versie november 2024.

1. werkingssfeer

1.1 Elke terbeschikkingstelling door Randstad van uitzendkrachten geschiedt uitsluitend onder de voorwaarden bij de aanvraag schriftelijk en uitdrukkelijk overeengekomen en onder de hierna bepaalde algemene voorwaarden, die integraal deel uitmaken van de overeenkomst gesloten tussen de gebruiker en Randstad, opgesteld overeenkomstig de wet van 24 juli 1987. Deze algemene voorwaarden gelden eveneens zodra de gebruiker een aanvraag/vacature toevertrouwt aan Randstad en Randstad kandidaten voorstelt aan de gebruiker.

1.2 Randstad werkt steeds volgens de Business Principles, gebaseerd op haar kernwaarden: kennen, dienen, vertrouwen, simultane belangenbehartiging en streven naar perfectie. Randstad handelt met integriteit en eerbiedigt de mensenrechten. Raadpleeg onze Business Principles.

1.3 Eventuele aankoop- of andere voorwaarden van de gebruiker zijn niet van toepassing en worden door Randstad uitdrukkelijk van de hand gewezen.

1.4 Elke afwijking op deze algemene voorwaarden dient schriftelijk en uitdrukkelijk te worden overeengekomen.

2. de aanvraag

2.1 De Gebruiker verstrekt bij zijn aanvraag aan Randstad tijdig alle voor een goede selectie relevante informatie, waaronder een accurate omschrijving van de functie en de vereiste kwalificaties. De Gebruiker kan daarbij enkel functierelevante criteria opgeven. Daarnaast verstrekt de Gebruiker bij zijn aanvraag eveneens het loon, de werktijden en de pauzes, de arbeidsduur, de werkzaamheden, de plaats van tewerkstelling, de arbeidsomstandigheden en de beoogde looptijd van de opdracht. Als de Gebruiker de uitzendkracht prestaties zal laten verrichten binnen de Europese Economische Ruimte, zal de Gebruiker voorafgaandelijk aan de detachering van de uitzendkracht Randstad schriftelijk op de hoogte brengen in welke land(en) de uitzendkracht werkzaam zal zijn. De Gebruiker vrijwaart Randstad voor alle gevolgen die voortvloeien uit het niet naleven van deze verplichting.

2.2 Randstad bepaalt aan de hand van de door de Gebruiker verstrekte informatie en de haar bekende hoedanigheden, kennis en vaardigheden van de kandidaten, welke kandidaten zij aan de Gebruiker voorstelt. De Gebruiker kan een voorgestelde kandidaat afwijzen voor zover dit gebeurt om functierelevante of andere gerechtvaardigde redenen. 

2.3 Randstad spant zich in om tijdig een potentieel geschikte kandidaat voor te stellen. Randstad is niet gehouden tot vergoeding van enige schade of kosten aan de Gebruiker, indien Randstad om welke reden dan ook niet of niet tijdig een kandidaat kan voorstellen. Randstad is niet aansprakelijk, indien een door haar voorgestelde kandidaat om welke reden dan ook niet als uitzendkracht ter beschikking kan worden gesteld van de Gebruiker of een aangegane uitzendopdracht (voortijdig) beëindigt.

2.4 Randstad is niet aansprakelijk voor schade in verband met het inzetten van kandidaten die niet blijken te voldoen aan de door de Gebruiker gestelde eisen en verwachtingen, tenzij die schade aantoonbaar het rechtstreekse gevolg is van een toerekenbare fout van Randstad bij de selectie.

2.5 Als de Gebruiker zelf een eigen selectie maakt zonder inmenging van Randstad, dan is enkel de Gebruiker volledig aansprakelijk voor deze selectie, en de Gebruiker zal Randstad vrijwaren voor enige aansprakelijkheid terzake van derden of van de uitzendkracht.

2.6 Elke termijn die door Randstad wordt aangegeven is slechts indicatief en zoals onder meer afhankelijk van de door de Gebruiker verschafte informatie conform de Art.2 en 3 van deze voorwaarden. Overschrijding van de termijnen zal geen recht geven op schadevergoeding, noch op ontbinding van de overeenkomst.
 

3. verplichtingen van de gebruiker bij uitzendarbeid

3.1 Zodra een geschikte kandidaat door de Gebruiker wordt weerhouden, wordt door Randstad een commerciële overeenkomst gesloten met de Gebruiker enerzijds, en een arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid met de weerhouden uitzendkracht anderzijds. De Gebruiker verstrekt hiervoor aan Randstad tijdig alle noodzakelijke informatie opdat Randstad aan de uitzendkracht een correcte arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid kan aanbieden vóór de aanvang van de tewerkstelling. De Gebruiker geeft daarbij minimaal de volgende gegevens door:

  • naam en nummer van zijn paritair comité, en zijn paritair subcomité indien van toepassing;
  • de al dan niet aanwezigheid van een vakbondsafvaardiging in zijn bedrijf;
  • de toepasselijke reden van uitzendarbeid; in geval van de reden “instroom” eveneens of het om een eerste, tweede of derde tewerkstellingspoging gaat;
  • de plaats van de tewerkstelling;
  • de duurtijd van de met de uitzendkracht af te sluiten (opeenvolgende) arbeidsovereenkomst(en) voor uitzendarbeid;
  • de arbeidstijdregeling in zijn onderneming;
  • de beroepskwalificatie van de uitzendkracht;
  • het loon van de vaste werknemer(s) met dezelfde kwalificatie in de onderneming van de Gebruiker;
  • de specifieke kenmerken van de door de uitzendkracht in te nemen arbeidsplaats (de werkpost, het resultaat van de risico-evaluaties, het medisch toezicht en de persoonlijke beschermingsmiddelen).

    Bovendien dient de Gebruiker elke wijziging dienaangaande onmiddellijk en schriftelijk (of mondeling met een schriftelijke bevestiging binnen 4 uur na de mondelinge mededeling) te communiceren aan Randstad. Zonder exhaustief te zijn, betreft dit onder meer volgende informatie:
  • de mogelijke situaties van staking of lock-out of andere vormen van tijdelijke werkloosheid;
  • elk eventueel arbeidsongeval;
  • elke wijziging in aanvang, duurtijd en einde van de lopende arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid die een invloed heeft op de door Randstad uit te voeren Dimona-melding;
  • de laattijdige aanwezigheid of de afwezigheid van de uitzendkrachten;
  • de niet-hernieuwing van een opdracht;
  • ...
     

3.3 Bij de aanvraag van een uitzendkracht voor een flexi-job, is het de verantwoordelijkheid van de Gebruiker om na te gaan of aan alle voorwaarden van de flexi-job wetgeving is voldaan (o.a. toegelaten sector, hoofd NACE-code, functie, maximumloon, verbod tewerkstelling in eigen of verbonden onderneming, …). Indien het statuut van flexi-job naderhand, om welke reden ook, blijkt niet toegelaten te zijn, zal Randstad de prestaties van de betrokken uitzendkracht rechtzetten naar een reguliere tewerkstelling en zal zij deze prestaties aan de Gebruiker factureren aan de gewone coëfficiënten van toepassing op de functie. Tijdens de tewerkstelling van een uitzendkracht in een flexi-job moet de Gebruiker elke aanpassing aan de afgesproken werktijden tijdig doorgeven zodat Randstad de overeenkomstige wijziging aan de Dimona kan uitvoeren binnen de door de overheid opgelegde termijn. Bij gebrek daaraan is Randstad minimaal de contractuele uren verschuldigd en zullen deze aan de Gebruiker worden gefactureerd.

3.4 De Gebruiker is als enige aansprakelijk voor de gevolgen voortvloeiend uit het niet, laattijdig, onvoldoende of foutief doorgeven van alle informatie. Alle rechtzettingen en/of kosten hierdoor veroorzaakt, geven aanleiding tot bijkomende facturatie aan de Gebruiker. De Gebruiker zal daarbij Randstad vrijwaren voor enige vordering van derden.

