wat is een kassamedewerker?

Een kassamedewerker is iemand die achter de kassa staat in een winkel. Als kassamedewerker help je klanten bij het afrekenen van hun aankopen, beantwoord je vragen en zorg je natuurlijk dat iedereen met een goed gevoel weer de deur uit stapt. Je kan als kassamedewerker in heel veel verschillende soorten winkels aan de slag. Keuze genoeg dus!

Er zijn ook veel studenten die een studentenjob hebben als kassamedewerker. De flexibele uurroosters maken het voor hen interessant om hun job te combineren met hun studies.

Houd jij van sociale contacten? Kan je een stevig tempo aan en ben je zorgvuldig? Dan is een job of een flexijob als kassamedewerker misschien wel iets voor jou. 

bekijk alle jobs
1

het loon van een kassier

Het loon van een kassamedewerker is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de regio, het soort winkel waar je werkt, jouw ervaring en de arbeidsvoorwaarden die vastgeklikt zitten in de cao. Over het algemeen ligt het bruto maandloon van een kassamedewerker vaak tussen de €1.800 en €2.500.

2

soorten kassiers

Als kassamedewerker zit (of sta) je natuurlijk een groot deel van je werkdag achter de kassa. Dat is bij iedere werkgever hetzelfde! De verdere invulling van je job kan wel verschillen. Je werk overlapt dan bijvoorbeeld met een van deze andere beroepen: 

  • rekkenvuller: veel kassamedewerkers voeren ook taken van een rekkenvuller uit. Als er geen klanten aan de kassa zijn, vul je snel de rekken aan.
  • winkelmedewerker: bij veel bedrijven zijn kassamedewerker en rekkenvuller geen aparte functies. Je hebt dan als winkelmedewerker taken die bij allebei de functies horen. 
  • verkoper: verkoopmedewerkers geven de klanten advies over producten en proberen klanten zo veel mogelijk te verkopen. Een glimlach en commerciële feeling zijn dan ook sterke troeven voor een verkoper.
kassamedewerker
kassamedewerker
3

werken als kassier

Een job of een studentenjob als kassamedewerker is veel meer dan het correct inscannen van producten. Jij maakt of kraakt de winkelervaring van jouw klanten. Meer weten? Blijven lezen!

4

opleidingen en vaardigheden

De meeste grootwarenhuizen, winkeliers en handelszaken leiden mensen zelf op tot kassamedewerker. Je hebt dus geen specifiek diploma nodig om als kassier aan de slag te gaan. Een stevige dosis goesting, een grote verantwoordelijkheidszin en de nodige sociale vaardigheden volstaan om op te starten in een job, een flexijob of een studentenjob als kassamedewerker. 

competenties en eigenschappen van kassiers

Interesse om aan de slag te gaan als kassier? Dan komen onderstaande eigenschappen erg goed van pas.

  • stressbestendigheid: als kassier kun je goed omgaan met stressvolle situaties, zelfs op drukke dagen.
  • goede fysieke conditie: kassiers staan vaak recht of lopen rond in de winkel om rekken te vullen. Een goede fysieke conditie is geen overbodige luxe.
  • vlot taalgebruik: je spreekt vlot Nederlands (en in de Brusselse regio ook een mondje Frans) en communiceert gemakkelijk met klanten.
  • sociaal ingesteld: je bent goed in de omgang en blijft zelfs in stressvolle omstandigheden vriendelijk.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over kassiers.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.