niewe_talent
niewe_talent

Heeft jouw organisatie het moeilijk om openstaande jobs in te vullen? Je bent niet alleen. Ook in 2023 verwachten we dat het aantal vacatures alleen maar zal stijgen – maar veel bedrijven slagen er niet in om het juiste talent aan te trekken. 

De focus wordt namelijk vaak verkeerd gelegd. In plaats van je te richten op werkervaring en opleiding kijk je liever naar kandidaten met een hoog potentieel. Die kunnen zich snel inwerken, leren voortdurend bij en groeien mee met je organisatie. Hoe je ze strikt? Door de volgende vijf skills te testen tijdens je sollicitatiegesprekken. 

skill 1: flexibiliteit

Van nieuwe technologieën en hybride werkplekken tot nieuwe collega’s: je medewerkers worden regelmatig geconfronteerd met een snel veranderende wereld. Mentale veerkracht helpt hen omgaan met die veranderingen.

Dat betekent niet dat ze nooit stress ervaren. Wel dat ze die stress beter kanaliseren en sneller een emotioneel evenwicht vinden. Vraag in je sollicitatiegesprekken daarom zeker naar die flexibele mindset. 

met deze sollicitatievragen test je flexibiliteit:

  1. Met welke grote veranderingen ben je al geconfronteerd (bijvoorbeeld een nieuwe leidinggevende of een reorganisatie) in je carrière? Hoe ging je daarmee om?
  2. Als je vandaag in dezelfde situatie zou terecht komen, zou je dan anders reageren? Waarom (niet)?
  3. Heb je ooit een situatie of een persoon verkeerd ingeschat? Hoe merkte je dat je het verkeerd had? Heb je iets veranderd na dat besef?

skill 2: leergierigheid

Flexibele mensen groeien voortdurend, wat belangrijk is op de werkvloer. Wanneer je medewerkers regelmatig met nieuwe software, apparaten of processen moeten werken, zijn levenslange studenten precies wat je nodig hebt.

Kandidaten die gebeten zijn om te leren passen zich snel aan en helpen je organisatie groeien. Vergeet trouwens ook je huidige werknemers niet. Geef hen zin om te leren zodat jullie allebei de vruchten van kunnen plukken.

met deze vragen test je leergierigheid:

  1. Wat is jouw leermethode? Leer je vooral door zelf onderzoek te doen of verkies je een opleiding? Licht toe met een voorbeeld.
  2. In welke domeinen wil je nog groeien? En waarom?
  3. Wat was de laatste opleiding die je volgde? Hoe zette je die nieuwe kennis of vaardigheden om in de praktijk? 

skill 3: besluitvaardigheid

Je medewerkers moeten in staat zijn om prioriteiten te stellen. En dat betekent: keuzes maken. Kunnen je medewerkers moeilijk de knoop doorhakken? Dan is de kans groot dat ze voor elk klein detail je hulp inschakelen, waardoor jullie allebei tijd verliezen.

Ga in je zoektocht naar nieuw talent daarom op zoek naar besluitvaardigheid. En onthoud dat het beter is om af en toe een foute keuze te maken dan helemaal geen beslissingen te nemen. Want als je kandidaten flexibel en leergierig zijn, zullen ze uit hun fouten leren. En die ervaring is alleen maar positief voor jouw organisatie. 

met deze vragen test je de skill:

  1. Denk even na over een probleem op het werk waar je onlangs mee geconfronteerd werd. Hoe heb je dat probleem opgelost?
  2. Stel: je collega  heeft een verkeerde bestelling geplaatst en de kosten voor je organisatie lopen enorm op. Je leidinggevende vraagt aan jou om het probleem aan te pakken. Hoe doe je dat?
  3. In welke situaties vind je het zelf moeilijk om beslissingen te nemen? Geef een voorbeeld. 

     

skill 4: emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie is enorm belangrijk: wanneer je (toekomstige) werknemers emoties (h)erkennen, in zichzelf en hun collega’s, sta je sterker. Want onderling begrip helpt om stress en weerstand bespreekbaar te maken. En over je problemen durven praten is de eerste stap naar een oplossing.

met deze vragen test je emotionele intelligentie:

  1. We vroegen al naar grote veranderingen in je professionele leven, zoals een nieuwe leidinggevende of een reorganisatie. Hoe reageerden je collega’s op die transitie? Kun je hun reacties kaderen?
  2. Krijg jij het moeilijk als één van je collega’s plots emotioneel wordt? Denk bijvoorbeeld aan een woede-uitbarsting of paniekaanval. Hoe ga je daarmee om?
  3. Ontving je wel eens negatieve feedback van je leidinggevende? Wat deed dat met jou?

     

skill 5: creativiteit

Elke organisatie heeft nood aan creatieve werknemers. Nee, geen schilders, muzikanten of schrijvers. Maar wel medewerkers met een creatieve mindset die oplossingsgericht denken én boordevol ideeën zitten om je werking te verbeteren. 

met deze vragen test je de creativiteit:

  1. Heb je bij één van je vorige werkgevers ooit een nieuwe werkwijze of een nieuw product voorgesteld? Hoe kwam je tot dat idee en hoe werd je idee onthaald?
  2. Nieuwe ideeën komen vaak van leidinggevenden. Was je het wel eens niet eens met zo’n nieuw idee? Hoe gaf je dat aan?
  3. Hoe kom je tot nieuwe ideeën? Brainstorm je graag met collega’s of ga je liever alleen aan de slag? 

Bezit je sollicitant bovenstaande skills? Dan heeft die alle vaardigheden in huis om zich snel in te werken en je organisatie vooruit te stuwen. Wil je ook je huidige medewerkers trainen in deze eigenschappen? Integreer de skills dan in je functionerings- en evaluatiegesprek en til je medewerkers via goede feedbackmethodes naar een hoger niveau.

Op zoek naar nieuw talent?