3.5 De aansprakelijkheid voor de correcte toepassing van de redenen en termijnen van uitzendarbeid berust exclusief bij de Gebruiker; in het kader van die redenen zorgt hij eveneens, in de door de wet voorziene gevallen, voor de nodige toelatingen van zijn eigen vakbondsafvaardiging en mededelingen aan de bevoegde overheidsinstanties. Bij gebruik van dagcontracten is de Gebruiker als enige verantwoordelijk voor de nood aan flexibiliteit en het bewijs daarvan.

3.6 Indien de door de Gebruiker opgegeven duurtijd van de met de uitzendkracht af te sluiten (opeenvolgende) arbeidsovereenkomsten voor uitzendarbeid onderworpen is aan wettelijk of bij CAO bepaalde voorwaarden, procedures en/of beperkingen, zoals het geval is voor opeenvolgende dagcontracten, is het de uitsluitende verantwoordelijkheid van de Gebruiker om deze op te volgen en na te leven. Alle eventuele financiële compensaties en/of sancties die in dit verband worden voorzien of opgelegd, zijn ten laste van de Gebruiker en worden desgevallend door Randstad bijkomend gefactureerd.  

3.7 Overeenkomstig artikel 10 van de wet van 24 juli 1987 hebben de uitzendkrachten minimaal recht op hetzelfde brutoloon, premies, maaltijdcheques, kostenvergoedingen en andere looncomponenten alsof ze vast in dienst zouden zijn bij de Gebruiker. Hetzelfde geldt voor alle indexaties, conventionele loonsverhogingen en eventuele nieuwe loonelementen die tijdens de tewerkstelling van de uitzendkracht van kracht worden bij de Gebruiker. De Gebruiker dient deze loongegevens, evenals hun toekenningsmodaliteiten, mee te delen aan Randstad. 


3.8 Overeenkomstig artikel 19 van de Wet van 24 juli 1987 staat de Gebruiker tijdens de duur van de tewerkstelling van de uitzendkracht in voor de toepassing van de bepalingen van de wet inzake reglementering en bescherming van de arbeid die op de plaats van tewerkstelling gelden. Hieruit volgt dat de Gebruiker de uitzendkrachten op gelijke voet moet behandelen als zijn vast personeel, zo onder meer wat betreft arbeidsreglement, arbeidstijd, toezicht op deeltijdse arbeidsprestaties, arbeidsduurvermindering, compensaties, pauzes, feestdagen, zondagwerk en nachtarbeid. Indien de Gebruiker dit (de met de uitzendkracht contractueel overeengekomen arbeidsduur) niet respecteert, zelfs bij andere met de uitzendkracht overeengekomen arbeidsvoorwaarden, is hij gehouden om Randstad te vergoeden voor de kosten die verbonden zijn aan deze veranderde tewerkstelling voor Randstad, zo onder meer na sociale inspectie.

3.9 toepassing van de Richtlijn (EU) 2019/1152 betreffende transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Indien de uitzendkracht nadelige behandeling inroept nadat hij een vorm van werk met meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden heeft aangevraagd, moet Randstad het bewijs leveren dat de nadelige maatregel werd getroffen om redenen die vreemd zijn aan de uitoefening van de rechten die voortvloeien uit cao nr. 161. Aangezien enkel de Gebruiker kan aangeven of er een vorm van werk met meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden al dan niet beschikbaar is, moet hij, op eenvoudig schriftelijk verzoek van Randstad, binnen een termijn van zeven kalenderdagen schriftelijk aantonen dat er geen sprake is van nadelige behandeling, d.w.z. aantonen dat er redenen bestaan die vreemd zijn aan de uitoefening van de rechten die voortvloeien uit cao nr. 161 en hiervoor de nodige bewijsstukken aanleveren. Indien Randstad veroordeeld wordt tot een schadevergoeding, behoudt Randstad zich het recht voor om de schadevergoeding op de Gebruiker te verhalen. 

3.10 De Gebruiker is medeverantwoordelijk voor de correcte toepassing van de Richtlijn (EU) 2019/1152 betreffende transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Wanneer de uitzendkracht een vorm van werk met meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden aanvraagt, moet Randstad krachtens artikel 8 van cao nr. 161 de aanvraag schriftelijk en gemotiveerd beantwoorden binnen een termijn van één maand. Op eenvoudig schriftelijk verzoek van Randstad, deelt de Gebruiker binnen een termijn van zeven kalenderdagen schriftelijk aan Randstad mee of er al dan niet een vorm van werk met meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden bij de Gebruiker mogelijk is. Ingeval van weigering, uitstel of tegenvoorstel, deelt de Gebruiker de concrete motieven hiervoor mee binnen dezelfde termijn. Indien de Gebruiker niet binnen de gestelde termijn de concrete redenen aan Randstad meedeelt, behoudt het Randstad zich het recht voor om de boete krachtens artikel 174/2 van het Sociaal Strafwetboek op de Gebruiker te verhalen. 

3.11 Inzake welzijn op het werk (arbeidsveiligheid en -hygiëne) geniet de uitzendkracht eveneens hetzelfde niveau van bescherming als de vaste werknemers van de Gebruiker. De uitzendkracht mag slechts die werkzaamheden uitvoeren zoals vermeld op de werkpostfiche of, indien geen werkpostfiche vereist is, zoals vermeld in de bijzondere commerciële voorwaarden, meer bepaald in de beschrijving van de werkpost, de vereiste beroepskwalificatie en het resultaat van de risico-evaluatie.

Overeenkomstig de artikelen X.2-3 tot X.2-5 van de Codex over het welzijn op het werk dient de Gebruiker, in de voorziene gevallen, de werkpostfiche in te vullen en, vóór de terbeschikkingstelling van de uitzendkracht, aan Randstad over te maken. Bij het opstellen van deze werkpostfiche garandeert de Gebruiker het advies ingewonnen te hebben van zijn preventiedienst en arbeidsgeneesheer.

De Gebruiker is verantwoordelijk voor het organiseren van alle mogelijke opleidingen (zoals met het oog op de veiligheid op de arbeidsplaats) gerelateerd aan het werk van de uitzendkracht.

De Gebruiker draagt de eindverantwoordelijkheid voor het ter beschikking stellen van de werkkledij en de persoonlijke beschermingsmiddelen, evenals voor de reiniging, de herstelling en het behoud in normale gebruiksklare staat ervan, zelfs indien een afwijkende commerciële overeenkomst over de levering hiervan met Randstad werd afgesloten.

3.12 In geval van arbeidsongeval van een uitzendkracht zal de Gebruiker, na alle dringende maatregelen te hebben getroffen, onmiddellijk Randstad verwittigen en alle nodige informatie verschaffen voor het opstellen van de ongevalaangifte. Bij uitstel of verzuim hiervan zal de Gebruiker rechtstreeks aansprakelijk zijn. Bij ernstig arbeidsongeval zal de Gebruiker het omstandig verslag opmaken en instaan voor de bijbehorende kosten. Randstad zal de nodige inlichtingen ter beschikking stellen en, indien nodig, meewerken aan het onderzoek.

3.13 De Gebruiker verbindt zich ertoe om bij aanvang van het contract en voor de duur ervan, onmiddellijk en schriftelijk alle nodige informatie te communiceren aan Randstad aangaande de wettelijke verplichtingen om een uitzendkracht op een juridisch correcte manier te detacheren naar het buitenland, evenals elke mogelijke wijziging die zich daarbij zou kunnen voordoen. De Gebruiker is verantwoordelijk, in de gevallen die bij de wet zijn bepaald, om de nodige vergunningen te verkrijgen en de vereiste aangiften in te dienen om uitzendkrachten naar het buitenland te detacheren. Randstad kan in geen enkel geval aansprakelijk worden gesteld in geval van het niet naleven van bovenvermelde bepalingen door de Gebruiker en zal alle eventueel hierdoor opgelopen schade factureren aan de Gebruiker.

3.14 Randstad zal pas overgaan tot de uitbetaling van de kosten eigen aan de werkgever nadat Randstad door de Gebruiker in het bezit werd gesteld van de nodige stavingsstukken. Indien er, na controle door de fiscus of de RSZ, een rechtzetting moet uitgevoerd worden, draagt de Gebruiker hiervoor de volledige aansprakelijkheid. De kosten die hieruit voortvloeien, zijn eveneens ten laste van de Gebruiker en zullen door Randstad aan de Gebruiker gefactureerd worden.

