wat is een auditor?

Een auditor is iemand die bevoegd is om de financiële rekeningen van een organisatie na te zien, te evalueren en de nauwkeurigheid ervan te garanderen. Je bekijkt eveneens de naleving van de belastingwetgeving en valideert de bedrijfsactiviteiten van je werkgever om ervoor te zorgen dat het bedrijf op financieel vlak goed functioneert. 

Met de onderzoekende geest die je eigen is, identificeer je kostenbesparende maatregelen en methodes die de positie van het bedrijf verbeteren. Als economisch specialist beoordeel je de financiële gezondheid van een organisatie en geef je aanbevelingen om de inkomsten te verbeteren en de uitgaven te minimaliseren. 

Alle bedrijven hebben een interne of externe auditor nodig om de financiële status te beoordelen en de naleving van de regelgeving in de sector te garanderen. Auditors werken eveneens voor de overheid en openbare bedrijven. 

Daar volgen ze op of de overheid correct met fondsen omgaat en brengen ze in het slechtste geval minder goede financiële constructies aan het licht. 

In de privésector speelt de auditor een rol als adviseur die ervoor zorgt dat de financiële gegevens de toestand van een organisatie weerspiegelen. Je geeft onbevooroordeelde evaluaties en beveelt manieren aan om de huidige praktijken en processen van een bedrijf te verbeteren. 

Over het algemeen is het je doel als auditor om bedrijven te helpen bij het verbeteren van de operationele productiviteit, het beperken van risico's en het garanderen van compliance. Als onderdeel van de boekhoudafdeling van een bedrijf kun je niet alleen in de bank- en financiële sector werken, maar ook in dienstverlenende bedrijven of productiebedrijven.

Past werken als auditor bij jouw analytische vaardigheden? Ontdek hier welke competenties en kwalificaties je nodig hebt als  auditor. 

bekijk alle jobs
1

loon van een auditor

Het gemiddelde salaris van een auditor in Vlaanderen is €2.777 bruto per maand. Dit is een vrij algemeen gemiddelde en je salaris kan snel stijgen naarmate je meer ervaring verkrijgt. Naast het basissalaris krijgen auditors bovendien vaak ook verschillende extralegale voordelen. 

Je salaris hangt voor een stuk af van de regio waar je werkt. In grote steden kun je meer verdienen dan in de kleinere centra. In kleine steden zijn de kosten voor levensonderhoud lager dan in de grotere steden en vaak weerspiegelt het compensatiepakket dit. Een werkgever in Brussel kan dus in principe wel een hoger salaris bieden om de hogere kosten van het wonen en werken in Brussel op te vangen. 

De sector waarin je werkt bepaalt ook het potentiële loon waar je aanspraak op kunt maken. Een auditor die bijvoorbeeld in de publieke sector of bij overheidsinstanties werkt, verdient een lager salaris dan iemand die in de privésector werkt.

Multinationals vragen om extra ervaring en kwalificaties en zijn bereid om meer te betalen voor profielen die hieraan voldoen. Bij auditing vergroten certificeringen en aanvullende opleidingen je verdienpotentieel. Er is een grote vraag naar auditors, dus je kunt je richten op de mogelijkheden die het beste bij je passen.

2

soorten auditors

Je kunt je in je carrière als auditor in verschillende specialisaties verdiepen. Enkele veel voorkomende soorten auditors zijn:

  • interne auditors: voor interne auditors bepaalt je werkgever je verantwoordelijkheden en je dagelijkse werk. Het is jouw taak om de processen te beoordelen en ervoor te zorgen dat de financiële administratie voldoet aan de bedrijfsnormen en boekhoudsystemen. Je voert ook risicobeoordelingen uit en helpt managers bij het nemen van gezonde zakelijke beslissingen.
  • externe auditors: als externe auditor is het jouw taak om verplichte wettelijke of financiële controles uit te voeren om de juistheid van de administratie vast te stellen. Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de financiële administratie een accuraat beeld geeft van de financiële situatie van een bedrijf. Het rapport dat je opstelt zal onbevooroordeeld bewijs leveren van de integriteit van een bedrijf aan zijn stakeholders.
  • forensisch auditors: bij forensisch auditen is het je taak om illegale activiteiten en fraude in een bedrijf te onderzoeken. Je kunt organisaties eveneens helpen bij het bepalen van beschermingsmaatregelen om verduistering en fraude te voorkomen.
  • belastingcontroleurs: als belastingcontroleur controleer je de integriteit van de belastingaangiften van een bedrijf. Je bepaalt of een bedrijf zijn belastingverplichtingen correct heeft ingeschat.
lachende vrouw op het werk
lachende vrouw op het werk
3

werken als een auditor

Een auditor heeft een boeiende carrière met diverse verantwoordelijkheden en mogelijke werkomgevingen. Lees verder om erachter te komen hoe je werkdag eruitziet en of de job misschien iets voor jou is.

4

opleiding en vaardigheden

Wil je een auditor worden, dan doe je je voordeel met een brede financieel georiënteerde opleiding. Daarnaast kun je nog bijkomende opleidingen volgen om je kansen te vergroten.

Een van de aanbevolen opleidingen is bijvoorbeeld een opleiding in een kwaliteitsmanagementsysteem, waarvan ISO 9001 het meest bekend is. Een dergelijke opleiding biedt een grondige kennis van auditprincipes die nodig zijn om je job met succes te doen. De opleiding is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het kwaliteitsmanagementsysteem van een organisatie.

Naast de ISO 9001-opleiding bieden diverse instanties verschillende opleidingen aan die je kunnen ondersteunen als auditor of in je governance- en controlefunctie. 

competenties en eigenschappen van auditoren

Kun je je kwalificaties combineren met harde en soft skills? Dan is de kans groot dat je een succesvolle carrière als auditor tegemoet gaat. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:

  • analytische vaardigheden: het is jouw taak om problemen in documentatie te identificeren en effectieve oplossingen te bedenken. Om de financiële administratie te beoordelen en bedrijfsprocessen te analyseren, heb je uitzonderlijke analytische vaardigheden nodig om de beschikbare informatie te onderzoeken en te interpreteren.
  • organisatorische vaardigheden: in de rol van auditor werk je met verschillende financiële documenten en soms moet je documenten van meerdere klanten bijhouden. Sterke organisatorische vaardigheden helpen je bij het sorteren van documentatie en het bijhouden van papierwerk om accurate resultaten te leveren.
  • communicatieve vaardigheden: je werkt nauw samen met klanten en het hoger management. Daarom is het cruciaal om goede communicatieve vaardigheden te hebben. Je moet de behoeften en zorgen van je klanten begrijpen om oplossingen te kunnen bieden. Soms moet je presentaties geven over je auditbevindingen of rapporten schrijven, waarvoor goede communicatieve vaardigheden eveneens nodig zijn.
  • wiskundevaardigheden: bij auditing ben je het grootste deel van de dag bezig met het kraken van getallen en het analyseren van gegevens om feiten en cijfers te interpreteren. Als je in staat bent om wiskundige vaardigheden, vaardigheid in gegevensanalyse en boekhoudkundige vaardigheden te combineren, kun je succesvol zijn in je carrière als auditor.
  • aandacht voor detail: fouten bij de controle hebben ernstige gevolgen, waaronder boetes en rechtszaken. Je moet letten op details bij het onderzoeken van de boekhouding om je klanten te helpen boetes en aansprakelijkheden te voorkomen.
5

FAQ

Hier enkele van de veel gestelde vragen over de job als auditor.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.