wat is een supervisor?

Als supervisor overschouw je een team of de activiteiten binnen een bepaald departement. Je geeft leiding en bepaalt de operationele planning. Je bent het aanspreekpunt in je afdeling of in de concrete taak waarvoor je als supervisor aangeduid bent. In de meeste bedrijven is een supervisor iemand die net onder een manager staat. Een manager heeft dan de eindverantwoordelijkheid voor beslissingen in het departement.

In tegenstelling tot managers, zijn supervisors eerder operationeel georiënteerd. Ze volgen de dagelijkse prestaties van een klein team of van een departement op. Dit betekent dat ze enkel voor een specifieke afdeling of een specifiek project werken. Verder zijn supervisors ook belast met de taak om nieuwe medewerkers aan te nemen of medewerkers aan te duiden die voor promotie in aanmerking komen.

Een supervisor is belangrijk in een organisatie. Hun werk stroomlijnt de productie van het bedrijf en zorgt ervoor dat projecten binnen de vooropgestelde tijdslimieten afgewerkt zijn. Je ziet de functie van supervisor vaak in industriële bedrijven of in administratieve omgevingen. Dit omdat een supervisor in een dergelijke omgeving de werkzaamheden goed en nauwgezet kan opvolgen. Om je goed te voelen in de rol van supervisor, heb je sterke leiderschapsvaardigheden en kun je werknemers echt motiveren om hun job goed te doen. Verder is het belangrijk dat je je bewust bent van de verscheidenheid op de werkvloer. Niet iedereen heeft immers dezelfde achtergrond of hetzelfde karakter, en toch moet iedereen goed kunnen samenwerken. Jouw werk bevordert dit teamwerk.

Zou een job als supervisor iets voor jou zijn? Lees dan dit artikel snel verder. Dan leer je welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om een knappe supervisor te zijn. 

bekijk alle jobs
1

loon van een supervisor

Het gemiddelde salaris van een supervisor bedraagt €3.507 euro bruto per maand. Het salaris van een supervisor kan variëren naargelang de ervaring, de kwalificaties en de werkgever. Dit brutobedrag zegt evenwel niet alles. 

Als je solliciteert en je kunt al enige ervaring als supervisor aan de dag leggen, dan kun je over het algemeen rekenen op een hoger salaris dan iemand die nog geen ervaring heeft. Het is inderdaad zo dat je ervaring toont welke vaardigheden je naar het bedrijf kan meebrengen. Verder is ook je opleiding belangrijk om je salaris te bepalen.

De sector waarin je actief bent is dit eveneens. Werk je in een technologische en complexe omgeving, dan zal je verloning hoger zijn dan wanneer dit niet het geval is. In elk geval is de rol van supervisor extra belangrijk in productiebedrijven. Daarom ga je in een productiebedrijf ook meer aanspraak kunnen maken op een hoger salaris dan in een vergelijkbare functie in een administratieve omgeving.

2

soorten supervisors

Een supervisor werkt in diverse sectoren en kan verschillende rollen aannemen. Denk bijvoorbeeld maar aan supervisors voor het onderhoud, supervisors voor een site of supervisors in de schoonmaak. Hier zijn nog enkele specialisaties:

 • supervisor van projecten: je volgt het werk van je teamleden op en rapporteert aan een projectmanager. Je job bestaat erin de planning voor een specifiek project uit te werken. Je maakt ook een concrete inschatting van hoeveel medewerkers en welke middelen je nodig hebt om een project op tijd en volgens de verwachtingen af te ronden. Supervisors van projecten hebben een goed begrip van de diverse aspecten van een project en weten hoe ze deze puzzelstukken in elkaar kunnen passen.
 • kantoorsupervisor: je volgt de administratieve taken binnen een team op een kantoor op. Je zorgt ervoor dat alle taken op tijd en op een efficiënte manier afgerond worden.
 • operations supervisor: je volgt de activiteiten van een specifiek departement of van een gebied binnen een organisatie op. Je bent er verantwoordelijk voor om operationele processen goed op te volgen en rapporteert aan het “upper management”. Je volgt de performance van elke medewerker op en zorgt ervoor dat deze goed werk levert en zich goed voelt in de job.
toezichthouder op het werk
toezichthouder op het werk
3

werken als een supervisor

Als supervisor ben je een echte teamleader. Dankzij jouw sturing en begeleiding verlopen werkzaamheden vlot en efficiënt. Zelfs de meest complexe taken verlopen goed. Hier gaan we dieper in op het dagelijkse werk en de werkomgeving van een supervisor.

4

opleiding en vaardigheden

Er zijn verschillende opleidingen die je kunt kiezen als je supervisor wil worden. Dit is afhankelijk van je voorkeur, niveau en doelstellingen. Hier zijn enkele mogelijke opties:

 • een bachelor- of masteropleiding in een relevant domein, zoals bedrijfskunde, management, economie, psychologie of sociologie.
 • een postgraduaat of een executive master in leiderschap, management, coaching of aanverwante domeinen aan een gespecialiseerde instelling.
 • een beroepsopleiding of een mentoropleiding in de sector waarin je wilt werken, aangeboden door een erkende opleidingsverstrekker zoals VDAB of Syntra AB.

Opleiding is belangrijk, maar voor de functie van supervisor is ervaring in het werkveld en werkervaring vaak even belangrijk. Wil je graag snel doorgroeien en carrière maken, dan kun je hier op deze manier actief aan werken: 

 • je kunt bijvoorbeeld bijscholingen volgen op het vlak van soft skills. Denk maar aan emotionele intelligentie of actief luisteren. Je kunt ook seminaries volgen in lichaamstaal of andere aspecten van leidinggeven.

 • de meeste werkgevers voorzien een opleiding voor een supervisor on the job. Anderzijds is ervaring als supervisor zeker mooi meegenomen. De meeste supervisors starten als medewerker in een organisatie, en werken zich geleidelijk aan naar promotie toe op.

competenties en eigenschappen van supervisors

Sommige van de vaardigheden die je als supervisor nodig hebt zijn de volgende:

 • communicatievaardigheden: als supervisor zijn communicatievaardigheden van cruciaal belang. Je moet gewoon met je medewerkers communiceren, feedback geven en hen overtuigen om taken op een bepaalde manier uit te voeren. Dit zorgt voor wederzijds en onderling vertrouwen.
 • leiderschapsvaardigheden: in jouw rol als supervisor moet je een team motiveren en inspireren. Als het even moeilijk gaat, moet je hen door problemen gidsen en begeleiden.
 • problemen oplossen: als supervisor moet je oplossingen vinden voor eventuele problemen tussen teamleden onderling. Jouw probleemoplossende vaardigheden zorgen voor een oplossing in elke situatie.
 • teamplayer: je bent een echte teamplayer die met iedereen overweg kan. Je stimuleert ook teamwork. Deze vaardigheden helpen je om de samenwerking binnen een team te bevorderen.
5

FAQ

Hier staan we even stil bij vaak gestelde vragen als supervisor.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.