https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

Sterke teams lijken door alles heen te surfen. Ze halen vlot de deadlines. Het lijkt alsof het hen geen moeite kost om het werk gedaan te krijgen. Er hangen goede vibes en creativiteit in de lucht. Allemaal het resultaat van het vertrouwen dat de teamleden hebben in elkaar, hoe ze samenwerken en elk hun verantwoordelijkheid opnemen om de dingen gedaan te krijgen. 

Maar hoewel heel wat organisaties een soort van blijde boodschap verkondigen als ze het hebben over het belang van sterke teams, blijkt in de praktijk dat ze vaak niet weten hoe ze precies zulke impactvolle teams kunnen uitbouwen. Deze tips leggen het DNA bloot van wat een groep collega's zo performant maakt en helpen jou alvast op weg!

innovatie

Organisaties die een voortrekker zijn en willen blijven op hun markt creëren doelbewust omgevingen die creativiteit en innovatie stimuleren. Sterke teams combineren dan ook het creatieve proces - het uitvinden, uitwerken en maken - met de innovatiecapaciteit die nodig is om nieuwe processen, methodes en businessmodellen bloot te leggen en zo in te spelen op verandering. 

motivatie

Gemotiveerde teams zijn gemachtigd om zelf beslissingen te nemen voor alles wat met hun werk te maken heeft. Die verantwoordelijkheid komt hun vertrouwen, hun engagement en hun capaciteit om de juiste beslissingen te nemen ten goede. Ze begrijpen dat ze alleen als sterk samenhangend geheel kunnen stralen of falen. 

positivisme

Een positieve, gedreven leider die zelfvertrouwen uitstraalt, die samenwerking en creativiteit aanmoedigt en het positieve benadrukt. Dat is het leiderschap dat nodig is. Zo'n leider helpt zijn of haar team om moeilijke horden te nemen, creatieve oplossingen te zoeken en elkaar te steunen doorheen stresserende tijden. Ze implementeren een positieve één voor allen, allen voor één-sfeer.    

aanpassingsvermogen

Succesvolle teams zijn flexibel en wendbaar. Ze begrijpen dat dingen veranderen en dat problemen vaak zonder enige waarschuwing opduiken. Ze zijn beter in staat om zich aan te passen, van richting te veranderen en met succes projecten af te ronden.  Ze geraken immers niet verstrikt in de complexiteit van het veranderingsproces zelf, maar blijven als één team gefocust op hun doel.

samenwerking

Aanpassingsvermogen en creativiteit zijn de basis van een sterke samenwerking. En datgene waar sterke teams en hun werkgevers hun succes aan te danken hebben. Teams die hoge toppen scheren begrijpen de verwachtingen en hebben gemeenschappelijke doelstellingen. Ze worden aangemoedigd om open te communiceren, hun mening  te geven en suggesties en bezorgdheden te delen. Ze worden gemotiveerd om vertrouwensbanden te smeden die maken dat ze het ook grondig oneens kunnen zijn met elkaar. Al deze kwaliteiten hebben een impact op de samenwerking. 

vertrouwen

In een sterk team begrijpt elk lid wat zijn of haar rol is binnen het team en hoe dat in het bredere plaatje past. Ze hebben een sterke leider waar ze - indien nodig - op kunnen rekenen om mee de handen uit de mouwen te steken. Iemand die zich niet bedreigd voelt door individuele autonomie. Iemand die het creatieve proces ondersteunt en richting geeft waar nodig. Iemand die als een klankbord wil dienen. Een sterk team heeft een sterke vertrouwensband. Bij problemen zorgen teamleden voor elkaar. Ze zijn niet te beroerd om hun verantwoordelijkheid op te nemen. Loopt het fout, dan behoedt een sterke failing-forward mentaliteit hen van onderlinge verwijten.

Een team uitbouwen dat impact heeft, vraagt een focus, engagement en een sterke wil om mensen aan te moedigen om het beste van zichzelf te geven in de groep. Slaag je daarin, dan zal je versteld staan van de resultaten die ze samen kunnen neerzetten. Wat voor team wil jij uitbouwen? 

Op zoek naar mensen met de juiste kwaliteiten om een sterk team uit te bouwen?