wat is een project manager?

Project managers houden zich vooral bezig met het organiseren en uitvoeren van projecten. Dit betekent dat je een leidinggevende functie hebt en bepaalt welke hulpmiddelen er nodig zijn om het project tot een goed einde te brengen. Daarnaast sta je in voor het beheer van de teams en middelen die tot je beschikking worden gesteld. Project managers zijn verantwoordelijk voor concrete zaken, van het opstellen van plannen tot budgetbeheer. Daarnaast motiveer en ondersteun je ook teamleden.

Als je graag houdt van een dynamische en uitdagende werkomgeving, dan is een job als project manager iets voor jou. Je inspireert anderen om mijlpalen te bereiken en resultaten te boeken. Daarbij besef je het belang van zowel het grote plaatje als de kleinste details, een onmisbare eigenschap van een succesvolle project manager. Dit houdt in dat je het basisplan opstelt voor het project, maar ook (werk)roosters ontwikkelt en elk lid van het team zijn of haar eigen specifieke taken geeft om doelen te bereiken.

In tegenstelling tot de meeste specialisten werkt een project manager in zowat elke sector. Zo stel je een plan op voor bouwprojecten, maar draag je ook bij aan de marketing van een bedrijf of de ontwikkeling van projecten in de IT-sector. Ben je een geboren leider? Kies dan voor een job als project manager en lees snel verder om te weten hoe je het echt kunt maken in deze job.

bekijk alle jobs
1

het loon van een project manager

In België ligt het minimumloon van een project manager rond de €2.800 bruto per maand. Gemiddeld kan je rekenen op een maandsalaris van €4.400, maar dat bedrag stijgt naarmate je meer ervaring hebt. Vaak verdienen succesvolle project managers tot wel €6.000 per maand.

2

soorten project managers

Project managers aan de slag in verschillende sectoren. Hieronder enkele populaire specialisaties:

 • IT project manager: project managers in de IT-sector lossen problemen op in verband met ICT en software. In bepaalde gevallen moet je hiervoor updates doorvoeren aan software of een netwerk. Software project managers helpen teams in de IT ook om nieuwe programma’s te ontwikkelen.
 • project manager in de energiesector: in de energiesector beheer je projecten in verband met energie-infrastructuur en onderhoud je bestaande energievoorzieningsinstallaties- en methodes in bedrijven.
 • project manager in de bouwsector: als je project manager bent in de bouw, werk je vooral samen met architecten bij het opstellen van een bouwplan. Je houdt ook toezicht op de bouwwerkzaamheden van A tot Z.
995.jpg
995.jpg
3

werken als project manager

Als project manager maak je gebruik van bepaalde principes om een idee in de realiteit om te zetten. Hiervoor moet je het project in kleinere mijlpalen onderverdelen voor je team. Hieronder lees je meer over het takenpakket van een project manager. 

4

opleidingen en vaardigheden

Hoe word je precies project manager in België? Er bestaan verschillende opleidingen bij uiteenlopende instanties, zoals de NCOI. Tot zo’n opleiding behoren meerdere modules, waaronder:

 • basisopleidingen in projectmanagement
 • verdiepingsmodules in projectmanagement
 • certificering in projectmanagement
 • agile en scrum projectmanagement
 • PRINCE2 projectmanagement
 • PMI projectmanagement

Andere instanties, zoals VlerickEMS Brussels zijn eveneens betrouwbare centra voor een opleiding tot project manager. Ben je op zoek naar een online cursus in deze richting? Bezoek dan zeker de VDAB, waar je heel wat opleidingen vindt die een combinatie zijn van theoretische en praktische modules.

competenties en eigenschappen van project managers

De juiste opleiding tot project manager is belangrijk, maar dit is niet het enige dat je zal helpen om een goede manager te worden. Hieronder enkele centrale eigenschappen van een succesvolle project manager:

 • onderhandelen: project managers zijn geboren onderhandelaars en halen op die manier zo veel mogelijk uit contracten en deals. Deze vaardigheden zijn ook belangrijk om investeerders te overtuigen om mee te gaan in je project.
 • leiding geven: een project manager is een geboren leider en kan mensen motiveren om doelen te bereiken. Daarbij ben je goed in het beheren van (financiële) middelen die essentieel zijn voor je project.
 • organisatorisch inzicht: zonder een goede organisatie kan je een project niet tot een goed einde brengen en deze vaardigheid is dan ook van groot belang voor de project manager. Je multitaskt moeiteloos, prioritiseert belangrijke taken en verdeelt grote projecten onder in kleine mijlpalen.
 • probleemoplossend denken en handelen: je pakt elk probleem dat zich tijdens het project voordoet doelgericht en gestructureerd aan, je minimaliseert risico’s en bereikt zodoende goede resultaten.
 • computervaardigheden: als project manager ben je goed met computers en werk je probleemloos met belangrijke software voor je project. Op die manier organiseer je teams en houd je werkschema’s bij. Soms gebruik je ook spreadsheets om gegevens te analyseren.
 • communicatieve en sociale vaardigheden: project managers werken samen met andere specialisten en moeten dus duidelijk kunnen communiceren met teams en andere partijen.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over project managers:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.