Gaat je bedrijf door cyclische periodes met pieken in de vraag of zijn er regelmatig ingrijpende operationele verschuivingen? Dan is een flexibele staffingoplossing een must. Seizoensarbeiders aanwerven kan een efficiënte manier zijn om gepast in te spelen op je noden tijdens het piekseizoen. 

Om die aanpak te laten werken, heb je een partner nodig die de unieke uitdagingen van seizoensarbeid onderkent en je op tijd werknemers met de juiste vaardigheden kan voorstellen.

In dit artikel bespreken we hoe Randstad je met plezier helpt de uitdagingen van je seizoensgebonden nood aan personeel te overwinnen.

books

ontdek hoe het formule 1 team scuderia alphatauri zich op het raceseizoen voorbereidt met de hulp van randstad

download de casestudy hier

wanneer seizoensarbeiders cruciaal zijn voor de bedrijfsactiviteiten

Je seizoensgebonden activiteiten gaan gepaard met unieke uitdagingen. Je bedrijf moet niet alleen over voldoende voorraden en producten beschikken om aan de vraag te voldoen, maar ook over opgeleide werknemers om de plotselinge toename van de activiteiten in goede banen te leiden.

Ontoereikende staffing kan ertoe leiden dat je bedrijf de producten of diensten niet kan leveren waarop het vertrouwt om winstgevend te blijven. Ook een povere klanttevredenheid en een slecht merkimago kunnen het gevolg zijn. Seizoensarbeiders zijn ideaal om je personeelsbehoeften flexibel in te vullen.

Een seizoensgebonden aanwervingsbeleid biedt veel voordelen: je beschikt over voldoende werknemers om de activiteiten op peil te houden, je behoedt je vaste medewerkers voor een burn-out tijdens het piekseizoen ... En soms brengen seizoensmedewerkers extra vaardigheden in, zoals je kunt lezen in onze casestudy. 

Zulke werknemers zijn alleen in dienst zolang je ze nodig hebt en drukken je loonmassa, die hoog kan oplopen als je met een overbezetting zit. Ze vormen ook een kant-en-klare groep van kandidaten die van pas komen als je je vaste team wilt uitbreiden.

de uitdagingen van seizoensarbeid onderkennen

Seizoensarbeid kan een efficiënte oplossing zijn voor een cyclisch bedrijfsmodel, maar vereist veel planning en een deskundig beheer. Bundel daarom de krachten met een ervaren aanbieder van hr-diensten. Hieronder overlopen we enkele uitdagingen die je misschien tegenkomt:

nauwkeurige prognose

Bepalen hoeveel en welk type van seizoensarbeiders je nodig hebt, is een cruciale eerste stap die zelfs voor doorgewinterde managers best pittig kan zijn. Het helpt zeker als je al een tijdje in het vak zit en over de cijfers van vorig jaar beschikt. Maar je moet ook rekening houden met variabelen. Afhankelijk van je sector kunnen dat de economie zijn, wereldgebeurtenissen, het klimaat en verstoringen van de toeleveringsketen.

Als je nog niet eerder te maken hebt gehad met seizoensinvloeden, zal het veel moeilijker zijn om nauwkeurige prognoses op te stellen. Misschien moet je dan wel vertrouwen op voorspellingen uit de sector en op de hulp van ervaren partners. Daarnaast moet je ook het werkkapitaal en budgettaire beperkingen in overweging nemen. Bereken je cijfers tot slot voldoende ruim voor een hoger of lager dan verwachte vraag, zodat je een flexibele personeelsplanning kunt opstellen.

seizoensarbeiders vinden

Zodra je weet welk profiel je seizoenswerkers moeten hebben en hoeveel je er nodig hebt, moet je ze natuurlijk ook vinden. Een krappe arbeidsmarkt kan dit bemoeilijken, zeker als je op zoek bent naar unieke of veelgevraagde vaardigheden. Overweeg daarom om je talentenpool uit te breiden naar andere doelgroepen, zoals studenten of werknemers uit het buitenland. 

