https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

Je wilt niet enkel vooruit in je carrière, je wilt ook het perfecte gezin, een topconditie, een hele groep dichte vrienden en drie hobby's. Kortom: je wilt álles. Alleen kan te veel hooi op je vork nemen kwalijke gevolgen hebben. Ontdek hier enkele tips om een burn-out te voorkomen!

hou een burn-out op afstand met deze drie tips

Volgens een studie van Securex steeg het percentage afwezigheidsdagen dat controleartsen toewijzen aan psychische problemen tussen 2019 en 2021 sterk van 27,6% naar 34,2%, waarna het slechts licht terug daalde in 2022 naar 32,7%. En dat zie je: in jouw omgeving ken je vast wel mensen die last hebben van het stresssyndroom. En als je een burn-out hebt, kan het een jaar duren voor je ervan bent hersteld. Onder het motto 'beter voorkomen dan genezen' geven we je alvast drie tips om minder risico op een burn-out te lopen.

1. wees er snel bij

Een burn-out is een vergevorderde vorm van stress. Je bent letterlijk helemaal 'opgebrand' omdat je voortdurend de lat te hoog legt voor jezelf, op je werk en in je privéleven. Je wilt wel, maar kunt niet meer.

Hoe je dat in de eerste plaats voorkomt? Door vroeg genoeg de juiste signalen te herkennen. Vaak zijn dat fysieke en mentale symptomen, zoals:

  • slapeloosheid
  • hoofd- of buikpijn
  • geen energie meer hebben en lusteloos zijn
  • snel agressief reageren op je omgeving
  • jezelf angstig voelen
  • slechte concentratie
  • cynisme en onverschilligheid

Vind je deze symptomen herkenbaar? Dan is dat een teken om meteen actie te ondernemen.

Velen blijven hun grenzen echter halsstarrig negeren. We moeten opnieuw leren luisteren naar ons lichaam. Deze connectie tussen lichaam en geest wordt 'embodiment' genoemd. Je moet luisteren naar het fluisteren van je lichaam. Dikwijls verdringen we dat fluisteren tot ons lichaam moet schreeuwen, wat betekent dat het al te laat is.

Embodiment is géén relaxatietechniek. Het is veeleer een bewustzijn, jezelf een moment gunnen om niet na te denken over wat er (misschien) van je verwacht wordt, maar om te vertrekken vanuit wat je voelt en nodig hebt.

2. zeg vaker nee

Op alles ja zeggen zoals Jim Carrey in Yes Man? Ondanks drie strakke werkdeadlines en een belangrijke loopwedstrijd toch een avond op je nichtje passen, het nieuwe appartement van een vriend schilderen en gaan drinken met je hobbyvereniging? Dat doe je dus beter niet. Want zo begraaf je jezelf in een diepe put van verplichtingen waar je niet meer uit geraakt. Met een hoop stress tot gevolg.

Wees dus assertiever. Zeg vaker nee. Zo heb je meer tijd en energie om wat je wél doet beter te doen. Als je baas, collega's, vrienden en familie dat zien, zullen ze je die 'nee' heus wel vergeven.

3. doe het anders

Heb je last van burn-out symptomen? Dan is dat hét moment om eens stil te staan bij je werk en je leven. Ligt het aan je veeleisende baas? Of voel je druk door de bedrijfscultuur? Zoek dan naar een gelijkaardige job bij een andere werkgever.
Of misschien ligt het aan die veeleisende hobby? Of die drie vriendengroepen die jou elke week 'moeten' zien. Sta eens even stil bij wie of wat écht een meerwaarde biedt in je leven. En durf waar mogelijk te minimaliseren. Haal je geen voldoening uit je werk? Overweeg dan een carrièreswitch.

Natuurlijk is dat laatste gemakkelijker gezegd dan gedaan. Heb je geen idee waar te beginnen? Of welke andere jobs je interessant vindt? Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor loopbaanbegeleiding, bijvoorbeeld door Randstad RiseSmart. Een carrièrecoach bekijkt dan samen met jou waarin je goed bent, wat je interessant vindt en welke opties je hebt op de arbeidsmarkt.

Terwijl carrière coaches zich ontfermen over individuen, focussen welzijnscoaches zich op de hele organisatie. Pascale Van houte van Randstad RiseSmart is zo iemand. Ze merkt dat organisaties vandaag bereid zijn om te investeren in het welzijn van de medewerkers: “Het besef groeit dat een efficiënt, geëngageerd en gemotiveerd team de drijfveer van succes is. Door een betrokken aanpak wil ik graag gedragsverandering teweegbrengen, zowel bij leidinggevenden als bij medewerkers.”

Volg in ieder geval al de tips hierboven. Dan hou je die burn-out op een veilige afstand.

Overweeg je toch een carrièreswitch en wil je weten welke jobs er zoal zijn?