geboorteverlof-header
geboorteverlof-header

Vanaf 2021 krijgen werknemers als vader of meeouder 15 dagen verlof bij de geboorte van hun kindje. Tot eind 2020 hadden ze nog recht op 10 dagen geboorteverlof – het vroegere vaderschapsverlof. Dat recht wordt geleidelijk opgetrokken, tot 20 dagen vanaf 2023. De nieuwe regeling rond geboorteverlof geldt zowel voor (voltijdse en deeltijdse) werknemers als voor zelfstandigen. Ze werd gepubliceerd als Programmawet in het Belgisch Staatsblad op 30 december 2020. We leggen haarfijn uit wat er voor jou als werkgever verandert.   

geen extra loonkosten

Voor jou als werkgever brengt deze uitbreiding geen extra loonkosten met zich mee. Het is nog altijd zo dat de eerste drie dagen van het geboorteverlof ten laste zijn van de werkgever. Vanaf de vierde dag ontvangt je werknemer een uitkering van het ziekenfonds. Die bedraagt nog steeds 82% van het begrensde loon, ook voor de bijkomende dagen geboorteverlof.  

geboorteverlof
geboorteverlof

opnemen tijdens de eerste vier maanden

Een werknemer die vader of meeouder wordt, heeft nog altijd het recht om het geboorteverlof vrij op te nemen binnen de eerste vier maanden na de geboorte van zijn of haar kind. 

geboorteverlof-2
geboorteverlof-2

voorwaarden voor meeouders

Een meeouder moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om aanspraak te maken op geboorteverlof: 

  • Stamt het kind wettelijk gezien alleen af van de moeder? Dan moet de meeouder getrouwd zijn, wettelijk samenwonen of al drie jaar samenwonen met de afstammende moeder. 
  • Is er wel een wettelijke afstammingsband  met een (andere) vader? Dan heeft die recht op geboorteverlof. 
geboorteverlof-inline-3
geboorteverlof-inline-3

ontslagbescherming tijdens geboorteverlof

Geboorteverlof mag geen reden zijn om je werknemer te ontslaan. Vanaf het moment dat je werknemer schriftelijk melding doet van het verlof is hij of zij gedurende drie maanden beschermd tegen ontslag. Respecteer je die bescherming niet? Dan betaal je als werkgever naast de verbrekingsvergoeding een extra vergoeding gelijk aan drie maanden loon.   Arbeidsrecht, actueel en helder uitgelegd?