wat is een controller?

Controllers zijn senior executives die werken als het hoofd van de boekhouding en toezicht houden op de voorbereiding van financiële rapporten, inclusief resultatenrekeningen en balansen. Ze kijken de grootboeken na op nauwkeurigheid en elimineren eventuele fouten. Controllers zijn in dienst van banken, overheidsinstanties en grote bedrijven. 

Financial controllers werken nauw samen met verschillende afdelingen van een bedrijf, zoals de boekhouding en auditors. Ze maken rapporten die de financiële vooruitzichten van een bedrijf in de loop van de tijd bepalen. Bovendien zorgen ze ervoor dat de maandelijkse financiële overzichten nauwkeurig en tijdig worden ingevuld. Controllers zijn ook verantwoordelijk voor het indienen van papierwerk bij wettelijke instanties. Bedrijven verwachten van controllers dat ze de processen binnen elk team verbeteren om de deadlines voor de rapportage efficiënt te kunnen halen.

Controllers rapporteren rechtstreeks aan de CEO of de raad van bestuur, waar ze inzicht bieden in het beheer van het bedrijfsbudget en aanbevelingen doen om dit te verbeteren. 

Een goede controller heeft een analytische mentaliteit en is motiverend en flexibel. Continu bijleren is een belangrijke factor in deze job. In deze uitdagende rol kom je regelmatig voor onverwachte veranderingen en torenhoge verwachtingen te staan. Jouw vermogen om hier adequaat op te reageren, bepaalt of je geschikt bent voor deze functie. 

bekijk alle jobs
1

loon van een controller

Het loon van een controller is afhankelijk van de ervaring die je op zak hebt. Als business controller mag je gemiddeld rekenen op een bruto jaarsalaris van €54.300. Als starter ligt je loon rond €46.100 en naarmate je meer ervaring opdoet, verdien je tot wel €64.500. Niet alleen je ervaring bepaalt je loon, maar ook de regio waarin je tewerkgesteld bent. Zo verdient een business controller in Brussel gemiddeld € 6.000 meer dan in Antwerpen. 

Als financial controller start je met een bruto jaarsalaris van € 30.800 dat na ruim vijftien jaar ervaring kan oplopen tot wel €100.000. In beide functies mag je rekenen op een reeks extralegale voordelen.

2

soorten controller

Er zijn meerdere soorten controllers, zoals:

  • financial controller: een financial controller geeft leiding aan een team van accountants die toezicht houden op de dagelijkse financiële operaties van een bedrijf. Jouw taak is het uitvoeren van de boekhoudkundige functies, waarbij je de leiding hebt over de administratie en de boeken van het bedrijf. Naast inzicht in de boekhouding heb je een goed begrip van de bedrijfsactiviteiten om nauwkeurige analyses te kunnen maken die strategische beslissingen ondersteunen. 
  • credit controller: een credit controller analyseert het beschikbare krediet en beoordeelt de schulden van het bedrijf. Je voert kredietbeoordelingen uit, stelt afbetalingsplannen op en houdt nauwkeurig de financiële gegevens en de terugbetalingsvoorwaarden van elke schuldeiser bij. Daarnaast zorg je er ook voor dat het bedrijf tijdig geld ontvangt van zijn schuldeisers.
  • business controller: een business controller ondersteunt een bedrijf met rapporten van informatie over het bedrijf en financiële gegevens en gerichte analyses hiervan. Nadat je analyses hebt gemaakt over het rendement van investeringen en winstgevendheid van het bedrijf adviseer je het management en de raad van bestuur over de toekomst. 
Please use these images in the context of inclusion projects
Please use these images in the context of inclusion projects
3

werken als een controller

Als controller kijk je naar het grotere financiële plaatje van het bedrijf en assisteer je het management bij de financiële strategie. Hieronder vind je een overzicht van de specifieke taken van een controller. 

4

opleidingen en vaardigheden

Om als business of financial controller aan de slag te gaan, heb je een diploma nodig in financiën, boekhouding of bedrijfskunde. In deze opleidingen leer je de vaardigheden om de verschillende boekhoudkundige functies uit te voeren. Nadat je je diploma hebt gehaald, doe je enkele jaren ervaring op als accountant of auditor. Zodra je vijf jaar of meer ervaring hebt opgedaan, groei je mogelijk  door naar een functie als controller. Wil je graag de knepen van het vak leren? Dat kan in een basisopleiding business controller of financial controller. Deze opleidingen helpen je om de juiste vaardigheden voor de functie verder te ontwikkelen. 

competenties en eigenschappen van controllers

Als controller heb je een paar eigenschappen nodig die je verder helpen in de functie:

  • financieel inzicht: je hebt een sterk financieel inzicht nodig om de financiële gegevens van een bedrijf correct te interpreteren en te analyseren. Financieel inzicht helpt je de financiële gezondheid en de risico’s van een investeringsmogelijkheid te beoordelen. 
  • probleemoplossend vermogen: tijdens het opstellen van boekhoudkundige informatie kunnen zich problemen voordoen. Dankzij je probleemoplossend vermogen anticipeer je op risico’s en vind je manieren om de problemen in te perken voordat ze escaleren. Bovendien gebruik je je probleemoplossend vermogen bij procesoptimalisatie die de efficiëntie verhoogt en kosten bespaart. 
  • leiderschap en teammanagement: als controller heb je de leiding over een team van boekhoudkundige en financiële experts. Het is jouw taak om respect af te dwingen en je teamleden te inspireren tot handelen. Dankzij je leiderschapsvaardigheden optimaliseer je de prestaties van het hele team en verbeter je zo de interne efficiëntie. 
5

FAQ

Hier vind je antwoord op de meestgestelde vragen over controllers.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.