In de haven van Zeebrugge werken ongeveer 2.000 mensen in de automotive sector, het equivalent van een kleine autofabriek. Er is dan ook een hoge nood aan technisch geschoold personeel. Om de tekorten in de carrosserie op te vangen gaat hr-dienstverlener Randstad een samenwerking aan met Educam, een gekende opleidingsinstantie in de automobielsector. HR-dienstverlener Randstad geeft kandidaten met interesse om in de automotive-sector te werken, maar zonder de juiste ervaring of scholing, de kans om een korte basisopleiding te volgen om zo direct te kunnen instromen in een startersfunctie. 

In de knelpuntberoepenlijst die VDAB recent lanceerde staan maar liefst vijf functies in de carrosserie aangestipt als knelpuntberoep. Het betreft jobs als voorbereider, plaatwerker, koetswerkbouwer, spuiter en (de)monteur. 

quote icon

Er is in de haven van Zeebrugge maar ook daarbuiten een grote nood aan technisch geschoolde arbeiders en er zijn weinig werkzoekenden met technische bagage. Helaas kiezen te weinig studenten voor de richting autotechnieken of carrosserie.

Nele Depestele
business manager bij Randstad Brugge

Het unieke aan de samenwerking tussen Randstad en Educam is dat de kandidaten al betaald worden bij de start van de opleiding en het een korte opleiding van vier dagen betreft. “Traditionele opleidingen zijn vaak lang, waardoor het moeilijk is om kandidaten te vinden. Het doel is om de eerste stap in dit vakgebied te vereenvoudigen. Daarom hebben we samen met Randstad specifiek gekozen voor een op maat ontwikkelde vierdaagse opleiding ‘technische introductie in de carrosserie’. De kandidaat leert zowel theorie als praktijk om voorbereidend werk carrosserie te doen alsook montage en  demontage. Na de opleiding gaat de kandidaat aan de slag op de werkvloer om via training on the job zijn aangeleerde vaardigheden te kunnen omzetten in de praktijk en verder te ontwikkelen”, aldus Patrick Debeef bij Educam. 

Kandidaten voor de opleiding zullen worden toegelaten na een grondige screening op motivatie, competenties, communicatieve vaardigheden en engagement. “Afhankelijk van het succes zullen we dit in toekomst nog herhalen”, klinkt het bij Nele Depestele. 

speeddate op 22 februari.

Geïnteresseerde bedrijven, ook buiten de haven, die op zoek zijn naar carrosseriemedewerkers kunnen de geselecteerde kandidaten ontmoeten tijdens een speedate op 22 februari bij Randstad. 
Zowel kandidaten voor de opleiding als bedrijven kunnen zich aanmelden via brugge@randstad.be.