back to work
back to work

Terugkomen van vakantie is altijd even wennen. Met deze 5 tips help jij je medewerkers om met goesting weer aan de slag te gaan.

1. even samenzitten

Komt je collega terug van vakantie? Dan is het goed om even de tijd te maken. Drink samen een kop koffie, wissel leuke vakantieanekdotes uit en toon dat je blij bent dat je medewerker terug op post is. En is er tijdens zijn of haar vakantie iets veranderd in je organisatie? Dan breng je je collega ineens up-to-date. Zo laat je voelen dat je je medewerkers echt waardeert. Dat geeft goesting om er weer vol voor te gaan.

2. wennen aan het ritme

Misschien is er wel wat werk blijven liggen. Kan dat nog even wachten? Dan laat je het best nog eventjes achterwege. En plan ook geen belangrijke meetings in. Zo zadel je je medewerkers niet meteen op met onnodige stress. Gun hen de tijd om opnieuw te wennen aan het werkritme. Bovendien moet die uitpuilende mailbox nog aangepakt worden.

3. de stip aan de horizon

Een triest en neerslachtig gevoel na je verlof? De vakantieblues ken je misschien ook wel. Jij kan je medewerkers helpen om die te boven te komen. Bijvoorbeeld door iets leuks te plannen: een teamuitje, een netwerkborrel of een teambuildingsactiviteit. Wanneer je medewerkers iets hebben om samen naartoe te werken, versterkt dat hun motivatie en de teamgeest.

4. persoonlijke ontwikkeling

Vakantie doet nadenken. Je collega’s hebben de tijd en de rust om hun (werk)leven op een rijtje te zetten: wat wil ik bereiken? Wat kan er beter? Waar haal ik voldoening uit? Daarom zijn de weken na de vakantie perfect om in te zetten op hun persoonlijke groei.

Ga eens samenzitten en maak werk van een persoonlijk ontwikkelingsplan of POP. Of kijk welke training- en leermogelijkheden er passen bij de ambities van je medewerker. Dat is de investering zeker waard. Want volgens Bianca Reuse, manager learning & development bij Randstad Group Belgium, doet levenslang leren je medewerkers groeien en houdt het je organisatie future-proof.

5. fijne werkplek met humor

Wat als je werkplek een fijnere plaats is dan je vakantiebestemming? Dan komt iedereen met plezier terug werken. Je kan heel wat ondernemen om de sfeer erin te houden. Met deze 5 tips bijvoorbeeld boost je de betrokkenheid van je medewerkers.

En breng humor op de werkvloer. Volgens Andrew Tarvin zorgt dat voor minder stress, meer retentie en een efficiëntere rekrutering. Deze ex-werknemer van Proctor & Gamble noemt zichzelf een ‘humour engineer’. Met improvisatie en positieve psychologie helpt hij bedrijven om hun uitdagingen aan te pakken.