transportdag
transportdag

Heb je een transportbedrijf, maar vind je geen vrachtwagenchauffeurs? Je bent niet alleen. VDAB telt meer dan 5.000 openstaande vacatures voor vrachtwagenchauffeurs. Jongere werknemers staan niet meteen te springen om de oudere garde op te volgen. Je hebt niet alles zelf in de hand, maar onze tips maken je zoektocht iets gemakkelijker. 

voldoende interesse

Gelukkig is er ook goed nieuws. Randstad organiseerde vier ‘transportdagen’ om werkzoekenden en kandidaten uit andere sectoren warm te maken voor de job van vrachtwagenchauffeur. En wat bleek? De transportdagen waren al snel helemaal volgeboekt.

Interesse is er dus genoeg. Maar hoe zet je die om in echte goesting om als trucker aan de slag te gaan en te blijven? Dit kun je als bedrijf doen om jonge instromers over de streep te trekken:

1. sleutel mee aan een fris imago

De transportsector kampt met een imagoprobleem. Vooral jongeren hebben een verouderd beeld van de trucker die in zijn cabine leeft, ongezonde snacks naar binnenspeelt en neerkijkt op jouw autootje op de weg.

Hoe je dat beeld verandert? Toon op je website, je sociale media en in je vacatures de leuke kanten van de job. Vertel over de werkdag van de trucker en wat er in de cabine gebeurt. De vrachtwagens van vandaag zijn immers vaak uitgerust met technologische snufjes, zoals dashcams en automatische remsystemen.

Kortom: ontwikkel een sterke employer branding strategie voor jouw transportbedrijf. Laat je daarbij inspireren door onze Randstad Employer Brand Research. 

2. zorg voor een aangename werk-privébalans

Voor de nieuwe generatie werknemers is naast een prettige werksfeer en een competitief salaris ook de werk-privébalans doorslaggevend. Zij werken om te leven, niet andersom. En daar wringt het schoentje: ze hebben het idee dat truckers vaak weken van huis zijn. Maar is dat vandaag nog wel zo?

Vandaag rijdt 85 tot 90 procent van de chauffeurs binnen de landsgrenzen. En dat geeft je opties om hun werk anders te organiseren. Denk aan ploegendiensten en flexibele werktijden. Maak je bijvoorbeeld parttime werken mogelijk? Dan trek je ook jonge ouders en vooral vrouwen aan.

3. vis in je eigen personeelsbestand

Kijk ook eens naar het personeel dat je al in huis hebt. Hoe maak je hen warm voor een carrière als trucker? En welke kansen zijn er om door te groeien en enthousiast te blijven? Met een persoonlijk ontwikkelingsplan maak je die nieuwe mogelijkheden concreet.

Dat plan start met een opleiding vrachtwagenchauffeur CE. Maar kijk tijdens die opleiding al een stapje verder: Kun je de toekomstige chauffeurs inzetten als bezorger of logistiek medewerker? Dan geef je hen een voorproef voordat ze met het grote werk aan de slag gaan. Op die manier werk je een mooi plan met perspectief uit waarmee je mensen binnenhaalt én binnenhoudt.

Ben je op zoek naar vrachtwagenchauffeurs?