3.15 De Gebruiker is ervan op de hoogte dat conform art. 33, §1 van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, elke werkgever verplicht is een Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk op te richten. Indien de bedoelde interne dienst niet alle opdrachten die hem krachtens deze wet en de uitvoeringsbesluiten zijn toevertrouwd, zelf kan uitvoeren, moet de Gebruiker aanvullend een beroep doen op een erkende externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.

3.16 De Gebruiker engageert zich eveneens tot het verstrekken van alle relevante en nodige informatie aan Randstad opdat Randstad de rapportage- en informatieplichten in het kader van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) correct kan naleven.

3.17 Indien de Gebruiker de uitzendkrachten tijdelijk werkloos wil stellen, dan moet hij alle informatie hieromtrent tijdig doorgeven aan Randstad om de aangiften van tijdelijke werkloosheid correct te kunnen doen. Indien de tijdelijke werkloosheid geweigerd wordt, dan zullen alle kosten doorgefactureerd worden aan de Gebruiker.
 

4. facturatie & betaling van toepassing op uitzendarbeid

4.1 Tenzij schriftelijk en uitdrukkelijk anders is overeengekomen of bepaald in deze voorwaarden, wordt er wekelijks gefactureerd.

4.2 De facturatie gebeurt op basis van:

  • het brutoloon en de overige loonelementen van toepassing op de uitzendkracht; Deze worden door Randstad verhoogd bij indexaties van de lonen en de conventionele loonsverhogingen die van toepassing zijn bij de Gebruiker. 
  • de tijdverantwoording (=de prestaties zoals doorgegeven door de Gebruiker op papier, op elektronische wijze, via Workaniser of op een andere overeengekomen wijze) met een minimum van de door Gebruiker aangevraagde uren, behoudens wanneer er minder uren gepresteerd werden door het uitsluitend toedoen van de uitzendkracht en indien aan de informatieverplichting zoals voorzien in deze algemene voorwaarden werd voldaan;
    Ongeacht de wijze van tijdverantwoording bevestigt de Gebruiker de juistheid van de opgegeven prestaties en de uitvoering van de werkzaamheden verricht door de uitzendkracht. De Gebruiker is aansprakelijk voor fouten in de tijdverantwoording. Ongeacht de wijze van tijdverantwoording zorgt de Gebruiker ervoor dat Randstad, zo snel mogelijk maar uiterlijk voor 12:00 uur op maandag aansluitend aan de door de uitzendkracht gewerkte week, over de juiste en volledige tijdverantwoording beschikt. Indien de Gebruiker in gebreke blijft de tijdverantwoording tijdig aan Randstad door te geven, gebeurt de facturatie op basis van de door de Gebruiker aangevraagde uren.
  • de bij de Gebruiker toepasselijke regeling voor door de uitzendkracht verrichte bijzondere prestaties (zoals overuren, ploeg-en nachtarbeid, prestaties op zon- en feestdagen, enz.). Het aldus te betalen loonsupplement wordt aan de Gebruiker gefactureerd aan dezelfde coëfficiënt als deze toegepast op het basisloon van de uitzendkracht of als deze gebruikt voor de berekening van het tarief.
  • de door de Gebruiker aan zijn vast personeel toegekende en verloonde niet gepresteerde uren en dagen zoals legale en extralegale feestdagen, vervangingsdagen voor feestdagen, klein verlet, vakantiedagen, brugdagen, eerste dag ziekte, extra toeslag ikv tijdelijke werkloosheid enz., waar de uitzendkracht ook recht op heeft;
  • de eventuele (verbrekings)vergoedingen die Randstad verschuldigd is aan de uitzendkracht bij een eenzijdige vroegtijdige beëindiging van de tewerkstelling van die uitzendkracht door de Gebruiker; 
  • de  afgesproken coëfficiënten / tarieven / selectiefees / bijkomende bedragen, kosten en andere prijsafspraken; deze worden door Randstad eenzijdig verhoogd in geval van stijging van de directe of indirecte patronale lasten, wettelijke of reglementaire wijzigingen die een invloed hebben op de werkelijke kostprijs, alsook van alle mogelijke andere factoren die de werkelijke loonkost bepalen, evenals een stijging van de werkingskosten van Randstad. Zij zullen in ieder geval in januari van elk jaar aangepast worden door toepassing van de indexatie volgens het algemeen indexcijfer consumptieprijsindex (referentie: indexcijfer van de maand oktober). Een prijsaanpassing krijgt uitwerking vanaf de facturatie van de prestaties volgend op de ingangsdatum van de prijsaanpassing. Indien voor het bepalen van de coëfficiënten/tarieven of het toekennen van creditnota's rekening wordt gehouden met bepaalde (opleidings)-subsidies, vrijstelling van doorstorting bedrijfsvoorheffing of andere kortingen en tegemoetkomingen, en deze naderhand niet (volledig) verworven worden door Randstad, of door Randstad (deels) moeten worden terugbetaald, zal Randstad de niet verworven of terugbetaalde bedragen bijkomend factureren aan de Gebruiker of de hiervoor aan de Gebruiker reeds eerder toegekende creditnota's corrigeren.
  • alle elementen waarvan niet uitdrukkelijk schriftelijk is overeengekomen dat zij inbegrepen zijn in de coëfficiënten;
  • het toepasselijke BTW-tarief.

Van toepassing op werving & selectie voor vaste aanwerving

4.3 Tenzij schriftelijk en uitdrukkelijk anders is overeengekomen of bepaald in deze voorwaarden, worden de afgesproken selectiefees, vermeerderd met het toepasselijke BTW-tarief, in één bedrag gefactureerd op het ogenblik van de indiensttreding van de door Randstad voorgestelde kandidaat bij de Gebruiker. De selectiefee wordt berekend op een voltijds werkregime conform de sector van de Gebruiker en is volledig verschuldigd ongeacht het werkregime waarin de kandidaat wordt tewerkgesteld bij de Gebruiker.

Gemeenschappelijke bepalingen

4.4 De facturen van Randstad zijn contant betaalbaar op factuurdatum, tenzij andersluidende schriftelijke overeenkomst. In elk geval is steeds de wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties van toepassing.

Indien de Gebruiker vóór de opmaak van de facturen door Randstad een voorafgaandelijke verificatie van de juistheid van de prestaties wenst te doen, of de voorafgaandelijke opmaak van een pro forma factuur wenst, of indien hij bijkomende bedrijfsinterne informatie op de facturen wil laten vermelden, dan wordt voor deze verificatie, voor de termijn tussen de pro forma en de definitieve factuur of het aanleveren van de bijkomende informatie, een standaard termijn van 15 kalenderdagen gerekend. 

Conform de wet wordt deze termijn telkens beschouwd als deel uitmakend van de maximaal toegelaten wettelijke betalingstermijn. Indien door toedoen van de Gebruiker de termijn van 15 kalenderdagen wordt overschreden, dan wordt de overeengekomen betalingstermijn ingekort met het aantal kalenderdagen van overschrijding.

Bij betaling anders dan overschrijving, domiciliëring of cheque, worden de kosten van inning ten laste gelegd van de Gebruiker. Bij gebrek aan betaling op uiterlijk de vervaldatum van de factuur, is van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling een intrest van 1% per maand verschuldigd. Bovendien zal bij niet-betaling van de factuur een maand na de vervaldag, een eenmalige forfaitaire schadevergoeding verschuldigd zijn ten bedrage van 15% op de verschuldigde sommen, met een minimum van 125 euro.

Elke toegekende betalingsmodaliteit komt van rechtswege te vervallen zodra Randstad moet overgaan tot het invorderen via gerechtelijke weg van openstaande facturen van de Gebruiker. Bij schriftelijke ingebrekestelling, in geval van geprotesteerde wissels of ongedekte cheques, in geval van dagvaardingen van de RSZ of andere tekenen van bedreigde liquiditeit of dubieuze solvabiliteit lastens de Gebruiker, komen de door Randstad toegekende betalingsmodaliteiten eveneens van rechtswege en automatisch te vervallen. In zulke gevallen worden alle facturen (zelfs deze die niet vervallen zijn) eveneens van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling onmiddellijk opeisbaar.