Samenwerken met een expert op het gebied van werving en selectie kan je toegang bieden tot meer kandidaten en geavanceerde HR technology die de rekrutering mee stroomlijnt. De zakelijke band van zo’n expert met universiteiten en vacaturebanken kan ideaal zijn om je zoektocht naar talent te verbreden.

seizoensarbeiders inpassen

Periodes met een piek in de vraag zetten je bedrijf natuurlijk onder extra stress. Om een positieve sfeer van samenwerking tussen seizoensarbeiders en vaste werknemers op te bouwen, moet je beide groepen volledig integreren.

vast team

Je vaste personeel moet zich aanpassen aan nieuwe collega’s en een andere werkdynamiek. Eén nieuwe werknemer kan al wegen op de werkomgeving. Stel je eens voor wat het effect kan zijn als je er vijftig tegelijk aanneemt. Help je vaste medewerkers om een goede manager, mentor en leider te worden dankzij een opleiding in zachte vaardigheden, zoals tijdsmanagement, communicatie en conflictoplossing. Zorg ervoor dat je huidige personeel het bedrijfsbeleid in verband met eerlijke kansen op de werkvloer en non-discriminatie kent en ondersteunt.

seizoensteam

Betrokken werknemers zijn minder vaak afwezig en productiever, wat de klanttevredenheid en je merkimago kan opkrikken. Volg deze strategieën om je seizoenswerkers bij het bedrijf te betrekken:

  • Stimuleer een bedrijfscultuur van samenhorigheid: ongeacht of medewerkers maar pas of al lang in dienst zijn, ze hebben graag het gevoel dat ze deel uitmaken van een team. 
  • Zet een vlot aanwervings- en inwerkproces op: bied nieuwe medewerkers een positieve beleving wanneer ze aan de slag gaan, zodat ze zich prettig voelen in hun nieuwe werkomgeving. Zorg er ook voor dat ze ingewerkt en opgeleid zijn voor het piekseizoen losbarst.
  • Bied kansen voor een hernieuwde aanwerving of een vaste aanstelling: seizoensarbeiders die weten dat ze volgend jaar weer in je bedrijf aan de slag kunnen of een vaste aanstelling in het vooruitzicht hebben, zijn gemotiveerder en leveren puik werk. 

verlies van kennis

Doorgaans voeren seizoenswerkers eenvoudige taken uit, maar sommige bedrijven hebben tijdelijk behoefte aan personeel met speciale vaardigheden. Onvermijdelijk gaat er dan kennis verloren wanneer het dienstverband van die werknemers afloopt. Dezelfde mensen het volgende seizoen opnieuw aannemen is een logische oplossing, maar de hoogopgeleide werknemer kan intussen elders aan de slag zijn in een vaste functie. 

books

lees in onze casestudy hoe randstad het verlies van kennis heeft beperkt bij het formule 1 team scuderia alphatauri

naar de studie

waarom de krachten bundelen met randstad?

Als experts op het gebied van hr-oplossingen kennen we de problemen waarmee bedrijven met een piekseizoen worstelen, of het nu gaat om personeel vinden of kandidaten met veelgevraagde vaardigheden aantrekken. We hebben al veel bedrijven zoals het jouwe geholpen om seizoensarbeiders te vinden en zo hun volledige potentieel te ontsluiten. Werk samen met Randstad en werf seizoenswerkers vlotter aan. Zo kun jij je focussen op andere kritieke gebieden voor het piekseizoen aanbreekt.

uitgebreide talentenpool

Dankzij onze jarenlange ervaring als talentbureau op wereldvlak hebben we bij Randstad onmiddellijk toegang tot een groot netwerk van getalenteerde kandidaten. We helpen je graag snel seizoensarbeiders met de juiste vaardigheden en ervaring te vinden, of het nu gaat om personeel voor de klantenservice van je ijsjesbedrijf of hoogopgeleide ingenieurs voor technische projecten. 

Lees bijvoorbeeld eens hoe we het formule 1-team Scuderia AlphaTauri helpen. AlphaTauri heeft elk jaar gedurende ongeveer zes maanden ontwerpers en technici nodig met een specifieke reeks vaardigheden. De renstal stond voor twee uiteenlopende uitdagingen:

  • deze hoogopgeleide werknemers tijdig vinden;
  • het verlies van kennis bij het vertrek van deze medewerkers.

Dankzij de oplossing die Randstad bedacht, gaan dezelfde ingenieurs en monteurs elk jaar opnieuw bij AlphaTauri aan de slag en blijft de opgedane kennis in de renstal. Buiten het seizoen zet Randstad deze medewerkers in voor andere projecten.

