wat is een underwriter?

Een underwriter heeft als taak de risico's van verschillende zakelijke beslissingen te beoordelen. Je beoordeelt bijvoorbeeld kredietaanvragen door gegevens en informatie over het arbeidsverleden van de aanvrager te bekijken. En er zijn daarnaast nog andere factoren. Je kijkt bijvoorbeeld naar de duur van het dienstverband om te bepalen of de aanvrager de lening kan terugbetalen, om maar een voorbeeld te noemen. Als een aanvrager een stabiel inkomen heeft door fulltime te werken in een bloeiend bedrijf, is hij waarschijnlijk een lener met een laag risico.

Naast het evalueren van aanvragen voor leningen beoordelen underwriters ook risico's die verband houden met andere zakelijke beslissingen. Als een bedrijf bijvoorbeeld van plan is om naar de beurs te gaan, onderzoekt een underwriter de potentiële risico's en voordelen. Een underwriter kan zich specialiseren in specifieke gebieden zoals hypotheken, verzekeringen of zakelijke underwriting. Om deskundige diensten te kunnen verlenen, heb je gespecialiseerde kennis in je branche nodig. Op basis van je expertise accepteer of weiger je risico's die verband houden met het bedrijf.

bekijk alle jobs
1

loon van een underwriter

Het gemiddelde salaris voor een underwriter in België bedraagt €5.839 bruto per maand. Dit kan sterk verschillen van regio tot regio of van sector tot sector. Vaak kun je rekenen op een aantal extralegale voordelen. We denken dan aan een bedrijfswagen of een mobiliteitsbudget. Een groepsverzekering en een hospitalisatieverzekering zijn ook mogelijk.

hoe kun je als underwriter je salaris verhogen?

De bedrijven waarvoor je werkt en de bedrijfstak waarin je werkt kan van invloed zijn op je salaris. Als je bijvoorbeeld voor hypotheekverstrekkers en banken werkt, verschillen je inkomsten van die van underwriters die voor bedrijven en participatiemaatschappijen werken.

Je inkomen hangt ook af van het risiconiveau waarmee je te maken hebt. Als je aanvragen voor leningen voor bedrijven beoordeelt, verdien je waarschijnlijk meer dan wanneer je leningen voor particulieren beoordeelt.

Je kwalificaties en werkervaring spelen ook een rol bij het bepalen van je salaris. Als je nieuw bent op dit gebied, zul je een lager salaris hebben. Maar naarmate je ervaring en vaardigheden verbeteren, kun je onderhandelen over een hoger salaris. Je locatie kan ook van invloed zijn op je salaris. Werk je in een grote stad? Dat kan dit een beter salaris opleveren omdat er in deze gebieden meer vraag is naar underwriters.

vrouw in een kantoor
vrouw in een kantoor
2

soorten underwriters

Enkele soorten underwriters zijn:

 • equity underwriters: het is jouw verantwoordelijkheid om toezicht te houden op de uitgifte en distributie van bedrijfsaandelen. Je speelt een hoofdrol bij het bepalen van de prijs van aandelen wanneer een bedrijf naar de beurs gaat. Je expertise is ook nodig bij het analyseren van de waarde van de beursgang en het inschatten van de vraag naar de aandelen.
 • verzekeringstechnici: als verzekeringstechnicus evalueer je het risico dat een aanvrager met zich meebrengt. Als de kansen gunstig zijn voor de verzekeraar, accepteer je de aanvraag en stel je de richtlijnen op voor de aanvrager. Je beoordeelt ook claims die polishouders indienen. Op basis van je evaluatie bepaal je de rechtmatigheid van de claim en het juiste dekkingsbedrag.
 • hypotheekacceptanten: als underwriter evalueer je hypotheekaanvragen om de risico's te bepalen. Je beoordeelt bijvoorbeeld de aflossingsgeschiedenis, de verhouding tussen schuld en inkomen en het kredietrisico.
 • underwriters van schuldbewijzen: als underwriter koop je schuldbewijzen zoals gemeentelijke en bedrijfsobligaties en verkoop je ze aan andere entiteiten. Je verkoopt de schuldinstrumenten namens de klant met winst.
3

werken als underwriter

Denk je dat een baan als underwriter iets voor jou kan zijn? Lees dan snel verder om meer te weten te komen over dit boeiende beroep.

4

opleiding en vaardigheden

 • om underwriter te worden in Vlaanderen, moet je een opleiding volgen die je de nodige kennis en vaardigheden geeft op het gebied van financiën, verzekeringen, recht en risicobeheer. Er zijn verschillende opleidingen die je hiervoor kunt kiezen, afhankelijk van je voorkeur, niveau en doelstellingen. Hier zijn enkele mogelijke opties:
 • een bachelor- of masteropleiding in de domeinen financiën, verzekeringen, economie, handelswetenschappen of recht, en dit aan een hogeschool of universiteit.
 • een postgraduaat of een executive master in verzekeringen, risicomanagement, financieel management of aanverwante domeinen aan een gespecialiseerde instelling.
 • een beroepsopleiding of een mentoropleiding in de verzekeringssector, aangeboden door een erkende opleidingsverstrekker of door beroepsvereniging Assuralia.
 • heb je al enige ervaring als underwriter, dan kun je dit tijdens het solliciteren zeker in je voordeel uitspelen. Kies je vakgebied en doe relevante ervaring in de branche op. Als je je opties voor het beoordelen van financiële risico's wilt uitbreiden, rond dan een relevante bachelor in bedrijfskunde af en richt je op financieel risicobeheer.

competenties en eigenschappen van underwriters

Enkele kwaliteiten van een underwriter zijn:

 • computervaardigheden: als underwriter voer je complexe statistische analyses uit waarvoor kennis van computersoftware nodig is. Elke branche heeft specifieke software die underwriters moeten gebruiken bij statistische analyses. Het helpt om kennis te hebben van spreadsheetsoftware en andere statistische tools.

 • analytische vaardigheden: als underwriter heb je uitzonderlijke analytische vaardigheden nodig om de risico's van een aanvrager te bepalen. Met analytische vaardigheden onderzoek je elke factor en beoordeel je aanvragen op de juiste manier voordat je beslist of je ze goedkeurt of afwijst.
 • wiskundige vaardigheden: als underwriter heb je aanleg voor wiskunde nodig. Hoewel de computer berekeningen uitvoert, helpen je wiskundige vaardigheden je om de nauwkeurigheid van de berekeningen te controleren en weloverwogen beslissingen te nemen. Je aanleg voor wiskunde helpt je ook bij het bepalen van het juiste tarief voor verzekeringsclaims en de premies die klanten moeten betalen.
 • communicatieve vaardigheden: als underwriter werk je samen met verschillende professionals om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen. Je hebt communicatieve vaardigheden nodig om met stakeholders te communiceren. Het is essentieel om de juiste vragen te stellen en professioneel en respectvol met klanten te praten. Soms onderhandel je met klanten, wat zelfvertrouwen en uitzonderlijke communicatieve vaardigheden vereist.
5

FAQs

Hier vind je de antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over het beroep van een underwriter.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.