hond
hond

Een hond als collega? Niet zo vergezocht als het lijkt. Steeds meer organisaties halen een office dog in huis. En die viervoeter wordt enthousiast onthaald: bijna de helft van de mensen is ervoor te vinden. Meer zelfs: 75% van de werkgevers zegt dat een huisdier van hen een betere bedrijfsleider maakt, met meer empathie. Wat zijn de andere voordelen? En waar moet je rekening mee houden? Je ontdekt het in dit artikel.

meer productiviteit, interactie en geluk

Alle studies die de jongste jaren zijn uitgevoerd over de voordelen van honden op het werk, komen tot gelijkaardige conclusies. Een hond op kantoor: 

  • blijkt een efficiënte en budgetvriendelijke manier om stress te bestrijden
  • stimuleert de communicatie, sociale interactie en cohesie onder je collega's
  • maakt werknemers over het algemeen gelukkiger en productiever

Overtuigd om een office dog te rekruteren? Geweldig! Maar vergeet ook niet de praktische kant te bekijken. Hou daarom rekening met deze 4 aandachtspunten.

zozitdat-navyblue1
zozitdat-navyblue1

tip 1: zorg voor een flexibele organisatiestructuur

Honden op de werkvloer toelaten? Dat werkt vooral in bedrijven met een flexibele organisatiestructuur, waar:

  • problemen openlijk worden aangepakt
  • werknemers autonomie hebben in hun werk, met flexibiliteit om pauzes te nemen
  • zowel werknemers als leidinggevenden fouten mogen maken en ruimte krijgen om oplossingen te vinden

tip 2: ga voor goede afspraken en een coherent beleid

Wat als je werknemers geïnspireerd raken en ook zelf hun viervoeter willen meebrengen naar het werk? Leuk, maar niet elke hond is geschikt om urenlang op kantoor te zitten. Ze moeten overweg kunnen met andere honden en hebben training nodig. Een blaffende, dolgedraaide hond? Daarmee maak je waarschijnlijk geen al te goede indruk bij je klanten.

En hoe zit het met wandelen? De hond uitlaten kan een ideale pauze zijn, maar hoe lang mag die dan duren? Een duidelijk beleid en goede afspraken zijn dus absoluut nodig.

zozitdat-navyblue 2
zozitdat-navyblue 2

tip 3: hou rekening met hygiëne en veiligheid

Hou ook rekening met hygiëne en veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan werknemers met allergieën, regels in verband met handen wassen en de aanwezigheid van de juiste schoonmaakmiddelen.

Maar ook wat de office dog zelf betreft: die moet gevaccineerd, zindelijk en vrij van parasieten zijn.

Fun fact: het meest voorkomende probleem op vlak van veiligheid? Medewerkers die struikelen over leibanden en manden. Zorg dus - naast een verzekeringspolis - dat alles een duidelijke plaats heeft en dat er geen accessoires in de weg staan.

Meer tips over veiligheid op het werk, daar weet Safety Manager Pascal Meyns alles over. 

tip 4: luister ook naar minder enthousiaste collega's

Natuurlijk is niet iedereen even tuk op kantoorhonden. Sommige medewerkers zijn allergisch, hebben schrik of vinden honden gewoon niet leuk.

Hou dus rekening met zowel de voor- als tegenstanders van de office dog. Je kan bijvoorbeeld een aantal ruimtes (of zelfs hele verdiepingen) hondenvrij houden. Nu de meeste medewerkers een aantal dagen thuis werken, kan je ook afspreken dat de office dog alleen op vaste weekdagen aanwezig is.

zozitdat-navyblue 3
zozitdat-navyblue 3

bezint eer ge begint

Een office dog: op het eerste zicht een erg leuk idee, maar lang niet overal het beste plan. Bekijk dus eerst of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Doe dat voor jezelf, je medewerkers, je klanten en, niet te vergeten: voor de office dog zelf. Sluit het idee ook zeker niet te snel uit: probeer en evalueer!

Na de evaluatie toch niet overtuigd? Gelukkig zijn er nog heel wat andere leuke manieren om aan je bedrijfscultuur te werken. Onze RiseSmart experts helpen je daarbij maar al te graag.