universiteit of hogeschool duurt zo’n traject doorgaans langer.

Voor zij die via Syntra willen studeren, zijn er ook verschillende opties. 

competenties en eigenschappen van office managers

De office manager zorgt er in de eerste plaats voor dat het kantoorwerk en de administratie van een onderneming goed verlopen. Je werkt samen met verschillende bedrijfstakken, dus het is van groot belang dat je over de nodige vaardigheden beschikt:

 • onderhandelen en communiceren
 • kennis over IT en schrijfvaardigheden
 • oog voor detail
 • de juiste taken kunnen prioriteren
 • werken onder druk
 • in team werken en kunnen motiveren
 • flexibiliteit
 • leidinggevende eigenschappen

Beschik je over deze eigenschappen en talenten? Dan ben je alvast goed op weg om een succesvolle office manager te worden!

5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over office managers:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.