De uitzendkracht is niet gemachtigd facturen namens Randstad te innen. Enige betaling door de Gebruiker aan de uitzendkracht van de facturen van Randstad, zijn niet tegenstelbaar aan Randstad.

4.5 Alle klachten betreffende de facturen moeten Randstad binnen de acht werkdagen na de factuurdatum per gemotiveerd aangetekend schrijven bereiken. Na deze termijn is de klacht onontvankelijk. Zelfs indien er een betwisting is tussen de Gebruiker en Randstad omtrent de geleverde prestaties of de uitvoering door Randstad van de overeenkomst, zal de Gebruiker altijd verplicht zijn de facturen voor de prestaties van de uitzendkracht te betalen en zal hij zich niet kunnen baseren op enig recht op compensatie of op opschorting van zijn betalingsverplichting.

4.6 Door betaling van de factuur verklaart de Gebruiker zich uitdrukkelijk akkoord zijn facturen in de toekomst via elektronische weg te ontvangen, indien er geen specifieke overeenkomst is afgesloten waarin is bepaald dat dit per post zal zijn. Door de aanvaarding van de elektronische facturatie verbinden de partijen zich ertoe hun wettelijke verplichtingen met betrekking tot facturatie na te leven zoals onder meer vermeld in de BTW-wetgeving. Beide partijen bevestigen te voldoen aan de momenteel geldende, wettelijk gestelde eisen inzake elektronische facturatie en waarborgen integriteit, authenticiteit, leesbaarheid en niet-weerlegbaarheid van de elektronische uitgewisselde facturen. Beide partijen verbinden zich om alle betrokken diensten op de hoogte te stellen van de elektronische facturatie. Alle elektronische bestanden worden elektronisch gearchiveerd in de oorspronkelijke vorm zoals ze worden ontvangen. De elektronische facturatie wordt door beide partijen aanvaard als zijnde voor onbepaalde termijn. De partijen kunnen door een aangetekend schrijven afzien van de elektronische facturatie. De opzegging gaat in op de eerste  dag van de maand, volgend op de datum van verzending van de aangetekende brief + 30 dagen. De opzegging verandert niets aan de respectieve verplichtingen van de partijen ten aanzien van de BTW-administratie.

4.7 In geen geval zal de Gebruiker gerechtigd zijn de bedragen die door de Gebruiker aan Randstad onder deze Overeenkomst verschuldigd zijn, te compenseren met eender welk bedrag dat Randstad of een andere vennootschap van de Randstad Group aan de Gebruiker verschuldigd zou zijn.
 

5. verwerking van persoonsgegevens

5.1 In het kader van de terbeschikkingstelling van de uitzendkrachten door Randstad en in het kader van de werving en selectie opdrachten die Randstad uitvoert, vindt regelmatig uitwisseling van persoonsgegevens plaats (persoonsgegevens van kandidaten, uitzendkrachten, werknemers van de Gebruiker) op verschillende wijzen (elektronisch, op papier, via IT-middelen,...).

5.2 In de zin van de Wet van 30 juli 2018 en van de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens, hierna Privacywet genoemd, wordt Randstad beschouwd als de verantwoordelijke voor de verwerking van de gegevens van zijn kandidaten/uitzendkrachten. De Gebruiker wordt ook beschouwd als de verantwoordelijke, apart van Randstad, voor de verwerking van de persoonsgegevens van de kandidaten/uitzendkrachten/eigen werknemers of werknemers van externe bedrijven die hij verwerkt op basis van zijn eigen verantwoordelijkheden en eigen wettelijke grondslagen. In de hypothese dat één van de partijen als verwerker zou optreden, zal een bijzondere verwerkingsovereenkomst worden gesloten zoals bepaald in de Privacywet. Als verantwoordelijke voor de verwerking zijn Randstad en de Gebruiker gehouden deze persoonsgegevens vertrouwelijk te behandelen overeenkomstig de Privacywetgeving en aanverwante wet- en regelgeving.

5.3 Randstad zal geen persoonsgegevens aan de Gebruiker mogen doorgeven behalve in de gevallen waar het toegestaan is overeenkomstig de Privacywet. De Gebruiker mag geen gegevens van Randstad eisen die zij op grond van toepasselijke Privacywet niet mag verstrekken. De Gebruiker bezorgt aan Randstad de nodige informatie over de wettelijke basis die de overdracht rechtvaardigt. In geval van toegestane overdracht is de Gebruiker gehouden de nodige maatregelen te treffen om de veiligheid van de overgemaakte gegevens te verzekeren en de Privacywetgeving en aanverwante wet- en regelgeving te respecteren. 

5.4 Voor zover de Gebruiker de overgemaakte gegevens buiten de EER zou verwerken, (rechtstreeks of via een verwerker) in een land die niet onder een adequaatheidsbesluit valt, zal hij ervoor zorgen dat een wettelijk transfermechanisme overeenkomstig de Privacywet wordt toegepast op de betrokken doorgifte.  De Gebruiker draagt hiervoor de volledige verantwoordelijkheid.

5.5 De Gebruiker is ervoor verantwoordelijk dat aan Randstad alleen persoonsgegevens worden verstrekt indien en voor zover de Gebruiker hiertoe gerechtigd is en de eventueel benodigde toestemming hiervoor heeft verkregen van de betreffende personen. De Gebruiker vrijwaart Randstad tegen elke aanspraak van kandidaten, medewerkers, werknemers van de Gebruiker of overige derden jegens Randstad in verband met een schending door de Gebruiker van het bepaalde in dit artikel en vergoedt de daarmee samenhangende door Randstad gemaakte kosten.

5.6 Voor de uitvoering van deze overeenkomst (afsluiting en beheer van de overeenkomst voor dienstverlening, facturatie, beheer en onderhoud van de commerciële relatie) verwerkt  Randstad de persoonsgegevens van contactpersonen van de Gebruiker, met de nodige zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid, zoals bepaald in haar privacy statement. Dit beleid kan worden geraadpleegd op https://www.randstad.be/disclaimer en de Gebruiker (en de contactpersonen die hij vertegenwoordigt) verklaart  dit beleid te hebben gelezen en voldoende geïnformeerd te zijn. De Gebruiker kan persoonlijk door Randstad en de dochterondernemingen van de Randstad Groep worden gecontacteerd om geïnformeerd te blijven over hun commerciële activiteiten/acties aan de hand van de persoonlijke gegevens waarover Randstad beschikt voor de uitvoering van deze overeenkomst. 
 

6. gelijke behandeling en niet-discriminatie

6.1 In haar dienstverlening past Randstad de principes toe inzake de gelijke behandeling en de non-discriminatie. Bijgevolg zullen Randstad en de Gebruiker in geen geval de kandidaten/uitzendkrachten op een discriminatoire wijze behandelen, zowel in het kader van de selectie als gedurende en op het einde van de tewerkstelling. Randstad en de Gebruiker zullen geen verboden onderscheid maken op grond van discriminerende criteria zoals leeftijd, geslacht, wettelijke staat, seksuele voorkeur, filosofische of religieuze overtuiging, syndicale aansluiting, politieke overtuiging, ras, etnische oorsprong of nationaliteit, actuele of toekomstige gezondheidstoestand, taal, handicap of fysieke karakteristieken.

6.2 Randstad kan in geen enkel geval gehouden zijn discriminerende criteria te hanteren en kan voor het niet toepassen daarvan niet aansprakelijk gesteld worden door de Gebruiker. Bovendien heeft Randstad het recht om enige opdracht of contract met de Gebruiker met onmiddellijke ingang, zonder voorafgaande rechterlijke tussenkomst en zonder voorafgaande ingebrekestelling, te beëindigen wegens een vraag van de Gebruiker om voormelde niet-discriminatie principe te doorbreken, waarbij de Gebruiker in dat geval geen enkele (schade)vergoeding van Randstad kan vorderen.
 

