levenslang_leren_rondetafel
levenslang_leren_rondetafel

Randstad organiseerde onlangs rondetafelgesprekken over levenslang leren in Gent, Herentals en Sterrebeek. De inzichten die eruit voortvloeiden goten we in een verhelderende whitepaper. Maar we wilden ook graag weten wat moderator en hoofdredacteur van ZigZagHR, Lesley Arens, zoal was opgevallen. Dus vroegen we het haar op de vrouw af!

integratie met employer brand

Lesley Arens: “Ik onthoud vooral dat de bedrijfswereld heeft begrepen dat je levenslang leren niet mag benaderen als een verplicht nummer, maar als een positieve stimulans waarover je graag communiceert in je storytelling en employer branding. Bedrijven schuiven eindelijk ambassadeurs naar voor die positieve opleidingsverhalen verkondigen.”

“Verder viel me op dat zowat elk groot bedrijf vandaag een eigen academie heeft, vaak gehuisvest in een imposant en trendy gebouw dat daar specifiek voor werd ingericht. Niet dat een hip gebouw of een flitsende academienaam iets zegt over de kwaliteit van de opleidingen, maar levenslang leren is er wel een stuk zichtbaarder door geworden,” voegt ze nog toe.

schaarste drijft de nood aan opleiding

Dat opleidingscentra als paddenstoelen uit de grond rijzen is geen toeval, want door de krapte op de arbeidsmarkt hebben nieuwe medewerkers vaak nog opleiding nodig voor ze aan hun job beginnen. Arens: “Inderdaad, het belang van opleidingen en trainingen tijdens het onboardingsproces is sterk toegenomen. Zeker in de maakindustrie wordt dat stilaan de norm. Dat juich ik toe, want het ontkracht het cliché dat levenslang leren voorbehouden is voor kantoormedewerkers.”

kortetermijnvisie op opleidingen

Mensen moeten hun loopbaan meer op de lange termijn leren bekijken en hun opleidingen daarop afstemmen. Vaak is er ook een discrepantie tussen wat iemand graag wil leren en welke skills en competenties de arbeidsmarkt straks nodig heeft. Arens: “Niet enkel medewerkers, maar ook bedrijven zijn nog te veel met de korte termijn bezig. Ik vind het de plicht van bedrijven om ervoor te zorgen dat hun medewerkers langdurig en breed inzetbaar blijven, maar dat impliceert helaas vaak dat de opleidingen waarin ze investeren pas renderen bij de volgende werkgever van de medewerker. Een prima opgeleide medewerker die je bedrijf verlaat voor een aantrekkelijker aanbod mag dan een fantastische ambassadeur worden, je bent het talent in kwestie wel kwijt. De overheid moet nadenken over een faire oplossing voor dit probleem.”

opgelet met silo’s en thuiswerk

Wat vandaag de grootste hindernissen en valkuilen zijn rond levenslang leren? Lesley: “Om te beginnen vormen de silo’s die vandaag al te vaak in bedrijven bestaan een hindernis voor de filosofie achter levenslang leren. Je kan immers veel van andere afdelingen in je organisatie leren. Verder vlakt te veel thuiswerk je leercurve af, omdat je dan minder van je collega’s op de werkvloer kunt leren. Dat zijn uitdagingen die organisaties zelf kunnen aanpakken.”

“Ook struikelen nogal wat bedrijven over de rigiditeit van de regelgeving rond levenslang leren. De overheid verplicht hen om in opleidingen te voorzien, waardoor velen het logischerwijs als een moetje gaan beschouwen en dat is natuurlijk nefast voor de installatie van een leercultuur. Ook komt er nog steeds belachelijk veel administratie kijken bij het organiseren van opleidingen,” laat Lesley ons weten.

iedereen is voor, weinigen nemen het voortouw

Zowat iedereen is intussen overtuigd van het nut van levenslang leren. Toch denken nog veel medewerkers dat ze er zelf geen nood aan hebben. “Terwijl bedrijfsleiders en zelfstandigen maar al te goed beseffen dat ze zich voortdurend moeten bijscholen, laten medewerkers en werkzoekenden het initiatief al te vaak over aan hun werkgever en de overheid.”

neem jij dan het voortouw?

Ben je geïnteresseerd in het bijschaven van je vaardigheden? Of heb je al een skill op het oog die je graag wil toevoegen aan je arsenaal? We bieden verschillende opleidingen aan. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe job of een carrièreswitch wil maken, bij Randstad vind je de juiste ondersteuning.

benieuwd naar alle bevinden rond levenslang leren?

download hieronder de whitepaper

download de whitepaper

titel
General