Woman sitting
Woman sitting

Je brengt redelijk wat tijd door op je werkplek. Stress tijdens die vele uren is dus wel het laatste wat je nodig hebt. Maar voor je het meteen over een andere boeg gooit en een carrièreswitch maakt, zijn er nog een aantal dingen die je kunt proberen om je stress zelf te verlagen. 

wanneer is werkstress slechte stress?

We weten allemaal dat stress niet per se ongezond is. Een beetje spanning kan ons namelijk productiever maken. Als je stress daarna weer verdwijnt, tenminste. Werkstress wordt met andere woorden ongezond wanneer die aanhoudt en je niet tot rust kunt komen. In dat geval kan de stress uitmonden in burn-out of andere chronische problemen.

Ontstressen op het werk is dus de boodschap. Maar hoe vind je een goede balans? En, nog veel belangrijker, hoe maak je komaf met stress op het werk zonder te veel tijd te verliezen? We geven je 7 tips die je meteen kunt inzetten.

7 tips om te ontstressen op het werk

  1. beweeg
  2. geef je lichaam energie met de juiste voeding
  3. respecteer je pauzes
  4. orden je gedachten en werkplek
  5. praat over wat je dwarszit
  6. beperk je e-mails
  7. geef jezelf een schouderklopje


tip 1. beweeg

Bewegen is vaak het eerste waar we mee ophouden wanneer we stress hebben: je hebt er geen energie voor en het neemt te veel tijd in beslag. Helaas is sporten wel zo’n beetje de meest effectieve manier om stress te verjagen.

Ga daarom even wandelen tijdens je koffie- of lunchpauze, neem de lange weg naar het toilet of gebruik de trap.  Of, voor de gevorderden: doe mee aan de middagyoga op kantoor, stretch ieder uur je lichaam of neem elke dag de fiets.

tip 2. geef je lichaam energie met de juiste voeding

Wanneer je hard aan het werk bent, sla je weleens een maaltijd over. Daardoor kan je bloedsuiker echter snel dalen, wat stress veroorzaakt. Bovendien drinken we op een werkdag redelijk wat koffie, een drankje waar je cortisolniveau van kan stijgen. 

Kies dus liever voor voeding en drank die je helpt concentreren en energie geeft: fruit, noten, proteïnerepen of je favoriete tussendoortje dat je telkens tonnen energie schenkt? Zorg ervoor dat je het altijd bij de hand hebt voor je volgende “dipje”. 

tip 3. respecteer je pauzes

Een snelle hap achter je bureau? We bewonderen je toewijding, maar probeer het toch even wat rustiger aan te doen. Aan één stuk doorwerken is namelijk minder efficiënt dan we soms denken. 

Neem dus afstand van je werk (en schermen) tijdens je pauzes. Sport, wandel, lees een boek of magazine, bel je vriend(in)… Gebruik de tijd om iets te doen waar jij energie van krijgt. 

tip 4. orden je gedachten en werkplek

Lijkt het soms alsof er een storm woedt in je hoofd? Pen en papier (of je Notes-app) zijn je beste vrienden. Het klinkt haast té simpel, maar even neerpennen wat je stress bezorgt lucht op. 

Verder kan je een takenlijstje maken. En laat ons eerlijk zijn: weinig dingen zijn zo fijn als taken op je to-dolijst afvinken. Zet hierbij je moeilijkste taak bovenaan, zodat je er meteen vanaf bent.

Bovendien kan je omgeving een grote impact hebben op je humeur. Ligt je bureau of werkplek er nogal rommelig bij? Dat kan je – zonder dat je het weet – ook stress bezorgen. Ruim alles even op om wat extra rust in je hoofd te creëren. 

tip 5. praat over wat je dwarszit

Niet alleen schrijven, maar ook praten kan je helpen om mentale rust te vinden. Plan daarom vaste momenten in om met je team te praten over de manier van werken, of spreek met een paar collega’s af om een ommetje te maken. Je gedachten en gevoelens doorspreken helpt je om ze te relativeren. En het is zelfs goed mogelijk dat je collega’s de oplossing hebben waar je al zo lang naar op zoek bent. 

tip 6. beperk de e-mailoverlast

E-mails komen in overvloed onze inbox binnen, en dat bezorgt ons redelijk wat stress. Probeer dus het mailverkeer te beperken, maar kies ook (in de mate van het mogelijke) vaste momenten in je dag uit om je mailbox te checken. Op de andere momenten sluit je je inbox en zet je alle meldingen uit.

tip 7. geef jezelf complimentjes

Een leuk complimentje is een echte oppepper. Het boost je zelfvertrouwen en je humeur, waardoor je er weer flink tegenaan kan. En daar heb je niemand voor nodig. Geef jezelf eens (luidop) een schouderklopje – je bent namelijk supergoed bezig! 

toch tijd voor iets nieuws? 

Heb je al deze dingen eigenlijk al geprobeerd en zie je geen licht aan het einde van de stresstunnel? Misschien is het dan tijd voor iets nieuws. Ga langs bij een Randstad-kantoor in je buurt. Onze consulenten geven je met plezier advies over wat je volgende stappen kunnen zijn. 

Ben je er al helemaal klaar voor? Neem dan een kijkje bij onze vacatures en ga voor een vliegende start. Succes!