7. elektronische communicatie

7.1 gebruik van ICT-middelen 

Randstad kan in het kader van de uitvoering van de dienst(en) gebruik maken van ICT-middelen en deze voor gebruik door de Gebruiker beschikbaar stellen, onder meer voor de uitwisseling van gegevens en het verrichten van rechtshandelingen. Op het gebruik van deze ICT-middelen is het bepaalde in dit artikel en elders in deze voorwaarden ten aanzien van de ICT-middelen van toepassing.

Het gebruik van de ICT-middelen door de Gebruiker is beperkt tot het faciliteren en gebruik maken van de diensten van Randstad. Het gebruiksrecht eindigt automatisch bij het eindigen van de dienstverlening. De Gebruiker is alleen gerechtigd om de ICT-middelen voor zijn eigen interne bedrijfsdoeleinden te gebruiken en is niet gerechtigd om de ICT-middelen al dan niet gebundeld met eigen diensten door te verkopen, aan derden op andere basis aan te bieden of ten bate van derden te gebruiken.

De Gebruiker zal bij het gebruik van de ICT-middelen alle mogelijke zorgvuldigheid in acht nemen en zich houden aan de toepasselijke wet- en regelgeving, deze voorwaarden en de bij of voor de ICT-middelen gepubliceerde of op andere wijze door Randstad verstrekte (nadere) gebruiksvoorwaarden en/of gebruiksinstructies, inclusief eventuele wijzigingen daarin. 

De Gebruiker is verantwoordelijk voor het gebruik dat hij en zijn werknemers, daaronder begrepen door hem ingeschakelde derden, maken van de ICT-middelen en staat er voor in dat deze werknemers of derden bevoegd en gerechtigd zijn tot het gebruik van de ICT-middelen en de daarmee uitgewisselde informatie en tot het verrichten van rechtshandelingen met behulp van de ICT-middelen. De Gebruiker zal Randstad alle schade vergoeden die voortvloeit uit een onjuist of onterecht gebruik door (werknemers van) Gebruiker van de ICT-middelen en Randstad vrijwaren tegen aanspraken van derden die verband houden met dit gebruik en/of de middels de ICT-middelen uitgewisselde gegevens. Indien de Gebruiker voor het gebruik van de ICT-middelen inloggegevens ontvangt van Randstad, dienen deze inloggegevens strikt vertrouwelijk te worden behandeld. Indien de Gebruiker vermoedt dat de vertrouwelijkheid van de inloggegevens is geschonden of dat er sprake is van misbruik van de inloggegevens dan zal de Gebruiker dit zo spoedig mogelijk melden aan Randstad. Randstad zal vervolgens zo spoedig mogelijk de betreffende inloggegevens deactiveren.

Onverminderd haar overige rechten is Randstad bevoegd het gebruik van de ICT-middelen op te schorten of de (betreffende werknemer van de) Gebruiker - tijdelijk of definitief - de toegang tot de ICT-middelen te ontzeggen, indien hij zich niet aan de voornoemde voorwaarden en instructies houdt. Randstad is niet aansprakelijk voor eventuele hierdoor door de Gebruiker geleden schade.

De Gebruiker treft passende technische en organisatorische maatregelen gericht op het juiste en ongestoord gebruik van de ICT-middelen en ter voorkoming van schade aan de ICT-middelen en de daarmee uitgewisselde informatie.

Tenzij schriftelijk en uitdrukkelijk anders aangegeven of overeengekomen, zijn de ICT-middelen ontworpen voor gebruik door natuurlijke personen. Het is niet toegestaan om de ICT-middelen door geautomatiseerde systemen te laten benaderen of gebruiken, of om een koppeling tot stand te brengen tussen de ICT-middelen en een geautomatiseerd systeem zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Randstad.
 

7.2 werking en beschikbaarheid ICT-middelen

Randstad zal zich redelijkerwijs inspannen om de beschikbaarheid en kwaliteit van de ICT-middelen te waarborgen. De Gebruiker zal Randstad direct informeren indien de Gebruiker storingen waarneemt of (per abuis) toegang krijgt tot niet voor de Gebruiker bestemde gegevens. De Gebruiker zal alle benodigde medewerking verlenen aan een eventueel storingsonderzoek en zal niet voor hem bestemde gegevens, indien mogelijk, direct verwijderen op een door Randstad te bepalen wijze. In het geval een storing niet wordt aangetroffen of door de Gebruiker zelf of derden die hij heeft ingeschakeld werd veroorzaakt, behoudt Randstad zich het recht voor de redelijke kosten ter zake van het storingsonderzoek en de eventuele storingsoplossing aan de Gebruiker in rekening te brengen.

Randstad is gerechtigd de beschikbaarheid van de ICT-middelen tijdelijk op te schorten, wanneer dit noodzakelijk is in verband met een door te voeren wijziging dan wel in verband met preventief en/of correctief onderhoud. Randstad zal zich redelijkerwijs inspannen de overlast voor de Gebruiker zo beperkt mogelijk te houden.

Randstad is gerechtigd de ICT-middelen van tijd tot tijd aan te passen, onder andere in verband met technologische ontwikkelingen, veranderingen in haar bedrijfsprocessen of bedrijfsbeleid. Daarbij kan bestaande functionaliteit worden aangepast, aangevuld of verwijderd. Van aanpassingen in de ICT-middelen, die een wezenlijke impact hebben voor de Gebruiker (bijvoorbeeld omdat gegevens voortaan op een nieuwe manier moeten worden aangeleverd), wordt - waar mogelijk - via de ICT-middelen of op andere wijze vooraf mededeling gedaan aan de Gebruiker. De Gebruiker dient daarom de eventuele gebruiksinstructies en overige gegevens die Randstad via de ICT-middelen of op andere wijze beschikbaar maakt regelmatig door te nemen en in acht te nemen bij het gebruik van de ICT-middelen.

Indien de Gebruiker voor het gebruik van de ICT-middelen inloggegevens ontvangt van Randstad, dienen deze inloggegevens strikt vertrouwelijk te worden behandeld. Indien de Gebruiker vermoedt dat de vertrouwelijkheid van de inloggegevens is geschonden of dat er sprake is van misbruik van de inloggegevens dan zal de Gebruiker dit zo spoedig mogelijk melden bij Randstad. Randstad zal vervolgens zo spoedig mogelijk de betreffende inloggegevens deactiveren.

7.3 beveiliging

Randstad neemt gepaste technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen om de ICT-middelen te beschermen tegen schade door virussen of andere software of berichten, of door ongeautoriseerde toegang tot en gebruik van gegevens van de Gebruiker.

De Gebruiker is zich ervan bewust dat het onmogelijk is om iedere besmetting van ICT-middelen, en ieder ongeautoriseerd gebruik, misbruik en/of ongewilde beschadiging of verlies van gegevens volledig uit te sluiten. Randstad aanvaardt geen aansprakelijkheid jegens de Gebruiker indien, ondanks de genomen maatregelen, gegevens van de Gebruiker alsnog worden aangetast, verloren gaan of door ongeautoriseerde personen worden gebruikt, tenzij dit aantoonbaar het rechtstreekse gevolg is van opzet of grove schuld van Randstad.

Indien de Gebruiker en Randstad in het kader van de overeengekomen dienst(en) een koppeling tot stand brengen tussen systemen van de Gebruiker en Randstad, zal de Gebruiker adequate maatregelen nemen om de ICT-middelen en de daarin verwerkte gegevens te beschermen tegen schade, misbruik en ongeautoriseerde toegang via de koppeling vanuit de systemen van de Gebruiker. Randstad kan hieraan nadere eisen stellen en behoudt zich het recht voor om tijdelijk de koppeling op te schorten, indien een gebrek aan beveiliging bij de Gebruiker een gevaar vormt voor de ICT-middelen of overige systemen van Randstad.

7.4 ICT-middelen en informatie

De informatie, die wordt getoond via de ICT-middelen, wordt met zorg verzameld en samengesteld. Randstad kan er echter niet voor instaan dat deze informatie altijd correct, volledig en actueel is. Indien de Gebruiker constateert dat bepaalde gegevens niet correct zijn, zal hij Randstad hier direct op attenderen.

