carrière_tips
carrière_tips

Heb jij soms het gevoel dat je professioneel ter plekke blijft trappelen? En vind je het moeilijk om je carrière een niveau hoger te tillen? Met deze 8 soft skills sta je steviger in je schoenen, in welke sector of werkomgeving je ook actief bent.

skill 1: nieuwsgierigheid

Nieuwsgierig zijn is een mooie eigenschap. Het stimuleert je om je voelsprieten uit te steken, nieuwe dingen te leren en te groeien in je job. Ben je van nature iets minder nieuwsgierig? Oefen jezelf dan in vragen stellen en begin bij jezelf. Sta stil bij je gevoelens en gedachten. Ga na waarom die zijn zoals ze zijn. Na een tijdje wordt nieuwsgierigheid je tweede natuur. Resultaat? Een open houding die je collega’s zeker weten te appreciëren.  Wil je je nieuwsgierigheid prikkelen? Kies het pad van levenslang leren

skill 2: sterke communicatie

In veel bedrijven ontstaan er misverstanden door een tekort aan communicatie. Doe dus je mond open en durf je mening te geven, vragen te stellen of advies te geven. Communicatie is de sleutel tot succes.

skill 3: luisterbereidheid

Wil je beter leren communiceren? Dan moet je ook je luisterskills trainen. Dat wil zeggen: niet alleen horen wat iemand zegt, maar er ook over nadenken en er rekening mee houden.

Als je leidinggevende je een nieuwe opdracht geeft, is de kans groot dat jij meteen mee bent. En als je collega’s bij je komen aankloppen met hun problemen, dan kan jij een luisterend oor bieden.

skill 4: timemanagement

Vliegt jouw dag ook voorbij zonder dat je takenlijstje korter wordt? Door je tijd effectief te beheren, maximaliseer je je productiviteit in no time.  Hoe je dat voor elkaar krijgt? Zet de notificaties op je gsm uit, leg vast hoe lang je gefocust wilt werken en neem voldoende pauze om je hersenen rust te geven.

skill 5: creativiteit

Niets is frustrerender dan een collega die voortdurend om hulp vraagt. Zorg ervoor dat jij die collega niet bent! Hoe? Ga eerst zelf op zoek naar een oplossing voor je probleem. Je zal zien: hoe meer je oefent, hoe vindingrijker je wordt.

Is creativiteit een skill die je jezelf kan aanleren? Zeker wel. Creatief zijn betekent niet noodzakelijk dat je artistieke vaardigheden bezit, maar wel dat je de wereld vanuit een uniek perspectief bekijkt. En dat kan je trainen door inspiratie te halen uit boeken, het internet of een brainstorm met collega’s.

Klaar om de recruiters tijdens je volgende sollicitatiegesprek te verbazen met je creatieve antwoorden? 

skill 6: positiviteit

Je denkt misschien dat je collega's het niet merken als je een slechte dag hebt, maar de kans is groot dat ze toch signalen opvangen. Probeer dus te focussen op de goede dingen, ook al zit het soms niet mee. Als je een zonnig humeur meebrengt naar je werk, straal je die positieve energie uit op iedereen om je heen.

skill 7: attent zijn

Attent zijn is zoveel meer dan alleen beleefd zijn. Je maakt tijd voor je collega’s, stelt vragen en tovert een glimlach op hun gezicht. De kans is groot dat je anderen besmet met je attente houding en dat zij hetzelfde voor jou zullen doen.

skill 8: flexibiliteit

Of het nu gaat om de nieuwe technologie, nieuwe collega’s of nieuwe protocollen: je aanpassingsvermogen maakt je gegeerd op de arbeidsmarkt. Want door flexibel te reageren op nieuwe gebeurtenissen, laat je je leidinggevenden zien dat ze op je kunnen rekenen. In goede én in minder goede tijden.

Wil je deze skills uittesten bij een nieuwe werkgever? Wij helpen je graag om je droomjob te vinden.