bouwen aan morgen: wat maakt werken in engineering zo aantrekkelijk?
Stel je voor: je wandelt door een ziekenhuis dat bijna volledig energieneutraal draait. Jij hielp het slimme energiesysteem te ontwerpen dat dit mogelijk maakt. Of je rijdt over een brug en denkt: wauw, dit meesterwerk mocht ik mee realiseren. Dat moet een onbeschrijfelijke kick geven, toch?
Ingenieurs zijn de drijvende kracht achter vooruitgang. Van AI-toepassingen tot duurzame energie en baanbrekende medische technologie: waar innovatie nodig is, is een ingenieur aan zet. Als ingenieur bouw je letterlijk mee aan de wereld van morgen.
Werken in engineering geniet dan ook heel wat erkenning. Dat blijkt ook uit ons onderzoek bij 3000 Belgen naar de aantrekkelijkheid van de beroepen in ons land. Ingenieur komt uit een lijst van bijna 150 beroepen al voor de derde keer als het meest aantrekkelijke beroep uit ons Randstad-onderzoek.
werken als ingenieur: brains, balans en beloning
Het imago van het ingenieursberoep mag de afgelopen decennia dan al een beetje glans verloren hebben, toch zou meer dan de helft van de Belgen werken in engineering zonder aarzelen aanbevelen aan vrienden of kennissen. En dat is niet toevallig. Wie kiest voor een carrière als ingenieur, kiest voor een mix van inhoudelijke uitdaging, afwisseling en aantrekkelijke voorwaarden.
Dat blijkt ook uit ons onderzoek. Het beroep eist een top tien-positie op voor elk criterium dat mensen belangrijk vinden in een job:
- denk maar aan een aantrekkelijk loon: volgens 73% van de Belgen verdienen ingenieurs goed. Alleen chirurgen, notarissen en advocaten doen beter;
- ook op vlak van werk-privébalans scoort het beroep goed: bijna de helft van de respondenten ziet die balans als positief;
- daarnaast geloven zes op de tien Belgen dat ingenieurs in uitstekende werkomstandigheden aan de slag zijn;
- en ook wat afwisseling betreft, scoort het beroep sterk: net iets meer dan 60% beschouwt werken in engineering als gevarieerd werk.
STEM-studies not hot? De beroepen zijn wel sexy
Er kiezen nog altijd te weinig jongeren voor een STEM-opleiding. En dat is een gemiste kans, want de vraag naar technische profielen blijft jaar na jaar stijgen. Het grote aantal openstaande vacatures voor ingenieurs, mecaniciens en techniekers doet misschien vermoeden dat deze beroepen niet populair zijn, maar niets is minder waar.
Uit ons onderzoek blijkt immers dat de beroepscategorie “techniek en wetenschap” de meest aantrekkelijke is van de 18 onderzochte categorieën. En ook “bouw en techniek” haalt moeiteloos de top tien:
beroepscategorieën:
Het gebrek aan aantrekkingskracht van STEM-opleidingen heeft dus niet te maken met de aantrekkelijkheid van de beroepen die je met deze diploma’s kunt uitoefenen.
Volgens onze Randstad-woordvoerder Wim Van der Linden moet de verklaring eerder gezocht worden bij de moeilijkheidsgraad van de diverse ingenieursopleidingen: “Heel wat jongeren die de vaardigheden en de mindset hebben om uitstekende ingenieurs te worden - en vooral de jonge vrouwen - denken dat de studies te zwaar gaan zijn en laten zich afschrikken.”
Randstad laat je meebouwen aan de wereld van morgen
De nood aan talent in engineering is vandaag groter dan ooit. In zowat elke sector staan duizenden vacatures open. En met de technologische versnelling zal die vraag de komende jaren alleen maar toenemen.
Twijfel jij om een STEM-opleiding te volgen? Word je al klaargestoomd om te knallen als ingenieur en zoek je een studierelevante bijbaan? Of werk je in engineering en wil je andere manieren van werken of contractvormen ontdekken die meer op maat zijn van wat jij nodig hebt?
Bij Randstad staan onze experts in engineering klaar om je te begeleiden naar een studierelevante bijbaan of een uitdaging in engineering die écht bij jou past.