skills

Werkgevers hechten steeds minder belang aan het opleidingsniveau van sollicitanten en steeds meer aan hun vaardigheden. Daardoor wordt de vijver waarin je als hr-professional vist een stuk groter. Maar hoe weet je dan of je kandidaten over de juiste skills beschikken?

de nieuwe Gates of Jobs

Tegenwoordig kan je ook zonder diploma solliciteren bij megabedrijven zoals Apple, Google en Netflix. In 2018 had slechts 50% van de nieuwe Apple-medewerkers een diploma hoger onderwijs. Bill Gates en Steve Jobs bewezen bovendien al dat je ook zonder diploma succesvol kan zijn. Zij stampten respectievelijk de IT-giganten Microsoft en Apple uit de grond.
Volgens Tim Cook, huidig CEO van Apple, ligt wat we op school leren niet in lijn met wat je tegenwoordig moet kunnen op de werkvloer. Al mogen we niet veralgemenen: Cook heeft het dan vooral over de IT-sector. Maar het is wel een van de sectoren waarin talent schaars is. Als hr-professional binnen IT verken je dus best ook andere pistes om vacatures in te vullen.

Schrap je een diploma van je lijst met vereisten, dan verlies je natuurlijk een stuk houvast. Want hoe ben je zeker dat een nieuwkomer over de juiste skills beschikt? We geven je drie tips.


tip 1: gebruik een assessment

Neem tijdens het sollicitatieproces de proef op de som en test je kandidaten met een assessment. Uit een rondvraag voor ons Talent Trends Report 2020 blijkt dat 49% van de werkgevers al investeert in dat soort technologieën.

Deze aanpak is erg populair in de IT-sector. Met tools zoals HackerRank onderwerp je sollicitanten aan een online codeertest. Alleen wie slaagt, nodig je uit voor een gesprek.

Maar ook in andere sectoren zijn assessments al een tijdje ingeburgerd. Ze bewijzen overigens niet alleen bij de rekrutering, maar ook bij de verdere ontwikkeling van je talenten hun nut. Lees hier hoe Randstad je daarbij ondersteunt.

 

tip 2: stel soft skills centraal

Vaak vormen softskills een cruciaal aspect van een job. Soms zijn ze zelfs belangrijker dan technische skills. Denk maar aan salesmedewerkers: die moeten vooral empathisch en communicatief sterk zijn.

Focus daarom tijdens het selectieproces – in de vacature, tests en gesprekken – op die cruciale softskills. Verkooptechnieken en Excel-skills zijn technische vaardigheden die je kandidaat makkelijk later kan bijschaven.


tip 3: meten is weten

Vergelijk de resultaten en vooruitgang van medewerkers met en zonder een diploma. Maar beperk je in die vergelijking niet tot het opleidingsniveau. Hou ook bij over welke vaardigheden je medewerkers beschikten toen ze startten. Zo kan je het effect meten van die skills op hun prestaties. Tegelijk breng je zo voor elke job de belangrijkste vaardigheden in kaart.


Op zoek naar meer tips om talent aan te trekken?