jan-denys
jan-denys

De economie kreeg in 2022 zware klappen. De gevolgen van de inflatie nemen verder toe. Onzekerheid en angst domineren de toekomst. Hr-managers zijn daarom gepromoveerd tot crisismanagers. Jan Denys, arbeidsmarktexpert bij Randstad, neemt ons mee door de vier meest opmerkelijke hr-trends die bovenaan de agenda staan in 2023.

1. de loonkost in toom houden is de belangrijkste uitdaging

“De hoge inflatie van de laatste maanden zorgt voor een ongezien hoge loonindexering”, steekt Jan Denys van wal. “Zo komt er voor heel wat bedrijven in januari 2023 in één klap 10% loonkost bij. Het ene bedrijf kan die doorrekenen in zijn prijzen, het andere niet.”

Volgens Denys is het in 2023 daarom de belangrijkste uitdaging voor hr om de loonkost in toom te houden en eventuele besparingen door te voeren.

 

quote icon

Een bedrijf zal zijn centen drie keer moeten omdraaien, alvorens die uit te geven.

Jan Denys

Een bedrijf zal zijn centen drie keer moeten omdraaien, alvorens die uit te geven. En dan komt het erop aan om creativiteit aan de dag te leggen. “Nadenken over fiscaal vriendelijke incentives zonder de globale loonmassa te bezwaren, is daar een voorbeeld van”, aldus Denys.

2. hybride werken krijgt structureel vorm voor alle medewerkers

Tijdens de coronacrisis werden we collectief verplicht om te telewerken. Dat heeft het werklandschap voorgoed veranderd. Terwijl telewerk vroeger alleen voor een geprivilegieerde groep was weggelegd, werken de meeste medewerkers vandaag af en toe van thuis uit.

Het lijkt niets nieuws, maar toch schuift Denys hybride werken opnieuw naar voor: “Sommige denken: de trend is voorbij. Maar het is pas sinds een goed jaar dat hybride werken structureel vorm krijgt. Veel bedrijven zijn ermee aan de slag gegaan en het komt er nu op aan om te kijken naar de effecten van thuiswerk en bij te sturen waar nodig.”

Denys: “Dit zijn de vragen die bedrijven zich moeten stellen: Wat zijn de gevolgen op langere termijn voor de organisatie? Hoe zit het met de bedrijfscultuur? Welke voor- en nadelen zijn er voor de teams? ”

3. ik verwacht een cocktail van schaarste én collectieve ontslagen

Ook de schaarste op de arbeidsmarkt is geen nieuwe trend, maar blijft belangrijk in 2023 volgens Jan Denys. “Vooral de horeca-, IT- en de bouwsector zijn dringend op zoek naar werkkrachten.”

quote icon

Door de recessie zijn bedrijven bovendien voorzichtiger geworden om te investeren.

Jan Denys

Door de recessie zijn bedrijven bovendien voorzichtiger geworden om te investeren. Hierdoor neemt volgens Denys de schaarste zelfs nog toe: “Hier en daar zal er sprake zijn van herstructureringen. En dat levert extra opportuniteiten op.”

Maar er blijft ook onzekerheid. Denys: “Als de inflatie niet naar beneden gaat, en als de oorlog in Oekraïne escaleert, dan dreigt er recessie. Het jaar 2023 kan zo een vreemde cocktail opleveren van schaarste en collectieve ontslagen. Dat is iets wat we niet eerder hebben meegemaakt.” 

4. medewerkers willen opnieuw meer structuur brengen met tijdregistratiesystemen

2023 is hét jaar waarin de tijd terugkeert volgens Denys: “Vandaag bepalen veel werknemers zelf wanneer en hoeveel ze werken. De prikklok is het symbool van het verleden geworden."

 

“Toch willen medewerkers opnieuw meer structuur brengen in hun werkdag via tijdregistratiesystemen”, merkt Denys op. “Dat is een gevolg van het vele thuiswerken zonder duidelijke grenzen aan de werkdag. Dankzij die systemen houden werknemers de balans tussen werk en privé opnieuw beter in het oog”, sluit Denys af.