Indien de Gebruiker via ICT-middelen informatie aan Randstad doorgeeft, is hij er zelf voor verantwoordelijk dat deze informatie correct en volledig is. Randstad is niet gehouden om door of namens de Gebruiker doorgegeven informatie op juistheid en volledigheid te controleren. Indien Randstad dit in een voorkomend geval toch doet en hierover adviseert, gebeurt dit onverplicht en zonder aanvaarding van enige aansprakelijkheid hiervoor.

Ten aanzien van de inhoud van via de ICT-middelen uitgewisselde informatie of verrichte rechtshandelingen, is de registratie hiervan in of door middel van de ICT-middelen beslissend. Deze registratie is eveneens beslissend ten aanzien van het tijdstip waarop de informatie door Randstad beschikbaar is gesteld, respectievelijk is ontvangen of de betreffende rechtshandeling is verricht. Randstad zal bij gemotiveerde betwisting door de Gebruiker van tijdstip of inhoud van de informatie of de rechtshandeling op een redelijke en transparante wijze onderzoek doen en de Gebruiker van de resultaten hiervan op de hoogte brengen. De Gebruiker heeft niet het recht betalingen op te schorten op grond van een dergelijke betwisting.

8. algemene bepalingen

8.1 geheimhouding

Randstad en de Gebruiker zullen geen vertrouwelijke informatie van of over de andere partij, diens activiteiten, medewerkers, werknemers, klanten en overige relaties, die aan hen bekend is geworden in het kader van de uitvoering van de overeenkomst, verstrekken aan derden, tenzij - en dan voor zover - verstrekking van die informatie nodig is om de overeenkomst naar behoren te kunnen uitvoeren of op hen een wettelijke plicht tot bekendmaking rust.

In het kader van deze overeenkomst wordt als vertrouwelijke informatie beschouwd alle informatie van commerciële, financiële, technische of enige andere aard die betrekking heeft op de partijen en die door de partijen aan elkaar wordt bekend gemaakt, hetzij op mondelinge of schriftelijke of hetzij op enige andere wijze, alsook deze overeenkomst en de informatie die in het kader van het afsluiten en uitvoeren ervan tussen de partijen wordt uitgewisseld en die redelijkerwijs als vertrouwelijk dient te worden beschouwd. 

Beide partijen verplichten zich om ook de eigen medewerkers en eventuele externe consultants die door de partijen worden ingezet bij de uitvoering van deze overeenkomst en de daaruit voortvloeiende werkzaamheden, de verplichtingen op te leggen zoals vermeld in het eerste lid van dit artikel.

Dit artikel treedt in werking vanaf de datum van ondertekening van de overeenkomst en blijft van kracht gedurende de volledige looptijd en voor een periode van 5 jaren na de beëindiging van de overeenkomst.

Het staat de Gebruiker vrij om rechtstreeks met de uitzendkracht afspraken te maken over het geheimhouden van de confidentiële informatie of over de verwerking van persoonsgegevens die de uitzendkracht krijgt tijdens zijn tewerkstelling bij de Gebruiker. Randstad is uitdrukkelijk niet aansprakelijk voor een boete, dwangsom of eventuele schade van de Gebruiker als gevolg van schending van een geheimhoudingsplicht door de uitzendkracht.

8.2 intellectuele eigendom

Alle intellectuele eigendomsrechten op de ICT-middelen, de teksten, data(bestanden), formats, logo’s, merken, overig beeld- en/of geluidsmateriaal en elk ander materiaal, daaronder begrepen het ontwerp, de selectie en rangschikking daarvan, waar de Gebruiker toegang toe krijgt in het kader van de aanbieding of de overeenkomst, met uitzondering van materiaal van de Gebruiker, berusten uitsluitend bij Randstad of haar licentiegevers. Dit geldt ook voor eventueel specifiek op verzoek en/of op kosten van de Gebruiker gemaakte aanpassingen, aanvullingen of werken. Aan de Gebruiker wordt met betrekking tot de ICT-middelen en voornoemd materiaal alleen een tijdelijk, persoonlijk, niet exclusief en niet overdraagbaar gebruiksrecht verschaft, voor zover en zolang dit nodig is om gebruik te kunnen maken van de tussen Randstad en de Gebruiker overeengekomen diensten. Door Randstad specifiek voor de Gebruiker vervaardigd materiaal, zoals een klantspecifiek rapport, mag ook na afloop van de dienstverlening nog - voor eigen interne bedrijfsdoeleinden - door de Gebruiker worden gebruikt.

De Gebruiker vrijwaart Randstad tegen alle aanspraken van derden in verband met een beweerdelijke inbreuk op de (intellectuele eigendoms)rechten van die derden op door de Gebruiker in het kader van de aanbieding of overeenkomst aan Randstad of de medewerker beschikbaar gesteld materiaal.
 

9. audit rechten

9.1 De Gebruiker kan maximaal één audit per jaar laten uitvoeren bij Randstad. Volgende elementen kunnen geen voorwerp zijn van de audit: informatie over andere klanten van Randstad, interne informatie van Randstad die niet rechtstreeks verband houdt met de uitvoering van deze overeenkomst, prijsgevoelige informatie, informatie die valt onder de regels in verband met de bescherming van persoonsgegevens of niet-openbare informatie van werknemers aan de hand waarvan deze persoonlijk kunnen worden geïdentificeerd. De audit kan enkel door een extern auditbedrijf worden uitgevoerd. De auditeurs zijn gebonden door de vertrouwelijkheidseisen en ondertekenen een geheimhoudingsovereenkomst. De Gebruiker zal Randstad vergoeden voor alle schade die is ontstaan door de niet-naleving van de geheimhoudingsplicht.

9.2 Indien de Gebruiker een audit wenst uit te voeren, dient hij  zijn intentie minstens tien (10) werkdagen voor de gewenste aanvang schriftelijk te melden aan Randstad samen met de naam van het auditbedrijf dat de audit zal uitvoeren. Randstad mag het auditbedrijf weigeren door middel van een schriftelijke verklaring die binnen de vijf (5) dagen na de kennisgeving van de audit wordt verstuurd. In voorkomend geval kiest de Gebruiker na overleg met Randstad een ander auditbedrijf. 

9.3 De audit kan uitsluitend betrekking hebben op de documenten betreffende een periode van 1 jaar voorafgaand aan de schriftelijke melding van artikel 9.2. Na afloop van de audit ontvangt Randstad een kosteloze kopie van het auditverslag. 

9.4 De Gebruiker zal alle kosten van de audit dragen, zowel die van hemzelf als die van Randstad. De door Randstad aan de audit bestede uren worden aan de Gebruiker gefactureerd aan de op dat ogenblik geldende uurtarieven van dienstverlening op maat. 
 

10. bevoegdheid van de rechtbanken en toepasselijk recht

De hoven en rechtbanken van Brussel, afdeling Brussel, zijn -tenzij Randstad uitdrukkelijk opteert voor de toepasselijkheid van art. 624, 1° Ger.W.- uitsluitend bevoegd om kennis te nemen van enige geschillen die voortvloeien uit of betrekking hebben op enige overeenkomst tussen de Gebruiker en Randstad. Alleen het Belgisch recht is toepasselijk, met uitsluiting van de daarin voorziene verwijzingsregels.
 

11. aansprakelijkheid

11.1 Randstad zal haar opdrachten uitvoeren naar beste kennis en vermogen, volgens de regels van de kunst en rekening houdend met de reglementen, voorschriften en technische normen ter zake. Deze overeenkomst betreft een middelenverbintenis en geen resultaatsverbintenis. 

11.2 De Gebruiker ziet -behoudens in geval van opzet dan wel van een fout die het leven of de fysieke integriteit van een persoon aantast- af van de toepasselijkheid van de wettelijke bepalingen inzake buitencontractuele aansprakelijkheid ex art. 6.3 §1 en 6.3 §2 BW in die zin dat de Gebruiker aldus -binnen voornoemde grenzen- geen buitencontractuele vordering zal instellen jegens de medecontractant en/of diens hulppersonen wegens een (vermeende) contractuele wanprestatie. Dit exoneratiebeding is niet van toepassing op enige buitencontractuele aansprakelijkheid die volgens het Belgische recht niet kan worden uitgesloten.

