pensioen
pensioen

Je werknemer gaat na jaren trouwe dienst met pensioen: hoe dan ook, een bijzonder moment. Maar wat als die werknemer liever nog even aan de slag blijft? Dat kan, maar daar zijn uiteraard wel een aantal voorwaarden aan verbonden. 

watnu_blue
watnu_blue

1. ga na of je medewerker in aanmerking komt

Dat je gepensioneerde collega het ziet zitten om langer te werken, is één ding. De vraag is: kan dat wel? In deze twee gevallen mag hij onbeperkt bijverdienen (zonder inkomensplafond dus):
 
Je medewerker is minstens 65 jaar oud
Je medewerker heeft een loopbaan van minstens 45 jaar achter de rug

 
2. check even of er beperkingen zijn

Voldoet je werknemer niet aan deze voorwaarden? Dat is op zich geen probleem. Je werknemer kan nog steeds aan de slag blijven, maar wel met enkele beperkingen. 

Er staat namelijk een limiet op hoeveel deze werknemer precies mag bijverdienen. Hoe hoog dat bedrag juist is, hangt af van zijn leeftijd en van het aantal jaren dat hij voor zijn pensioen gewerkt heeft. 

Verder zijn er nog een aantal andere factoren die een rol spelen, zoals de aard van zijn pensioen en de kinderen ten laste. De exacte bedragen vind je terug op de website van de Federale Pensioendienst.
 
Opgelet: dat je werknemer eigenlijk met pensioen is, verandert niets aan zijn statuut als loontrekkende werknemer. Je moet je dus aan dezelfde regels houden als voor je andere werknemers wat betreft:
 

  • de arbeidsovereenkomst en de verschillende clausules
  • de reglementering betreffende de arbeidsduur
  • de ontslagregels
watnu_blue2
watnu_blue2

3. bekijk of een flexi-job een optie is

Ben je actief binnen de horeca of kleinhandel, dan kan je sinds 2018 gepensioneerde werknemers ook een flexi-job aanbieden. Dat is zowel voor je medewerker als voor je organisatie interessant. 

Het grote voordeel voor je werknemer? Dat hij ongeacht zijn leeftijd onbelast kan bijverdienen. Hoeveel je werknemer precies mag verdienen, hangt dan wel weer af van zijn leeftijd. Het voordeel voor jou? De flexibiliteit die deze optie biedt, uiteraard, maar daarnaast wordt je bijzondere sociale zekerheidsbijdrage ook beperkt tot 25 procent. 


 
4. bespreek met je medewerker wat hij precies gaat doen

Eens alle praktische zaken achter de rug zijn, is het tijd voor koffie en een goed gesprek. Bespreek met je medewerker wat hij nog met zijn carrière kan en wil doen. Gaat hij gewoon verder waar hij mee bezig was? Of wil hij liever eens iets anders proberen? Het is natuurlijk ook een geweldige kans om zijn kennis en ervaring in te zetten om nieuwe medewerkers te begeleiden. 
 

watnu_blue3
watnu_blue3

gepensioneerd, gepassioneerd en gemotiveerd

Je gepensioneerde medewerker nog wat langer in dienst houden, is dus zeker een optie. Voordelig is het in ieder geval ook, zowel voor je werknemer als voor jou. De kers op de taart? Een duidelijker voorbeeld van passie en motivatie zal je niet snel vinden!

Heb jij een pensioengerechtigde medewerker die aan de slag wil blijven bij jou? Neem contact op! Wij kunnen jou daarbij helpen!