wat is een software engineer?

Software engineers werken in de IT-sector en zijn betrokken bij het ontwikkelen van software of programma’s. Het gaat dan bijvoorbeeld om een besturingssysteem voor computers, zoals OS, of een programma of app, zoals een browser of database. Daarnaast sta je ook in voor de ontwikkeling van programma’s voor mobiele toestellen, zoals smartphones en tablets.

Software engineers zijn in feite subject-matter experts, of SME’s als het gaat om programmeertalen en de systemen waarop deze talen gebruikt worden. Dit betekent dat je specifieke producten ontwerpt die aansluiten op de behoeftes van de klant. Het hoofddoel? Je legt de basis voor een betrouwbaar programma, waarop men later verder bouwt.

Software engineers werken vaak zelfstandig, in een team of met klanten. Meestal maakt deze specialist deel uit van een groep, waarvan elk lid aan een ander product werkt voor hetzelfde bedrijf of project. Dit houdt in dat je regelmatig schakelt tussen verschillende methodes en tools. 

Als software engineer kan je aan de slag bij een computerbedrijf of een grote softwareontwikkelaar, maar er zijn ook heel wat jobopportuniteiten in andere sectoren. Zo zijn software engineers broodnodig als het gaat om klantenondersteuning in de meeste bedrijven. Daarnaast kan je aan de slag in de industriesector, de financiële branche en zelfs bij een landbouwbedrijf, bijvoorbeeld om programma’s te ontwikkelen die bijdragen aan de efficiëntie van bedrijfsprocessen.

Ben je ervan overtuigd dat een job als software engineer perfect bij je past? Heb je heel wat vernieuwende ideeën en kan je analytisch en kritisch nadenken? Lees dan snel verder en je komt alles te weten over een job als software engineer.

bekijk alle jobs
1

het loon van een software engineer

Een software engineer of softwareontwikkelaar in België verdient gemiddeld tussen de €2.658 en €5.505 bruto per maand. Het beginsalaris varieert van €2.658 tot €3.414 per maand, maar na vijf jaar ervaring stijgt dat bedrag al gauw tot tussen €3.182 en €4.066. Een job als software engineer biedt dus heel wat financiële mogelijkheden.

2

soorten software engineers

Er bestaan twee soorten software engineers:

 • software engineer voor programma’s: je creëert nieuwe apps en programma’s of past bestaande producten aan. Je houdt hierbij altijd rekening met de specifieke behoeftes en wensen van de klant. Soms is een software engineer ook verantwoordelijk voor de installatie en het onderhoud van deze programma’s.
 • systeemsoftware engineer: een systeemsoftware engineer ontwikkelt programma’s voor het computersysteem van bedrijven. Je zorgt er met andere woorden voor dat machines en installaties met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. Zo zet je bijvoorbeeld een API op om systemen te verbinden. Over het algemeen dragen deze producten bij aan de productiviteit en veiligheid van (de digitale omgeving van) een organisatie.
glimlachende man zit achter desktopcomputer
glimlachende man zit achter desktopcomputer
3

werken als software engineer

Voor je een job kiest als software engineer wil je natuurlijk weten wat je kunt verwachten van het takenpakket. Hieronder gaan we dieper in op de verantwoordelijkheden, het uurrooster en de werkomgeving van een gemiddelde software engineer.

4

opleidingen en vaardigheden

Software engineer worden in België, dat kan op verschillende manieren. Bij de VDAB vind je opleidingen tot programmeur of software engineer, bestaande uit verschillende modules:

 • communicatie- en organisatietechnieken
 • IT-organisatie
 • databanken
 • analyse
 • programmeren
 • webontwikkeling
 • mobiele toepassingen
 • testing

Daarnaast bestaan er ook verdere cursussen om je te specialiseren bij de hogeschool. Tot de opties behoren onder andere:

 • bachelor toegepaste informatica (hogeschool)
 • bachelor elektronica-ICT (hogeschool)
 • specialisatie software engineering (hogeschool)
 • master software engineering (universiteit)
 • master computer science (universiteit)
 • keuzetraject software development (toegepaste informatica)

Universiteiten en hogescholen bieden meer dan genoeg mogelijkheden om te starten als software engineer of je te specialiseren. Deze opleidingen bevinden zich zowel op het niveau van bachelor als master.

Wil je je omscholen tot software developer of softwareontwikkelaar? Hier vind je meer informatie. 

competenties en eigenschappen van software engineers

Het juiste diploma is van belang om te kunnen starten als software engineer, maar je moet natuurlijk ook over enkele unieke eigenschappen en talenten beschikken:

 • kennis van coderen en programmeren: als software engineer moet je kunnen coderen en programmeertalen gebruiken. Je beschikt over de nodige kennis over front-end en backend programmeertalen zoals Ruby, Java C++ en Python. Daarnaast ben je bereid om deel te nemen aan speciale bootcamps of extra curriculaire opleidingen om je technische vaardigheden up-to-date te houden.
 • in team kunnen werken: software engineers werken meestal niet alleen maar maken deel uit van een team software-experts en andere professionals. Daarbij is een nauw samenwerkingsverband met en input van anderen essentieel om software en programma’s te onderhouden en te ontwikkelen. Je communiceert met je teamleden, maakt duidelijke afspraken over taken en behaalt op die manier samen het beoogde doel.
 • probleemoplossend denken en handelen: de software engineer identificeert problemen met computersystemen of programma's en lost ze op. Een gezonde dosis nieuwsgierigheid en creativiteit zijn dus een must.
 • oog voor detail: als software engineer kan je heel nauwgezet werken en let je op de kleinste details. Dit is belangrijk om fouten in codes op te sporen en software correct te testen en te beoordelen.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over software engineers:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.