Van toepassing op uitzendarbeid

11.3 De aansprakelijkheid van Randstad in het kader van uitzendarbeid is beperkt tot het totaal van de voor de betreffende werkzaamheden gefactureerde en betaalde bedragen in het betrokken kalenderjaar, met een absoluut maximum van 100.000 EUR per kalenderjaar. De aansprakelijkheid van Randstad is tevens beperkt tot de directe schade die het rechtstreeks gevolg is van het niet of niet correct uitvoeren van de opdracht door Randstad. Randstad is in geen geval aansprakelijk voor de door de Gebruiker geleden bedrijfsschade of andere indirecte schade, waaronder ook begrepen de schade wegens gederfde winst, gemiste besparingen en/of de toepassing van boeteclausules.

11.4 Randstad is de juridisch werkgever van de uitzendkrachten, maar oefent geen gezag uit over de uitzendkrachten. Conform de wet van 24 juli 1987 op de Uitzendarbeid, evenals artikel 1384 alinea 3 van het Oud Burgerlijk Wetboek, vallen de uitzendkrachten onder het gezag en dus de burgerrechtelijke aansprakelijkheid van de Gebruiker. Bijgevolg is de Gebruiker als enige aansprakelijk voor alle door de uitzendkracht aan derden berokkende schade. De voorziening van een “clausule uitzendarbeid” in de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid van de Gebruiker wordt aanbevolen.

11.5 Tenzij ingevolge haar eigen nalaten of toedoen, is Randstad in geen geval aansprakelijk voor de gevolgen van de afwezigheid en/of de laattijdige aanwezigheid van haar uitzendkrachten bij de Gebruiker.

11.6 Randstad is evenmin aansprakelijk voor de schade die de uitzendkracht aan de Gebruiker berokkent tijdens en naar aanleiding van zijn tewerkstelling bij de Gebruiker. De aansprakelijkheid van Randstad is eveneens niet betrokken in geval van beschadiging, verlies, diefstal of verdwijning van materiaal, geld of goederen aan de uitzendkracht toevertrouwd.

11.7 M.b.t. de selectie kan de aansprakelijkheid van Randstad nooit ingeroepen worden indien de Gebruiker zelf de selectie van de kandidaat/uitzendkrachten uitvoert.

11.8 Randstad is ook niet aansprakelijk voor de leningen of voorschotten, in natura of baar geld, die eventueel door de Gebruiker aan de uitzendkracht worden toegestaan. Bovendien zal het terugvorderen van kosten, voortvloeiend uit het gebruik van onder meer telefoon voor privé-doeleinden, maaltijden gebruikt in het bedrijfsrestaurant, geoorloofde aankopen enz.. zonder de tussenkomst van Randstad gebeuren.

11.9 De Gebruiker kan geen beroep doen op de diensten van Randstad in geval van tijdelijke werkloosheid, staking of lockout in zijn onderneming. In voorkomend geval moet de Gebruiker Randstad hiervan onmiddellijk en schriftelijk op de hoogte brengen. Het verplicht terugtrekken van de uitzendkrachten in deze gevallen geeft geen aanleiding tot het betalen van een schadevergoeding door Randstad aan de Gebruiker. 

11.10 Indien de Gebruiker toepassing wenst te maken van gelegenheidsarbeid horeca, is hij als enige verantwoordelijk voor het opvolgen van het aan hem toegestane contingent.

11.11 De Gebruiker is als enige aansprakelijk voor het terugsturen van het ondertekend klantencontact en (het toezicht op) het terugsturen van de ingevulde en ondertekende prestatiestaten.

11.12 Zoals bepaald in de wet is de Gebruiker tijdens de duur van de tewerkstelling van de uitzendkracht strafrechtelijk aansprakelijk met betrekking tot het correct respecteren van de arbeidsduur, de feestdagen, de zondagsrust, de vrouwenarbeid, de moederschapsbescherming, de bescherming van moeders die borstvoeding geven, de arbeid van jeugdige personen, de nachtarbeid, de arbeidsreglementen, de bepalingen inzake toezicht op de prestaties van de deeltijdse werknemers, de gezondheid en de veiligheid en de salubriteit van het werk en de werkplaatsen.

Van toepassing op werving & selectie voor vaste aanwerving

11.12 De Gebruiker ziet -behoudens in geval van opzet dan wel van een fout die het leven of de fysieke integriteit van een persoon aantast- af van de toepasselijkheid van de wettelijke bepalingen inzake buitencontractuele aansprakelijkheid ex art. 6.3 §1 en 6.3 §2 BW in die zin dat de Gebruiker aldus -binnen voornoemde grenzen- geen buitencontractuele vordering zal instellen jegens de medecontractant en/of diens hulppersonen wegens een (vermeende) contractuele wanprestatie. Dit exoneratiebeding is niet van toepassing op enige buitencontractuele aansprakelijkheid die volgens het Belgische recht niet kan worden uitgesloten.

11.13 Randstad spant zich in om tijdig een potentieel geschikte kandidaat voor te stellen aan de Gebruiker, maar is niet gehouden tot vergoeding van enige schade of kosten aan de Gebruiker indien zij om welke reden ook niet of niet tijdig een kandidaat kan voorstellen.

11.14 Randstad is niet aansprakelijk voor schade in verband met het aanwerven door de Gebruiker van kandidaten die niet blijken te voldoen aan de door de Gebruiker gestelde eisen en verwachtingen, tenzij die schade aantoonbaar het rechtstreekse gevolg is van een toerekenbare fout van Randstad bij de selectie.

12. ontbinding

12.1 Indien de Gebruiker zijn wettelijke verplichtingen of zijn verbintenissen opgenomen in deze algemene voorwaarden niet nakomt, evenals in geval van wanbetaling en het handelen in strijd met de Randstad Business Principles, heeft Randstad het recht, zonder aangesproken te kunnen worden tot de betaling van enige schadevergoeding en met behoud van het recht schadevergoeding te vorderen van de Gebruiker, de lopende overeenkomst(en) onmiddellijk te ontbinden zonder voorafgaande rechterlijke tussenkomst of voorafgaande ingebrekestelling en haar uitzendkrachten onmiddellijk terug te trekken. Randstad heeft de keuze om haar prestaties op te schorten tot de Gebruiker zijn verplichtingen nakomt, dan wel de overeenkomst met de Gebruiker te ontbinden.

12.2 In geval van ontbinding door Randstad zoals hierboven benoemd, bij eenzijdige verbreking van de overeenkomst door de Gebruiker of ingeval van eenzijdige opzegging (art. 1794 Oud B.W.), zal de Gebruiker een forfaitaire schadevergoeding betalen, gelijk aan de som van de facturen die Randstad zou opgemaakt hebben indien de overeenkomst volledig werd uitgevoerd, met een minimum van 125 euro per kalenderdag. 

12.3 Deze forfaitaire schadevergoeding zal eveneens verschuldigd zijn in geval van nietigheid van de overeenkomst tussen de Gebruiker en Randstad tengevolge van de niet-naleving door deze eerste van de hem opgelegde wettelijke verplichtingen of ten gevolge van foutieve inlichtingen door de Gebruiker verstrekt bij het sluiten van de desbetreffende overeenkomst. 

12.4 Randstad behoudt zich in ieder geval het recht voor om een hogere schadevergoeding te eisen op voorwaarde dat zij de omvang van de schade kan bewijzen.

12.5 In geval van bijzondere - voorziene of onvoorziene - omstandigheden, zoals ontwikkelingen in wet- en regelgeving, is Randstad gerechtigd de overeenkomst per direct aan te passen of te beëindigen, indien gezien die bijzondere omstandigheden redelijkerwijs niet van Randstad gevergd kan worden de overeenkomst onder dezelfde voorwaarden te laten voortduren.

12.6 In geval van faillissement, staking van betaling of gerechtelijke reorganisatie van de Gebruiker, mag Randstad de overeenkomst onmiddellijk ontbinden zonder enige schadevergoeding aan de Gebruiker. 

