flexibel_werken
flexibel_werken

Zie je de voordelen in van gepassioneerde en enthousiaste medewerkers? Terecht. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat betrokken medewerkers resulteren in 41% minder ziekteverzuim en 22% meer productiviteit in je bedrijf. Bovendien heb je 59% meer kans om hen blijvend aan je organisatie te binden. Maar hoe krijg je je medewerkers nu betrokken? 5 tips.

tip 1. communiceer transparant

Deel je missie, visie, doelstellingen en zelfs bedrijfsresultaten met alle medewerkers. Communiceer heel openlijk over wat er gaande is in je organisatie en waarom. Zo laat je zien dat je hen vertrouwt en actief wilt betrekken.

tip 2. boost het teamgevoel

De groepsdynamiek moet goed zitten. Zeker nu medewerkers vaker vanop afstand werken. Het is jouw missie om ervoor te zorgen dat ze zich een hele dag betrokken voelen, ongeacht waar ze werken.
 
Doorbreek daarom af en toe de dagelijkse routine met een sociale break. Denk aan een spelletje tijdens de lunch, een (virtuele) koffiepauze of iets wat bij je managementstijl past. Op die manier leggen mensen contact met collega's waarmee ze gewoonlijk geen interactie hebben.

tip 3. geef een schouderklopje

Natuurlijk is het belangrijk om je medewerkers te belonen met een goed salaris. Maar wist je dat je waardering uiten nog beter werkt? En dat kan op verschillende manieren: met een complimentje, door naar je medewerkers te luisteren, door te vragen hoe het men hen gaat, door er voor hen te zijn als ze het moeilijk hebben… . Je krijgt er sowieso loyaliteit en inzet voor terug. Bovendien werkt waardering aanstekelijk: één compliment kan een hele werkplek inspireren.

tip 4. creëer een veilige werkplek

Een gezonde werkomgeving is een veilige plek waar jouw medewerkers met plezier komen werken. Denk aan fysieke behoeften zoals de inrichting van de werkplek of het volgen van de nodige hygiënemaatregelen.

Maar werk ook aan een inclusieve bedrijfscultuur, waarin medewerkers hun echte persoonlijkheid, talenten, motivatie en onzekerheden mogen én durven laten zien.

tip 5. zet opleiding bovenaan je prioriteitenlijstje

Ga op zoek naar de talenten van je medewerkers. Zet ze op zo'n manier in dat zij ze ten volle kunnen benutten. Herken je een geboren leider in iemand, maar mist hij of zij nog de kennis en ervaring? Geef hem of haar dan de opleidingskansen om te groeien in een leidinggevende rol. Zo laat je zien dat je echt om je medewerkers geeft. 

Nu werken vanop afstand in veel bedrijven een blijvertje wordt, is het ook noodzakelijk om te investeren in online opleidingsmogelijkheden.

een opleidingsplan, hoe start u daar mee?