tekort aan vrachtwagenchauffeurs - 200 opleidingstrajecten per jaar!

Eind april stonden 587 vacatures voor vrachtwagenchauffeur open. Dat aantal is in vijf jaar tijd verdrievoudigd. Die vacatures raken moeilijk ingevuld, onder andere door het gevraagde C of CE rijbewijs dat niet iedereen zomaar op zak heeft. Met ondersteuning van VDAB organiseren Randstad, RiseSmart en Syntra daarom opleidingstrajecten voor vrachtwagenchauffeurs.”

knelpunt

“Het probleem is intussen overduidelijk. Meer dan de helft van de Belgische transportondernemers is op zoek naar rijdend personeel. Deze samenwerking toont aan dat Randstad met succes investeert in oplossingen. Deze opleidingstrajecten zijn een win-win voor kandidaten en transportbedrijven.”, legt  Erik Debruyne van Randstad Transport uit.

 

“Het zijn de specifieke kwaliteitsvereisten die maken dat dit een knelpuntberoep is en daarom extra aandacht verdient”, zegt Fons Leroy, Gedelegeerd Bestuurder van VDAB. “Er zijn namelijk maar weinig werkzoekenden met een passend rijbewijs en de nodige attesten. Er moeten dus meer werkzoekenden opgeleid worden tot vrachtwagenchauffeur. De bestaande chauffeursopleidingen komen maar voor een deel tegemoet aan de nood. Daarom werd een jaar geleden beslist om extra capaciteit te creëren. Randstad en Syntra tekenden in op die vraag.”

 

opleiding voor vrachtwagenchauffeur op de werkvloer

Randstad en Syntra voorzien jaarlijks zo’n 200 opleidingstrajecten om werkzoekenden op te leiden tot vrachtwagenchauffeur. Dat doen ze via een traject waarbij ze een werkzoekende en een werkgever met elkaar matchen, en vervolgens een individuele beroepsopleiding opstarten. De werkzoekende start zijn opleiding bij een bedrijf en volgt ondertussen praktijklessen bij de rijschool. Legt de cursist de opleiding succesvol af, dan neemt de werkgever hem of haar meteen in dienst.  

Dringend op zoek naar een chauffeur en interesse in meer info over deze opleidingstrajecten?

 

job met zekerheid

Eén van de cursisten die met succes zo’n opleiding volgden is Didar Omar (28). Hij werd begeleid door Randstad en rijdt nu twee maanden voor Zuidnatie. Didar is erg trots op zijn afgelegde traject. Hij was op zoek naar een job met meer zekerheid. Toen hij hoorde over de IBO-opleiding , startte hij in 2018 zijn traject om zijn rijbewijs te halen. Hij blikt tevreden terug.

“Het was geen gemakkelijk traject, maar mensen die eraan denken om de opleiding te volgen moeten zich niet laten afschrikken. Het is haalbaar.” - Didar


Of overweeg je net als Didar om aan de slag te gaan als chauffeur en wil je meer info over het traject en de mogelijkheden?