wat is een stukadoor?

Een stukadoor is een vakman gespecialiseerd in het mengen en aanbrengen van pleister voor binnen- en buitenmuren. Pleister of stucwerk wordt zowel binnen als buiten gebruikt om muren te beschermen, te egaliseren of de woning decoratief aan te kleden. Het is jouw taak om een dunne laag stuc toe te voegen om de muren af te dichten. De pleisterlaag zorgt ook voor geluidsisolatie en brandveiligheid van huizen. 

wat doet een stukadoor?

Als stukadoor werk je met verschillende materialen en technieken om het gewenste effect te bereiken, aangezien elk materiaal zijn eigen unieke kenmerken heeft. Binnen- en buitenmuren bestaan uit gips, kalk, zand, cement en klei. Voordat je het pleisterwerk aanbrengt, meng je de droge materialen met water om een pleister of specie te maken die aan de muren blijft kleven.

Welke materialen je gebruikt, hangt meestal af van de klant of de bouwmanager. Nu droge bekleding steeds populairder wordt, moet je bekend zijn met zowel droge muren als nat pleisterwerk. Een stukadoor heeft enerzijds technische kennis en voert opdrachten uit, maar er wordt ook verwacht dat je zelf suggesties doet om het werk tot een mooi einde te brengen.

Werken als stukadoor vereist vaak verschillende gereedschappen om het pleister te mengen of truwelen om de oppervlakken glad te maken. Als je hoge muren pleistert, heb je steigers of stellingen nodig en hef je soms zware elementen. Daarnaast wordt van een stukadoor soms verwacht dat deze een Gyprocwand plaatst en propere hoeken zet. Je moet dus fysiek fit zijn en vertrouwd met het gereedschap, materialen en verschillende technieken van het vak om professionele projecten aan te kunnen.

Past werken als stukadoor bij jouw oog voor design, perfectionistische aard en creatieve inbreng? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om als stukadoor aan de slag te gaan.

bekijk alle jobs
1

loon van een stukadoor

Als stukadoor wordt je tewerkgesteld in de bouw. Daarom volgt jouw loon de barema's van de bouwsector. Je wordt vergoed aan de hand van je jaren ervaring en bijbehorende looncategorie, vastgelegd door de Bouwunie. Het minimumloon van een arbeider in de bouwsector bedraagt 17,15 euro, dit bedrag mag je dus ook verwachten als beginnend stukadoor. Heb je wat meer jaren ervaring in het vak? Dan stijgt je loon al snel een paar euro per uur. Gemiddeld verdien je per uur ongeveer 19,45 euro en werk je 38 uur per week. 

Naast een loon dat vastgelegd is volgens de barema's van de bouwsector kan je werkgever je extra voordelen toekennen. Volgens Constructiv zijn de meest voorkomende extralegale voordelen:

  • opleidingen betaald door de werkgever
  • hospitalisatieverzekering voor het hele gezin
  • verzekering bij arbeidsongeval of ziekte

Wil je graag wat extra verdienen? In de bouw is vaak veel werk beschikbaar, en indien weekendwerk je niet afschrikt, bestaan er mogelijkheden om extra uren te werken. Dit hangt af van het bedrijf waarvoor je werkt, maar gedreven werknemers krijgen zeker kansen om meer uren te werken. 

Hoewel je geen hoge academische kwalificaties nodig hebt om stukadoor te worden, bepalen je ervaring en vaardigheden je verdienpotentieel. Naarmate je ervaring toeneemt, weerspiegelt je compensatiepakket ook je kennis en vaardigheden.

2

soorten stukadoors

Enkele van de soorten stukadoors zijn

man glimlacht terwijl hij op mobiel kijkt
man glimlacht terwijl hij op mobiel kijkt
3

werken als een stukadoor

Als stukadoor heb je een prima blik op wat nodig is bij de bouw. Jouw expertise reikt verder dan wanden en pleisterwerk. Hieronder vind je informatie over de specifieke taken en het werk van een stukadoor. 

4

opleiding en vaardigheden

Stukadoor is een knelpuntberoep. Zelfs al heb je niet de juiste opleiding genoten, maar je bent gedreven en leergierig, bestaat er een kans dat je een job als beginnend, stagiair of stagiair stukadoor kunt uitvoeren. Wil je eventueel al een basisopleiding volgen? Verschillende centra voor volwassenenonderwijs bieden een startersopleiding voor stukadoor.

Wie een opleiding in een BSO- of TSO-richting met specialisatie bouwafwerking heeft gevolgd, kan er zeker van zijn dat hij of zij werk vindt. Er worden veel BSO-opleidingen met een duaal leertraject voorzien. Hierbij ga je een aantal uur naar school en werk je de rest van de tijd als leerling stukadoor om de kneepjes van het vak echt goed te leren.

Studeer je graag en ben je ambitieus? Dan is het zeker interessant om een zevende specialisatiejaar stukadoor duaal te volgen of op zoek te gaan naar een geschikte opleiding in de bouw. Wie dit diploma behaalt, kan zonder extra opleiding meteen aan de slag als stukadoor.

competenties en eigenschappen van een stukadoor

Fysiek gezond zijn is belangrijk als stukadoor. Je werkt in stoffige omgevingen, voert zwaar tilwerk uit en wordt verwacht om op ladders en stellingen te klimmen.

Je moet oog hebben voor detail en afwerking. Het werk van een stukadoor heeft een zeer grote invloed op het eindresultaat van het bouwwerk. Muren moeten egaal glad zijn, hoeken proper afgewerkt en wanden stevig en recht. Het is namelijk de bedoeling dat er rechtstreeks op deze muren wordt geschilderd of behangen. Foutjes worden dus snel opgemerkt en zijn uit den boze. Werk je graag nauwkeurig met je handen en geniet je ervan om een mooi eindresultaat te zien? Dan haal je waarschijnlijk veel voldoening uit een job als stukadoor.

Als stukadoor is het ook belangrijk om een aantal berekeningen te kunnen maken. Deze vaardigheid wordt door ervaring aangescherpt. Je moet kunnen inschatten hoeveel materialen en grondstoffen er moeten worden aangekocht per project. Ook moet je oog hebben voor de juiste verhoudingen wanneer je pleister mixt.

5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over het beroep van een stukadoor.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.