Dit voorbeeld toont duidelijk aan hoe je bedrijf dankzij het uitgebreide netwerk en de lokale aanwezigheid van Randstad toegang krijgt tot gekwalificeerde kandidaten. In welke sector je ook actief bent, van de formule 1 tot de logistiek of de productie. De internationale arbeidswetgeving heeft geen geheimen voor ons, zelfs als je buitenlandse arbeidskrachten of migrerende werknemers in dienst neemt. We waken erover dat je de voorschriften op het gebied van vrije dagen, het minimumloon en het maximaal toegestane aantal werkuren niet onbedoeld schendt.

F1
F1

personeelsplanning 

De technologie van Randstad kan je helpen je personeelsplanning te optimaliseren en biedt verschillende voordelen voor werkgevers met seizoensgebonden activiteiten. Met onze planningsapp:

  • communiceer je gemakkelijk met werknemers, om bijvoorbeeld te zien of ze beschikbaar zijn, om dienstwisselingen aan te vragen en om afzeggingen te melden;
  • verminder je de nood aan overwerk dankzij een billijke verdeling van het werk;
  • zie je erop toe dat het bedrijfsbeleid wordt nageleefd.

Daarnaast maken we bij Randstad gebruik van geavanceerde technologie om kandidaten te vinden, te beoordelen en door te lichten. Dat maakt het volledige proces efficiënter, waardoor jij tijd bespaart. Elk jaar leggen we aan AlphaTauri een korte lijst met kandidaten voor. Zo gaat het team alleen met de beste in gesprek en niet met iedere sollicitant.

knowhow op het gebied van onboarding en opleiding

Of je nu starters of technische vaklui in dienst hebt, ze moeten opleiding krijgen om vertrouwd raken met de bedrijfsprocessen en met hun specifieke rol binnen het bedrijf. Maar de lestijd voor seizoenswerkers is beperkt. Daarom kun je niet zonder een opleidingsprogramma dat je op maat van elke functie kunt opzetten en voortdurend kunt bijschaven naarmate je bedrijf groeit. Je moet ook je vaste medewerkers voorbereiden, zodat ze seizoensarbeiders in de groep opnemen en begeleiden. Randstad kan je helpen opleidingen op dat vlak uit te werken.

Ter illustratie: Randstad werkte samen met AlphaTauri aan management-, technische en inwerkprogramma’s, net als aan Formula Future, de academie van het team die specifiek werkt met ingenieurs, zeer gespecialiseerde ontwerpers en racemonteurs. Randstad overziet de organisatie en algemene kennisaspecten, terwijl de specialisten van AlphaTauri intern opleidingen rond racetechnologieën verzorgen. 

inhousediensten

Als je met veel tijdelijk personeel werkt, wil je misschien een team van Randstad in je bedrijf dat deskundige hulp biedt bij de planning, de opleiding en het dagelijkse personeelsbeheer. Ons toegewijde accountteam staat voor je klaar en helpt je onmiddellijk met eventuele problemen die zich voordoen. Het werkt direct samen met je teamleiders. Zo werk jij sneller en flexibeler. Bovendien maakt ons team bij jou in huis zich vertrouwd met de manier waarop je bedrijf werkt, met je cultuur en met je doelstellingen. 

Ons inhouseteam bij AlphaTauri bestaat uit drie personen die regelmatig vergaderen met de manager en andere medewerkers van de hr-afdeling. Ze staan altijd klaar voor een kort of uitvoerig gesprek. Ook vereenvoudigen ze het contact met andere vestigingen van Randstad, of het nu gaat om een andere afdeling of een kantoor in een ander land. Zo hoeft de hr-manager maar één persoon aan te spreken. De consultant doet de rest.

bewezen staat van dienst

Als je met Randstad werkt, krijg je bovenal een partner die de ins en outs van seizoensarbeid kent en kan bogen op een palmares van ingeloste verwachtingen. Ons succesverhaal met AlphaTauri is maar één voorbeeld van hoe we bedrijven zoals het jouwe helpen om tijdens het piekseizoen voldoende personeel te vinden, zodat ze efficiënter en productiever draaien.

over de auteur
inge van gouwbergen
inge van gouwbergen

Inge Van Goubergen

managing director international and strategic accounts

Inge Van Goubergen werkt als Managing Director Strategic & International Accounts. De ervaring leert haar dat de pieken en dalen door 'seasonality' over de jaren heen meer en meer uitgevlakt wordt; echter in bepaalde sectoren blijft ze zeker overeind.