wat is een data analist?

De data analist houdt zich vooral bezig met het verzamelen en ordenen van data en het begeleiden van partners bij het nemen van beslissingen op basis van die informatie. Waar je ook werkt, je verzamelt en interpreteert gegevens. Zo zet je bijvoorbeeld verkoopcijfers om in tastbare informatie die het management voor beslissingen gebruikt. Zo stel jij een organisatie in staat om betere beslissingen te nemen.

Data analisten werken met de data van een organisatie. Denk daarbij aan de winst per kwartaal, de maandelijkse omzet of het aantal bezoekers van een website. Je zoekt naar trends en patronen. Hiervoor pas je je kennis van beschrijvende en diagnostische analyse toe en verklaar of je duidt bepaalde gebeurtenissen of resultaten. Data analisten houden zich natuurlijk ook bezig met gegevens in de toekomst en ondersteunen bedrijven hierbij. Je gebruikt bijvoorbeeld beschrijvende data om trends vast te leggen als basis voor je voorspellingen. Zo kan het bedrijf in kwestie proactief handelen en ongewenste uitkomsten vermijden.

Bedrijven vertrouwen op data analisten om hun ruwe data te structureren en bruikbaar te maken. Met voorspellende analyse ben je bij met de laatste trends in de sector. Je maakt gebruik van complexe algoritmes, statistische methodes en ML (machine learning), een soort AI, om gegevens te analyseren en te evalueren. Kennis van datavisualisatie en programmeren zijn ook waardevol voor elke data analist.

Past een job als data analist perfect bij jouw analytische talent en liefde voor getallen? Hieronder gaan we dieper in op de vaardigheden, talenten en werkomgeving van de ideale data analist.

bekijk alle jobs
1

het loon van een data analist

Een data analist in België verdient gemiddeld €48.000 per jaar. In een aanvangspositie kan je een jaarloon verwachten van €40.778 bruto per jaar, maar met voldoende ervaring loopt dat al snel op tot €60.000. Het gemiddelde maandloon komt op ongeveer €4.000 bruto per maand.

2

soorten data analisten

Er zijn verschillende soorten data analisten, waaronder:

 • business intelligence data analist: je identificeert patronen en interpreteert gegevens die je verzameld hebt uit bedrijfssystemen. Je verzamelt en evalueert ook externe data van concurrenten en de markt als geheel om patronen en mogelijke complicaties te achterhalen die de onderneming zouden kunnen beïnvloeden.
 • logistieke data analist: deze specialist verzamelt en beheert data in verband met de toeleveringsketen en alle procedures die daartoe behoren. Je gebruikt deze informatie om strategieën op te zetten die de verschillende procedures optimaliseren, kosten verlagen en bijdragen aan een efficiëntere productie en distributie.
 • business systems data analist: je bent vooral verantwoordelijk voor het evalueren van data en het gebruiken van gegevens om de efficiëntie van de technologische systemen van een bedrijf te verhogen. Daarbij zoek je ook naar manieren om de systemen zelf te verbeteren.
 • marketing data analist: als marketing analist help je het verkoop- en marketingteam van een bedrijf met relevante data om de markt en consument beter te begrijpen. Je analyseert de eigenschappen van de doelgroep van de organisatie om zo de beste marketingstrategieën te (helpen) ontwikkelen.
Four colleagues having a meeting in a meeting room. Financial charts in the background.
Four colleagues having a meeting in a meeting room. Financial charts in the background.
3

werken als een data analist

De data analist is erg goed met cijfers en kan gegevens op de juiste manier gebruiken om technische ideeën of concepten uit te leggen en te interpreteren. Lees verder als je meer wilt weten over het dagelijkse takenpakket en de doorgroeimogelijkheden van de data analist.

4

opleidingen en vaardigheden

Als je op een flexibele manier wilt omscholen tot data analist of je kennis en vaardigheden wilt bijschaven, is een opleiding bij Syntra een goede oplossing. Tot de verschillende modules van dit traject behoren:

 • data structuur en data modeling 
 • data management (data preparation) 
 • data management (advanced) 
 • BI & visualization 
 • eindproef. Je presenteert je eindproef voor een vakjury.

Beschik je al over een goede kennis over en ervaring met data analytics? Dan kan je altijd verder studeren, bijvoorbeeld door een postgraduaat data analist te volgen via de UCLL. Ten slotte biedt ook de VDAB ruim voldoende studietrajecten voor data analisten, waaronder online marketing workshops, cursussen over datamanipulatie, AI en trends in databankbeheer.

competenties en eigenschappen van data analisten

De data analist moet over onderstaande eigenschappen en vaardigheden beschikken om echt succesvol te worden:

 • kennis over programmeertalen: de data analist gaat om met enorme hoeveelheden gegevens en voert complexe berekeningen uit. Je moet dus weten hoe je programmeertalen gebruikt als je competitief wilt blijven. Python en R zijn erg populair, maar er zijn er nog heel wat andere veelgebruikte codetalen. Daarbij moet je goed zijn in het beheren van databases om gegevens efficiënt te kunnen organiseren en opslaan.
 • vaardigheden met visuele presentatietools: als data analist kan je je conclusies en bevindingen op een overtuigende manier weergeven door middel van kaarten en grafieken. Op die manier begrijpt je werkgever de gegevens correct. Je maakt moeiteloos gebruik van programma’s als Excel, Notebook en Tableau.
 • wiskundige en statistische vaardigheden: deze specialist heeft de verschillende statistische methodes helemaal onder de knie en gebruikt wiskundige concepten om gegevens te interpreteren. Met het nodige wiskundig inzicht bepaal je ook gemakkelijk welke tools je nodig hebt en interpreteer je gegevens correct.
 • probleemoplossend denken: data analisten begrijpen alle aspecten van een te beantwoorden vraag en weten ook precies welke vragen dat zijn. Dankzij je probleemoplossende ingesteldheid identificeer je snel patronen en trends in verschillende sets gegevens. Je spoort ook snel hiaten en 
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over data analisten:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.