wat is een HR manager?

De HR manager is eindverantwoordelijk voor alles dat het personeel van een organisatie aangaat. Bijvoorbeeld het oplossen van problemen met werknemers om de productiviteit en dus ook het succes van de onderneming te verbeteren. Als HR manager werf je nieuwe personen aan en zorg je ervoor dat bestaande werknemers hun steentje blijven bijdragen aan het bedrijf. Daarnaast houd je je ook bezig met het geven van evaluaties, trainingen en extra opleidingen aan medewerkers.

Je bent pas succesvol als HR manager wanneer je een persoonlijke aanpak hanteert en medewerkers ondersteunt in hun behoeften en ontwikkeling. Zo is de juiste werkomgeving van groot belang om de productiviteit van werknemers te optimaliseren. Je ondersteunt het personeel, maar bent daarnaast ook verantwoordelijk voor het adviseren en indien nodig ontslaan van medewerkers.

Het precieze takenpakket van de HR manager is voor een groot stuk afhankelijk van de omvang van het bedrijf. In de meeste gevallen beschikken kleine ondernemingen over één HR manager, maar in een grote organisatie is er vaak een team met meerdere HR managers, die elk een taak op zich nemen. 

Zou je graag aan de slag gaan als HR manager? Ben je een geboren ondernemer en draag je graag bij aan het succes van het bedrijf waarvoor je werkt? Lees verder en je komt alles te weten over een job als HR manager en wat deze specialisatie zoal inhoudt.

bekijk alle jobs
1

het loon van een HR manager

Een HR manager in België verdient gemiddeld tussen de €2.666 en €6.275 bruto per maand. In een aanvangspositie ligt dat bedrag meestal niet hoger dan €3.783 per maand, maar na een aantal jaren werkervaring stijgt het sterk. Zo kan je na vijf jaar werken voor dezelfde werkgever een bruto maandloon verwachten van tot wel €4.527. 

2

soorten HR managers

Zoals gezegd hebben de meeste grote bedrijven meerdere HR managers, die elk een van onderstaande taken op zich nemen:

  • HR manager voor het beheer van werknemersrelaties: deze HR manager onderzoekt en verbetert het bedrijfsbeleid en zorgt ervoor dat de onderneming voldoet aan de wetgeving en regels van de vakbonden. Je houdt je bezig met klachten van werknemers, onderhandelt over contracten en de arbeidsvoorwaarden en extralegale voorwaarden die erbij komen kijken.
  • HR manager voor aanwerving: deze HR manager houdt zich bezig met het vinden van precies de goede werknemer voor een bepaalde rol of functie. Je maakt een lijst van kandidaten en kiest er de meest geschikte uit. Daarnaast reik je promoties uit aan werknemers op basis van hun prestaties en ervaring.
  • HR manager voor comp en benefits: de HR manager beloont werknemers voor hun prestaties en diensten, maar is ook verantwoordelijk voor het up-to-date houden van de betaling van ziekteverzekeringen en de voordelen die het personeel geniet.
1007.jpg
1007.jpg
3

werken als HR manager

Een succesvolle HR manager herkent talent in een oogopslag en is goed in het organiseren van het personeel in een bedrijf. Hieronder gaan we dieper in op enkele belangrijke taken van een HR manager.

4

opleidingen en vaardigheden

Hoe word je HR manager in België? Er zijn verschillende opleidingen om van start te gaan in deze job, waaronder:

HO – Graduaat

HO – Bachelor

Ook bij de VDAB bestaan er meer dan genoeg mogelijkheden om te starten als graduaat HR management en door te groeien.

competenties en eigenschappen van HR managers

Beschik je over het nodige diploma of certificaat om je carrière als HR manager te beginnen? Dan is de eerste stap gezet. Als je je daarbij ook nog kunt vinden in onderstaande eigenschappen en de typische talenten van een echte HR manager, wordt het nog beter:

  • communicatieve vaardigheden: als HR manager voelt communiceren met anderen als een tweede natuur. Je bent goed in het vinden van getalenteerde werknemers en geeft personeel duidelijke instructies en feedback. Je kent en hanteert de verschillende communicatieve methodes en prioriteert daarbij eerlijkheid, transparantie en het succes van de onderneming.
  • administratieve kennis: de HR manager plant, organiseert en beheert en moet dus goed kunnen werken met administratieve systemen. Een goede planning van je taken is onmisbaar om deadlines te halen en geen enkel detail over het hoofd te zien.
  • proactief handelen: proactiviteit is essentieel om zelfs de kleinste problemen op te merken voor ze ernstig worden. Je hebt voelsprieten voor spanningen tussen werknemers en pakt problemen meteen aan. Ook blijf je dankzij je proactieve aanpak altijd mee met de laatste innovaties en trends, wat erg belangrijk is voor het succes van het bedrijf waarvoor je werkt.
  • coaching: je leidt werknemers op en zorgt ervoor dat ze gemotiveerd blijven om te werken. Coachingsvaardigheden zijn van belang bij de organisatie van workshops en het opvolgen van medewerkers en hun loopbaan.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over HR managers:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.