Wie talent wil aantrekken, motiveren én aan boord houden, moet heel wat meer doen dan investeren in employer branding. Wat mensen écht aan een organisatie bindt, is de combinatie van drie belangrijke pijlers: hun job, hun werkgever en de persoon voor wie ze werken. In die driehoek – job, company, boss – schuilt dan ook de sleutel tot duurzame verbondenheid. Met een dragende rol weggelegd voor sterk leiderschap.
Waarom dat zo is, hoe die drie zich verhouden tot elkaar en wat dat dan concreet betekent voor jou als werkgever? Aan het woord: Olivier Lefèvre, onze director public affairs en talent advisory services.
alles begint bij de job
“Uit ons onderzoek naar de meest aantrekkelijke beroepen blijkt dat 90% van de mensen in de eerste plaats voor een bepaald beroep kiest", geeft Olivier aan. “Mensen kiezen hun studies zelden met het voornemen om bij een specifiek bedrijf te gaan werken. Ze kiezen voor een beroep. Vaak vanuit passie. Soms vanuit pragmatiek. Pas daarna kiezen ze voor een sector of een werkgever. Niet jouw aantrekkelijkheid als werkgever, maar de job die jij te bieden hebt, is dus het eerste haakje naar talent.”
Volgens Olivier kunnen werkgevers zeker ook een invloed uitoefenen op hoe aantrekkelijk een beroep wordt ervaren, maar ligt hun kracht vooral in de manier waarop ze de jobs binnen dat beroep vormgeven. “Werkgevers bepalen de concrete invulling van het beroep aan de hand van de jobs die ze aanbieden,” legt hij uit.
“Een bedrijf met veel onaantrekkelijke jobs zal zich extra moeten onderscheiden als werkgever,” vervolgt hij. “Maar zelfs met aantrekkelijke jobs is er geen garantie op succes. Je moet ze ook goed inrichten en consistent naar buiten brengen. Dat vraagt om een strategische oefening: zijn de jobs aantrekkelijk? Bieden ze autonomie? Hoe zit het met de arbeidsomstandigheden?”
Olivier benadrukt dat een aantrekkelijke job – zeker ook voor arbeiders, want dat wordt soms vergeten – aan drie voorwaarden voldoet:
“In de eerste plaats moeten het loon en de arbeidsvoorwaarden correct zijn. Daarnaast moet de job zingeving bieden. En de medewerker moet zich emotioneel gewaardeerd voelen in zijn of haar rol.”
employer branding op basis van duurzaam werkgeverschap
Werkzoekenden kiezen pas in tweede instantie voor een werkgever. Randstad doet al een kwarteeuw onderzoek naar de aantrekkelijkheid van de Belgische werkgevers.
“In die tweede fase speelt employer branding een belangrijke rol”, vult Olivier aan, “Maar employer branding mag nooit een soort van losstaande imagocampagne zijn die evenveel wind maakt als ze rook verspreidt. Echte aantrekkingskracht ontstaat wanneer aantrekkelijk werkgeverschap verankerd zit in de strategische doelstellingen van je organisatie.”
De vraag naar hoe dat er dan precies uitziet in de praktijk, brengt hem naadloos bij zijn ABC van duurzaam werkgeverschap: ambitie, balans en connectie.
ambitie
“Bedrijven moeten vandaag extreem ambitieus durven zijn,” benadrukt hij. “Dat begint bij de manier waarop je jouw jobs organiseert. Ook in een snel veranderende wereld tegen een economisch onzekere achtergrond moet je vooruit blijven denken. Dat vraagt best veel lef én een sterke langetermijnvisie.”
Volgens Olivier is die ambitie alleen houdbaar als je talent ziet als een investering, niet als een kost.
“Talent is human capital, geen human resource. Bedrijven die mensen puur als kostenpost beschouwen en onder druk van de economische vooruitzichten in paniek gaan afschalen, zetten zichzelf buitenspel. Want als de economie straks weer aantrekt en ze het nodige talent opnieuw moeten zoeken op deze structureel krappe arbeidsmarkt, wacht hen een onmogelijke inhaalbeweging.”
Talent is human capital, geen human resource. Wie daarin blijft investeren, wint het van wie afbouwt.
balans
“Tegelijk moet er ook balans zijn,” vult hij aan. “Een gezonde afstemming tussen je missie, visie en de verwachtingen van je medewerkers. Als die drie niet op elkaar afgestemd zijn, krijg je te maken met een hoge turnover, absenteïsme en een dalend engagement. Met alle gevolgen van dien voor je productiviteit.”
connectie
“De C staat voor connectie. Hier is een hoofdrol weggelegd voor de leidinggevende als verbindende schakel. Leidinggevenden zorgen er immers voor dat de ambitie van jouw bedrijf vertaald wordt naar de praktijk. Ze zijn gids, gatekeeper én motivator.”
de leidinggevende als bruggenbouwer
“De leidinggevenden in jouw organisatie spelen een sleutelrol in de driehoek,” benadrukt Olivier. “Zij zijn de gidsen, de vertalers van de strategie naar de praktijk. Ze bewaken het evenwicht tussen wat het bedrijf nodig heeft en wat medewerkers verwachten.”
Leiderschap draait immers al lang niet meer alleen om expertise of controle. Het vraagt om een bredere, mensgerichte invulling.
“Een sterke leider weet te motiveren en te verbinden. Hij of zij bewaakt de balans tussen ambitie en haalbaarheid. En bovenal: sterke leiders helpen hun mensen om hun beste zelf te zijn.”
Het is precies die verbindende kracht die hen onmisbaar maakt. “Zij boeien en binden. Ze zorgen tegelijk voor engagement én productiviteit. En ze brengen de connectie tot stand – tussen de job, het bedrijf en de mens.”
Om die rol goed te kunnen opnemen, hebben leidinggevenden de juiste randvoorwaarden nodig.
“We noemen dat ‘freedom within the frame’.” verduidelijkt Olivier, “Ze moeten kunnen rekenen op duidelijkheid, visie en stabiliteit vanuit de organisatie. Pas dan kunnen ze de complexe puzzel met succes in elkaar passen.”
Sterke leiders helpen mensen hun beste zelf te zijn. Ze vormen de brug tussen strategie en dagelijkse realiteit.
praktische tips voor werkgevers
De vraag naar hoe je die driehoek tussen job, werkgever en leidinggevende succesvol uitbouwt, beantwoordt Olivier heel pragmatisch.
“Begin simpel,” raadt hij aan. “Maak eerst een foto van waar je vandaag staat. Wat loopt goed? Wat wil je behouden? Wat kan beter? En vooral: waarmee moet je stoppen?”
Die momentopname vormt de basis voor een gap-analyse die richting geeft. “Van daaruit vertaal je de inzichten naar concrete, haalbare stappen. Geen grootse plannen op papier, maar praktische acties die het verschil maken.”
Het klinkt eenvoudig, maar het lukt alleen als het fundament goed zit. “Je moet het juiste kader creëren,” legt Olivier uit. “Zorg voor duidelijke doelstellingen, een heldere visie én voldoende ruimte voor je leiders om hun rol op te nemen. Geef hen bovendien het vertrouwen én de middelen om te bouwen aan duurzaam werkgeverschap en dan heb je alle zaadjes geplant om het magnetisch veld van de driehoek tussen job, werkgever en leidinggevende te activeren.”
Hebben jouw employer branding-initiatieven weinig impact en wil je weten hoe je werk maakt van duurzame aantrekkingskracht?
ontdek het hier