12.7 De bepalingen van de overeenkomst en deze algemene voorwaarden die bedoeld zijn om te kunnen blijven gelden na de beëindiging van de overeenkomst (waaronder art.14) zullen deze overeenkomst overleven.
 

13. overmacht

Indien de uitvoering van de overeenkomst voor één van beide partijen door overmacht, en dus geheel buiten haar wil of toedoen, onmogelijk of onredelijk zwaar geworden is, heeft de andere partij de mogelijkheid om de overeenkomst met onmiddellijke ingang te beëindigen na een termijn van dertig (30) dagen na het ontstaan van de overmacht, of bij het ontstaan van de overmacht indien bij aanvang onomstotelijk vast komt te staan dat de overmacht langer dan 30 dagen zal aanhouden.
 

14. overname van uitzendkrachten en tewerkstelling van kandidaten door de gebruiker van toepassing op uitzendarbeid

De Gebruiker kan kosteloos een arbeidsverhouding of een andere contractuele relatie (rechtstreeks of via een derde partij) aangaan met een uitzendkracht voor dezelfde of een andere functie zodra die uitzendkracht minimaal 130 volledige RSZ-dagen of 1040 uren bij de Gebruiker gepresteerd heeft via Randstad. Indien de Gebruiker dergelijke arbeidsverhouding/contractuele relatie aangaat met de uitzendkracht vooraleer de uitzendkracht de minimale periode gepresteerd heeft via Randstad, namelijk 130 volledige RSZ-dagen of 1040 uren, dan wordt de selectiefee zoals afgesproken in de overeenkomst prorata temporis de niet gerespecteerde dagen/uren aangerekend. 

Indien de Gebruiker binnen de 6 maanden na de voorstelling van een kandidaat-uitzendkracht door Randstad alsnog zelf een arbeidsverhouding/contractuele relatie aangaat (rechtstreeks of via een derde partij) met deze oorspronkelijk door hem afgewezen kandidaat-uitzendkracht, dan is de Gebruiker met onmiddellijke ingang de overeengekomen selectiefee integraal verschuldigd. In voorkomend geval wordt voor de berekening van het bruto-jaarloon het bij de Gebruiker voor de betreffende functie geldende loon (met als minimum de barema’s van het paritair comité van de Gebruiker) in aanmerking genomen. 

De selectiefee is forfaitair begroot en bedoeld om in geval van niet naleving van de minimaal afgesproken duur uitzendarbeid, de geleverde inspanningen van Randstad en de door haar gemaakte kosten om in uitvoering van deze overeenkomst kandidaat-uitzendkrachten te selecteren, te screenen en voor te stellen aan de Gebruiker, te vergoeden, evenals de door Randstad hierdoor gederfde winst. 

Deze regeling is van toepassing op elke (kandidaat-)uitzendkracht ongeacht het toepasselijke sociale zekerheidsstatuut (regulier, student, flexi,...) aangezien dezelfde inspanningen en kosten dienen geleverd en gemaakt te worden. Deze regeling is daarentegen niet van toepassing op uitzendkrachten die gerekruteerd en geselecteerd zijn door de Gebruiker. Dit artikel blijft van kracht tot 1 jaar na de beëindiging van deze overeenkomst.

Wordt verstaan onder uitzendkracht:

  • de door Randstad geselecteerde uitzendkracht (in eender welk statuut: regulier, student, flexi,...) die met een arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid ter beschikking gesteld werd aan de Gebruiker.
  • de kandidaat die door Randstad werd voorgesteld aan de Gebruiker.

Wordt verstaan onder bruto-jaarloon van de uitzendkracht: het laatst geldende uurloon van de uitzendkracht x het in de sector van de Gebruiker geldende gemiddelde aantal uren per week voor een voltijdse tewerkstelling x 4,33 x 13,92.

Wordt verstaan onder het aangaan van een arbeidsverhouding met de uitzendkracht:

  • het aangaan van een arbeidsovereenkomst door de Gebruiker met de uitzendkracht;
  • het laten ter beschikking stellen van de betreffende uitzendkracht aan de Gebruiker door een derde (o.a. een ander uitzendbureau);
  • het aangaan van een aannemingsovereenkomst met de uitzendkracht of met een derde die hiertoe de uitzendkracht heeft aangeworven;
  • het aangaan van een arbeidsverhouding door de uitzendkracht en een derde, waarbij de Gebruiker en die derde behoren tot dezelfde groep, moeder- of dochtervennootschap van elkaar zijn of verbonden of geassocieerde vennootschappen zijn, overeenkomstig titel 4, Hoofdstuk 3 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

Van toepassing op werving & selectie voor vaste aanwerving:

Voor elke door Randstad geselecteerde, voorgestelde en door de Gebruiker in dienst genomen kandidaat factureert Randstad een afgesproken all-in selectiefee. 

Wordt verstaan onder bruto-jaarloon: het bij de Gebruiker voor de betreffende functie geldende uurloon (met als minimum de barema’s van het paritair comité van de Gebruiker) x het in de sector van de Gebruiker geldende aantal uren per week voor een voltijdse tewerkstelling x 4,33 x 13,92.

Deze selectiefee is ook integraal verschuldigd indien de Gebruiker met een door hem afgewezen kandidaat een arbeidsverhouding of contractuele relatie aangaat (rechtstreeks of via een derde) binnen de 6 maanden na de voorstelling van deze kandidaat door Randstad. Dit artikel blijft van kracht tot  1 jaar na de beëindiging van deze overeenkomst.

15. sancties

De Gebruiker verklaart dat hij geen deel uitmaakt van of gecontroleerd wordt door enige partij die het voorwerp is van Sancties, noch dat hij zelf of via een van zijn dochterondernemingen, bestuurders, directeuren of werknemers het voorwerp is van Sancties. De Gebruiker verklaart dat geen enkele partij die hem bezit of beheert, noch de Gebruiker zelf of een van zijn dochterondernemingen, bestuurders, directeuren of werknemers ervan ooit is onderworpen aan enige claim, procedure, formele kennisgeving  of onderzoek met betrekking tot Sancties. De Gebruiker neemt alle redelijke maatregelen om ervoor te zorgen dat hij en zijn dochterondernemingen zich houden aan de reglementering inzake Sancties en zich niet bezighouden met activiteiten waardoor Randstad, vaste medewerkers, bestuursleden of uitzendkrachten van Randstad de reglementering inzake Sancties zouden overtreden. De Gebruiker dient ervoor te zorgen dat hij geen middelen aan Randstad verstrekt die afkomstig zijn  van zaken of transacties met een partij die het doelwit is van Sancties, of van enige activiteit die in strijd is met een Sanctie. Onder “Sancties” wordt begrepen alle handels-, economische of financiële sancties, wetten, voorschriften, embargo's of beperkende maatregelen die door een relevante sanctie-autoriteit worden beheerd, vastgesteld of ten uitvoer gelegd. 

16. slotbepalingen

16.1 Partijen komen overeen dat de bepalingen van deze algemene voorwaarden wetsconform dienen te worden geïnterpreteerd en dat zij dus slechts zullen gelden in de mate waarin zij niet in strijd zijn met bepalingen van dwingend recht of openbare orde.

16.2 bepalingen van deze overeenkomst brengt geenszins de geldigheid of niet-afdwingbaarheid van de overige bepalingen in het gedrang. Partijen verbinden zich ertoe al datgene te doen dat redelijkerwijs noodzakelijk of raadzaam is om de niet-geldige of niet-afdwingbare bepaling en deze overeenkomst van kracht en in werking te houden of zulke bepaling te vervangen door andere bepalingen die economisch gezien substantieel dezelfde werking hebben voor de partijen. De overeenkomst zal tot dan van kracht blijven alsof zulke nietige bepaling nooit zou hebben bestaan voor zover de toepassing van het huidige artikel de commerciële doelstelling van de partijen onder deze overeenkomst niet negeert.

16.3 Deze algemene voorwaarden mogen geen enkele doorhaling bevatten en zijn exclusief van toepassing op enige overeenkomst tussen de Gebruiker en Randstad, met uitsluiting van enige andere voorwaarden, die niet schriftelijk en uitdrukkelijk anders zijn overeengekomen.